Hirdetés
Részletfizetés hajléktalanoknak a lakhatáshoz PDF Nyomtatás
2021. február 01. hétfő, 08:30

kulcsA fővárosi önkormányzat szociális alapon részletfizetési lehetőséget biztosít hajléktalan embereknek nyugdíjasházi lakások bérlésére - döntött a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva Karácsony Gergely főpolgármester.

 A budapest.hu oldalon közzétett rendeletmódosítás értelmében a szociális alapon biztosított részletfizetési lehetőségre éjjeli menedékhelyen vagy átmeneti szálláson élő hajléktalan emberek jogosultak. Nekik így nem egy összegben kell megfizetni a nyugdíjasházba bekerülés költségét, amely jelenleg több millió forint.

Az ilyen bérbeadás célja, hogy a rossz lakhatási körülmények között élő nyugdíjas emberek, akiknek nem tudják a teljes térítési díjat egyben megfizetni, bérlőjévé válhassanak a nyugdíjasházi lakásnak. Az így bérlővé váló lakót szociális munkás segíti a megváltozott körülményekhez alkalmazkodó életvitel kialakításában és támogatja beilleszkedését a nyugdíjasház lakóközösségébe.

A bérbeadás ezen alesetének bevezetése szociálpolitikai szempontból egyébként is indokolt, sürgősségét pedig a koronavírus-járványhoz kapcsolódó életvédelmi feladatok indokolják - írták.

A jogszabály szerint a lakás bérlője - a lakbér mellett - havonta köteles fizetni a térítési díj megállapodás szerinti részletét, amelynek havi összege a lakásban együtt élők havi nettó jövedelmének a tíz százaléka.

A részletfizetés összegét évente felülvizsgálják.

A szociális alapon részletfizetéssel bérbeadott lakások száma egy nyugdíjasházban egyidejűleg nem haladhatja meg az ottani összes lakás tizedét. A fővárosi önkormányzat tulajdonában 391 nyugdíjasházi lakás van.

A rendelet szerint a főváros jogosult felmondani a bérleti szerződést, ha bérlő három egymást követő hónapban nem teljesíti részletfizetési kötelezettségét.

A főpolgármester emellett kihirdette a fővárosi és a kerületi önkormányzatokat együttesen megillető források idei megosztását. Eszerint a kerületi önkormányzatokat 118,8 milliárd (46 százalék), a fővárosi önkormányzatot 139,7 milliárd forint (54 százalék) illeti meg.

Határozat született arról is, hogy Budapest csatlakozni kíván a Párizsi Nyilatkozathoz, amelyet tavaly december 11-én Párizs és Los Angeles főpolgármestere indított útjára. A nyilatkozat a 2015-ben aláírt kormányközi megállapodás, a Párizsi Egyezmény ötödik évfordulóján és annak szellemében ösztönözni kívánja a városi szintű klímavédelmi intézkedéseket, így elősegítve az egyezményben rögzített célok megvalósítását.

Karácsony Gergely kihirdette Budapest 2026-ig szóló környezetvédelmi programját (BKP 2026) is, amelyet a főváros - kötelező önkormányzati feladataként - Budapest környezetének védelme, állapotának javítása, valamint mindezzel összhangban a fővárosi fejlesztések környezeti szempontú megalapozottságának elősegítése érdekében dolgozott ki.

A BKP 2026 a legjelentősebb fővárosi környezeti problémák megoldására, a további kedvezőtlen környezeti helyzetek javítására tartalmaz intézkedési javaslatokat.

Veszélyhelyzet idején - törvényi rendelkezés értelmében - a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörét a főpolgármester gyakorolja.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • 2008 óta nem változott az illetményalap, ilyen szakszervezette l nem i... Tovább...
 • Az önkormányzati dolgozókra vonatkozó illetmény szó szerint gyalázatos... Tovább...
 • Szeretném tudatni országunk vezetésével, hogy ezt a rendkívül bonyolul... Tovább...
 • Tisztelt Önkormányzati Klub. Volna egy kérdésem a vállalkozó háziorvos... Tovább...
 • Nehéz higgadnak maradni elnök úr szavai után, van annak egy diszkrét b... Tovább...
 • 1990-ben létrejött demokratikus államrendszer és közigazgatás célként ... Tovább...
 • Nem működik a kalkulátor...má snál esetleg?:D Tovább...
 • Látványos gesztusra készül a kormányzat, jövőre jelentősen emelni terv... Tovább...
 • Ebből is látszik mennyit hazudik kormányunk! Tovább...
 • Kistelepülésen a béremelés most már több mint 10 éve ÁLOM! Hol vagyunk... Tovább...
 • Az önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselők bruttó átlagkere... Tovább...
 • ...ezt a hírportált egyébként kormányunk is olvassa, vagy csak az aláb... Tovább...
 • ...jah! Azt hittem már nekünk (köztisztviselő knek) emelnek már valami... Tovább...
 • És a támogatás felélése, meg a választások után újra BEZÁR a bolt ! Tovább...
 • Tehát pl. egy 15 milliárd Ft közpénzből megépített stadiont odaadunk v... Tovább...