Hirdetés
Rendet vágnak az építőipari költségek között PDF Nyomtatás
2021. november 29. hétfő, 08:00

epitkezesMegpróbálja kiszámíthatóvá tenni a tervezett, nagy állami beruházások építési költségeit az a véglegesítésre és állami jóváhagyásra váró költségtervezési rendszer, amelynek első variációját elkészítette az Építési Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).Egy építőanyag-kereskedelmi lánc tulajdonosa pár hónapja azt mondta, hogy az építőiparban akkora a drágulás, hogy volt olyan nap, amikor háromszor kellett átárazni a keresettebb termékeit.

Az ÉVOSZ minap tartott tájékoztatóján arról számoltak be, hogy a nagyberuházások, a közbeszerzésekkel alátámasztott nagy állami projektek terén igen problematikus a helyzet e téren.A beruházások valódi árának meghatározása az idén tapasztalt, előre nem látható árváltozások nélkül is igencsak nehézkes és esetleges az összehasonlítható adatok és a költségtervezési irányelvek nélkül.

Az ÉVOSZ ennek orvoslására dolgozta ki – az Innovációs és Technológiai Minisztérium felkérésére – az Építési Beruházások Költségtervezési Rendszerének (ÉKTR) koncepcióját, több évtizedes hiányt pótolva ezzel - emelte ki a Figyelő cikke.

Áttekinthető rendszer

Koji László, az ÉVOSZ elnöke jelezte: a most kidolgozott költségtervezési rendszer alkalmas lesz arra is, hogy felhasználásával egy-egy nagy állami beruházás megvalósításának ideje lecsökkenjen, a pénzügyi ütemezés bizonytalansága, a költségek növekedése miatt ne kelljen a projekt műszaki tartalmát később csorbítani. Az ÉVOSZ elnöke arról is szólt, napjainkban óriási gondot jelent, hogy a beruházások adatai nem nyilvánosak, a magánszféra üzleti titokként kezeli azokat.

A közbeszerzések terén sem sokkal jobb a helyzet, mert ott is csak a résztvevők férhetnek hozzá az adatokhoz.A tervezhető költségvetés megalkotásához szükséges egy olyan rendszer, amely meghatározott struktúrákban viszonylag áttekinthető, elemezhető és hozzáférhető adatokat tartalmaz. Ezzel elkerülhető válik, hogy az építési beruházások tényleges bekerülési költségei később lényegesen magasabbak legyenek a tervezettnél. Gyakori eset, hogy az építtető késve tudja meg, mibe is kerül valójában a kigondolt beruházás, a tervezőt ilyenkor túltervezéssel vádolják, a kivitelezőre az árdrágító jelzőt illesztik rá – olvasható az ÉVOSZ-nak a rendezvényen kiosztott közleményében.

Négy pillér

Az ÉKTR elkészült munkaanyagát a koncepció szakmai koordinátora, Wéber László és a vezető szakértők, Spányi György és Lengyel Balázs mutatta be.

E szerint a költségtervezési rendszer alapvetően négy pilléren alapul: az alkalmazás leírásán, amely meghatározza a költségtervezés folyamatát; a rendszerbe való adatbevitel és az onnan történő adatszerzés módján, amely a felépítendő adatbázisra épít, amely megvalósult vagy megvalósítás alatt álló építési beruházások költségvetési adatait rögzíti; a költségtervezés módszerén és a költségeket tervező mérnök szaktudásán, amellyel kezelni tudják az adatbázis releváns adatait, egyúttal a tervezett építési projekt a saját műszaki adatait használja.

A jövőben az Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottság műszaki irányelvként fogadhatja el a kidolgozott rendszert, ami első lépésként az állami és önkormányzati beruházások tervezhetőbbé tételét teszi lehetővé.

Később – egyszerűbb formában – akár a magánberuházók vagy a lakossági építkezők is használhatják. Az adatbázist, amelyet a szakértők egy még üres polcokkal teli raktárhoz hasonlítottak, megfelelő adatokkal kell feltölteni annak érdekében, hogy később ezek az ismeretek az alapokat tekintve összehasonlíthatóvá tegyék a nagyberuházások árazását.

(VG.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • 2019-ben megválasztottuk a választási bizottságok tagjait, póttagjait!... Tovább...
 • Remélem többen is követni fogják őket... Tovább...
 • 2008 óta nem változott az illetményalap, ilyen szakszervezette l nem i... Tovább...
 • Az önkormányzati dolgozókra vonatkozó illetmény szó szerint gyalázatos... Tovább...
 • Szeretném tudatni országunk vezetésével, hogy ezt a rendkívül bonyolul... Tovább...
 • Tisztelt Önkormányzati Klub. Volna egy kérdésem a vállalkozó háziorvos... Tovább...
 • Nehéz higgadnak maradni elnök úr szavai után, van annak egy diszkrét b... Tovább...
 • 1990-ben létrejött demokratikus államrendszer és közigazgatás célként ... Tovább...
 • Nem működik a kalkulátor...má snál esetleg?:D Tovább...
 • Látványos gesztusra készül a kormányzat, jövőre jelentősen emelni terv... Tovább...
 • Ebből is látszik mennyit hazudik kormányunk! Tovább...
 • Kistelepülésen a béremelés most már több mint 10 éve ÁLOM! Hol vagyunk... Tovább...
 • Az önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselők bruttó átlagkere... Tovább...
 • ...ezt a hírportált egyébként kormányunk is olvassa, vagy csak az aláb... Tovább...
 • ...jah! Azt hittem már nekünk (köztisztviselő knek) emelnek már valami... Tovább...