Hirdetés
A lakás nem szálloda, üzenik Terézváros polgármesterének PDF Nyomtatás
2021. április 09. péntek, 08:00

lakas100Eddig egyetlen önkormányzat, még a rövid, turisztikai célú lakáskiadást elsőként szabályozni szándékozó Terézváros sem állt a lakók oldalára a civil szervezet szerint.

„Airbnbzés” – így ismeri a köznyelv azt a jelenséget, amely Magyarországon százezrek életét keseríti meg azzal, hogy a lakásokat a nagyobb hozam érdekében a tulajdonosaik turisztikai céllal hasznosítják, ezáltal szűkítve az albérletpiacot.

Leginkább a budapesti belső kerületekre jellemző, hogy a szűkös budapesti bérelhető lakásállományból jelentős mennyiségű, megközelítőleg 15.000 lakás nem ad otthont a főváros bérlőinek, helyette turisták szállásaként hajt hasznot a lakástulajdonosoknak. 

A Város Mindenkié csoport azt veti a Soproni Tamás (Momentum) által vezetett helyhatóság szemére, hogy bár az önkormányzatok nyáron lehetőséget kaptak a probléma tartós kezelésére, eddig egyetlen önkormányzat, még az elsőként szabályozni szándékozó Terézváros sem állt a lakók oldalára.

A lakáspiacról kiszoruló kárvallottak rendszerint nem tudnak arról, hogy a turisták által kivett „lakáshotelek” megemelik az egész város albérleti költségeit. A turisták ugyanis csökkentik az elérhető albérletek számát, növelik az ingatlanok hozami értékét, ezáltal a külső kerületekbe menekülnek a belső kerületek lakói, akik ott tovább fokozzák a megfizethető lakásokért folyó versenyt.

A civil szervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy bizonyos kerületek látszategyeztetéseket kezdenek a lakossággal, más önkormányzatok meg egyenesen az Airbnb-lobbi gazdaságiérdekeltség-befektetőivel konzultálnak a lakhatással foglalkozó szervek háta mögött.

A lakhatási válság átfogó lakáspolitikával kezelhető, ennek része az (önkormányzati) lakásügynökség elállítása, a szociális bérlakások létesítése, az önkormányzati tulajdonú lakásállomány növelése és a lakások piaci hasznosításának a szabályozása is.

Terézváros önkormányzatának szabályozási terve a lakhatási válságra nem ad választ, hiszen nem korlátozza a lakások turisztikai célú hasznosításának egyévi maximális napszámait kellő mértékben; a hatodik kerületet vezető polgármester, Soproni Tamás nem él a lehetőséggel, hogy hosszú távon csökkentse vagy mérsékelje a lakásbérleti díjakat – állapítja meg a Város Mindenkié csoport. „Mi, a Stop Airbnb! kampányban részt vevő szervezetek többet várunk a fővárosi önkormányzatoktól. A lakás nem szálloda, hanem a méltó élet feltétele.”

(Index.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • 2008 óta nem változott az illetményalap, ilyen szakszervezette l nem i... Tovább...
 • Az önkormányzati dolgozókra vonatkozó illetmény szó szerint gyalázatos... Tovább...
 • Szeretném tudatni országunk vezetésével, hogy ezt a rendkívül bonyolul... Tovább...
 • Tisztelt Önkormányzati Klub. Volna egy kérdésem a vállalkozó háziorvos... Tovább...
 • Nehéz higgadnak maradni elnök úr szavai után, van annak egy diszkrét b... Tovább...
 • 1990-ben létrejött demokratikus államrendszer és közigazgatás célként ... Tovább...
 • Nem működik a kalkulátor...má snál esetleg?:D Tovább...
 • Látványos gesztusra készül a kormányzat, jövőre jelentősen emelni terv... Tovább...
 • Ebből is látszik mennyit hazudik kormányunk! Tovább...
 • Kistelepülésen a béremelés most már több mint 10 éve ÁLOM! Hol vagyunk... Tovább...
 • Az önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselők bruttó átlagkere... Tovább...
 • ...ezt a hírportált egyébként kormányunk is olvassa, vagy csak az aláb... Tovább...
 • ...jah! Azt hittem már nekünk (köztisztviselő knek) emelnek már valami... Tovább...
 • És a támogatás felélése, meg a választások után újra BEZÁR a bolt ! Tovább...
 • Tehát pl. egy 15 milliárd Ft közpénzből megépített stadiont odaadunk v... Tovább...