Hirdetés
Újabb öntesztet készített a számvevőszék PDF Nyomtatás
2020. április 27. hétfő, 08:30

lista0Helyi nemzetiségi önkormányzatoknak szóló, aktualizált öntesztet adott ki az Állami Számvevőszék. A kérdéssor önkéntes kitöltésével a közpénzekkel gazdálkodó helyi nemzetiségi önkormányzatok tesztelhetik a működésük és gazdálkodásuk szabályosságát.

Az önteszt felhasználásának különös aktualitást ad a jelenlegi egészségügyi veszélyhelyzet. A megváltozott munkakörülmények lehetőséget teremtenek az önértékelésre, a tanulásra, fejlődésre, így ehhez kiváló eszköz a digitális módon elérhető legújabb önteszt. Az ÁSZ emellett 2020. május 14-ére elektronikus közpénzügyi vezetőképzést szervez az országos nemzetiségi önkormányzatok, hivatalaik és a fenntartásukban működő intézmények elsőszámú vezetői részére.

A számvevőszéki ellenőrzések célja nem a hibakeresés, vagy az elmarasztalás, hanem a közpénzügyek fejlesztése, az ellenőrzések hasznosulása az ellenőrzött szervezetek szintjén és rendszerszinten egyaránt. Az Állami Számvevőszék a törvényben meghatározott tanácsadó, tudásmegosztó tevékenysége keretében folyamatosan aktualizált öntesztekkel is támogatja az ellenőrzött szervezeteket.

Az ÁSZ 2014 novemberében indította el az önteszt-rendszerét. Ezek ma már számos célcsoportnak (önkormányzatok, nemzetiségi önkormányzatok, egyházi intézmények, civil szervezetek, pártok és pártalapítványok, központi költségvetési szervek, európai uniós forrásokat felhasználó szervezetek, nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok) adnak iránymutatást saját belső kontrollrendszerük, belső szabályozásuk kiépítettségének önellenőrzésére, a korrupciós kockázatok csökkentésére, és nyújtanak ezáltal támogatást a törvényi előírásoknak megfelelő szabályszerű működéshez.

Az eltelt több mint öt év alatt összesen 26 önteszt vált elérhetővé az érintett célcsoportok számára az ÁSZ honlapján, melyeket már több mint 15 ezerszer töltöttek le az érdeklődők. Az ÁSZ 2014 novemberében jelentette meg a 2014-re vonatkozó nemzetiségi öntesztjét, melyet 2018. szeptember 6-án frissített. Az öntesztet 2020. március végéig összesen 1057-szer töltötték le a számvevőszék honlapjáról.

Az önteszt célja a helyi nemzetiségi önkormányzatok működése és gazdálkodása szabályszerűségének „jó gyakorlat útján” történő támogatása annak érdekében, hogy a közpénzeket gazdaságosan, eredményesen és hatékonyan használják fel.

Az ÁSZ emellett 2020. május 14-ére a „Jó gyakorlatok” szemináriumsorozata keretében szervez tudásmegosztó konferenciát az országos nemzetiségi önkormányzatok, hivatalaik és a fenntartásukban működő intézmények elsőszámú vezetői részére, a megváltozott körülményekre tekintettel elektronikus felületen. Az online közpénzügyi vezetőképzés elérése ingyenes, a konferencia elérhetősége a konferencia napján kerül megküldésre az érintettek részére.

Az Állami Számvevőszék öntesztjeinek kitöltése önkéntes, visszaküldeni sem kell, de amennyiben a kitöltés tényéről, illetve annak hasznosságáról a felhasználó visszajelzést ad, azt az ÁSZ köszönettel fogadja. Az ÁSZ számos pozitív visszajelzést kapott eddig az öntesztjeiről. Az Önteszt a helyi nemzetiségi önkormányzatok működéséről és gazdálkodásáról című önteszt minden nemzetiségi önkormányzat számára elérhető az ÁSZ honlapján.

OPH

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...
 • Jelentősen nőttek az önkormányzatok adóbevételei - mely adóbevételeket... Tovább...
 • A II,kerületben 140 embernek van 40 négyzetméteres területe kárpótlás ... Tovább...
 • Budapesten, néhány nagyvároson és a közvetlen környékükön kívül ez az ... Tovább...
 • Dejó"! Olyan jó ezeket a statisztikákat olvasni! Tovább...
 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...
 • Ott a bűvös szó: "STATISZTIKAILA G" Tovább...