Hirdetés
Igenis tartsanak közmeghallgatásokat PDF Nyomtatás
2020. november 03. kedd, 08:30

szekJárványveszély ide vagy oda, rászóltak a Pest megyei polgármesterekre, igenis tartsanak közmeghallgatásokat.

A járványügyi szakemberek úgy vélik, hogy a második hullám valamikor december-január tájékán éri el a csúcspontját – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök még szeptember közepén, és az esetszámok folyamatos növekedése eddig ezt alátámasztani látszik, pénteken már közelített az 52 ezerhez az aktív fertőzöttek száma. Ennek ellenére a Pest megyei önkormányzatok összes vezetője egy olyan levelet kapott a napokban Tarnai Richárd kormánymegbízottól, melyben arra kérik őket: a vonatkozó önkormányzati törvényeknek (röviden: Mötv) megfelelően még idén tartsák meg a 2020. évre esedékes közmeghallgatásokat, ugyanis az Mötv a jelen járványügyi készültség időszakában is hatályos.

Mint a levél felhívta a figyelmet, a vonatkozó törvények szerint „a képviselő-testület évente legalább egyszer előre meghirdetett közmeghallgatást tart, amelyen a helyi lakosság és a helyben érdekelt szervezetek képviselői a helyi közügyeket érintő kérdéseket és javaslatokat tehetnek”. Kihangsúlyozzák azt is, hogy „a helyi önkormányzati képviselő részéről elvárt a személyes részvétel és jelenlét, mely kötelezettség – erre irányuló, garanciális törvényi előírások hiányában – nem váltható ki távszavazással vagy videókonferenciával”.

Egy önkormányzati forrásunk arról beszélt, az még talán megoldható, hogy egy nagyobb teremben távolabb üljenek egymástól az emberek, de például ilyenkor jellemzően mikrofont adnak nekik, hogy hallják a kérdéseiket, aminek körbeadása ugyancsak kockázatos lehet. – Most szabadítsunk egymásra több tucat embert? – tette fel a kérdést.

Ennek ellenére a levél szerint a közmeghallgatásra vonatkozó törvényi kötelezettség a 2020. évben még rendelkezésre álló idő alatt még teljesíthető, ezért Tarnai kéri, hogy a képviselő-testületi ülések előkészítésénél legyenek figyelemmel a közmeghallgatások megtartására. – A hatályos jogszabályi környezet (…) nem ad felmentést az egészségügyi válsághelyzet elrendelésére tekintettel, ezért kérem, hogy szíveskedjen a Pest Megyei Kormányhivatalt tájékoztatni, amennyiben a képviselő-testület előreláthatóan mégsem tudna maradéktalanul eleget tenni a közmeghallgatás tartására irányadó törvényi kötelezettségének – közölte Tarnai.

A járványhelyzet miatt például Göd momentumos polgármestere, Balogh Csaba azt mondta a Magyar Hangnak, úgy tervezik majd megtartani a közmeghallgatást, hogy az érdeklődők személyes jelenlétet előzetes regisztrációhoz kötnék, egyebekben pedig a lakosok online is feltehetik kérdéseiket.

(Magyar Hang)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+3 #1 okoska 2020-11-06 07:40
Hogyis??? Mikor nem működhetnek a testületek, mert a polgármester gyakorolja hatáskörüket? Max. a polgármester tarthatna ilyet egyedül, de ilyenkor meg a járványügyi kockázatok nem számítanak? Vagy on-line? Agymenés.....
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...
 • Ott a bűvös szó: "STATISZTIKAILA G" Tovább...
 • A hatóság a döntését éven belül visszavonhatja, és hozhat helyette új... Tovább...
 • Bocsi, de tavasz óta szinte minden kőzműv.int.stb. zárva van, vagy kor... Tovább...
 • A mélyszegénység Magyarországon nem szűnt meg - javasolnám a KSH stati... Tovább...
 • A kutya se jön már ide dolgozni! Innen csak elmennek/felmon danak az e... Tovább...
 • Az én fizetésem közelében sincs! Tovább...