Hirdetés
Idősotthonok Győr-Moson-Sopron megyében PDF Nyomtatás
2020. április 21. kedd, 09:10

szoc2A megye három legnagyobb városában több mint félezer ember él önkormányzati idős­otthonban. A nemrég tartott országos járványügyi ellenőrzésen mindegyik jól vizsgázott.

Győrben korán léptek

Négy idősotthon működik Győrben: a Kálóczy téri épületben 135, a Cuha utcában 44, az Apáca utcában 28, a Mohi utcában pedig 25 férőhellyel. A Répce utcai és a Lepke utcai átmeneti gondozóházak együtt 43 időst tudnak fogadni. Az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény igazgatója, Kányai Róbert a Kisalföld érdeklődésére elmondta: szerdán több telephelyet érintő, átfogó ellenőrzésen estek át, amelyen nem merültek fel olyan aggályok, amelyek a biztonságos működést befolyásolnák. Csendesek az otthonok, a járvány kezdete óta senki nem költözött se ki, se be. Telt ház van mindenütt, jó ideje állandó a félezres várólista.

– Március 8-án lépett életbe a látogatási tilalom, március 15-én pedig a kijárási – mondta Kányai Róbert. – Egy hónapja vagyunk bezárva, amit az idősek türelmesen, de érthető módon egyre nehezebben viselnek. Minden otthont felszereltünk wifivel, és laptopokat, tableteket szereztünk be, hogy tarthassák a kapcsolatot a szeretteikkel. A központi intézkedéseket megelőzve vezettünk be olyan szigorú szabályokat, amelyekkel a falakon kívül tudjuk tartani a vírust. Az izolációs helyiségekhez külön személyzetet állítottunk szolgálatba, a helyiségeket, eszközöket – például kapaszkodók, székek – naponta többször fertőtlenítjük. Folyamatos az utánpótlás tisztítószerből és védőeszközökből. Ehhez minden segítséget megkapunk az önkormányzattól, és akadálytalanok a saját beszerzéseink is. Átalakítottuk a közösségi tevékenységeket, csökkentettük a csoportos foglalkozások létszámát, az étkezést úgy szerveztük át, hogy megfelelő távolságra ülhessenek egymástól az idősek. A megnövekedett feladatokhoz több szakember kellett, ezért átcsoportosítottuk az idős­klubokból és a Fogyatékosok Napközi Otthonából a felszabadult munkaerőt. A fenntartó önkormányzat támogatásával óvodákból és bölcsődékből is érkezik segítség – ápolói képesítéssel rendelkező kollégákat várunk.

Sopronban sincs beteg

Sopronban a Balfi úti idősek otthonában jelenleg 186, az Ikva otthonban pedig 36 lakó él. Eddig szerencsére egyik otthonban sem volt koronavírussal fertőzött lakó – tudtuk meg Palotai Ritától, a Soproni Szociá­lis Intézmény megbízott igazgatójától, aki azt is elmondta, megfelelő gondozói létszám áll rendelkezésükre, a védekezéshez minden anyagi és technikai segítséget megkapnak az önkormányzattól.

– Követjük a járványügyi előírásokat, eljárásrendekkel szabályozzuk a mindennapokat, a lakók életét ugyanúgy, mint a munkatársak beosztását. A szükséges védőeszközök nagy számban rendelkezésre állnak – tette hozzá Palotai Rita. Az intézményvezető azt is elmondta, a látogatási tilalom miatt önkénteseket vagy civileket sem tudnak fogadni, bár felajánlások érkeztek. Eddig egy időst vittek haza a hozzátartozók otthoni gondozásra.
Mindkét soproni otthonban megtörtént az ellenőrzés, mindent rendben találtak.

Napi oktatás Mosonmagyaróváron

Március 6. óta él a látogatási tilalom a mosonmagyaróvári bentlakásos idősek otthonaiban, és azóta további szigorításokat is bevezettek. Az intézmény 120 időst fogad, és 160 név szerepel a várólistán.

– Az intézmény dolgozói naponta cserélik a munkaruhájukat, maszkot, gumikesztyűt viselnek. A bentlakók számára az a legnehezebb, hogy nem tudnak találkozni a szeretteikkel. Ezen a hiányon igyekszünk mi enyhíteni. Mindkét háziorvosunknak nagyon hálásak vagyunk, éjjel-nappal számíthatunk a segítségükre – hangsúlyozta a Kisalföldnek Giczi Erna, az Idősek Otthonainak szakmai vezetője. – A megelőzés érdekében napi oktatáson vesznek részt a kollégák a háziorvosok irányításával. Az alapszolgáltatásból szakképzett munkatársak érkeztek segíteni, amelyre részben a beteg kollégák pótlása érdekében volt szükség. Az ellenőrzés Mosonmagyaróváron sem tárt fel hiányosságokat.

(Kisalföld)

(A kép illusztráció)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...
 • Jelentősen nőttek az önkormányzatok adóbevételei - mely adóbevételeket... Tovább...
 • A II,kerületben 140 embernek van 40 négyzetméteres területe kárpótlás ... Tovább...
 • Budapesten, néhány nagyvároson és a közvetlen környékükön kívül ez az ... Tovább...
 • Dejó"! Olyan jó ezeket a statisztikákat olvasni! Tovább...
 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...
 • Ott a bűvös szó: "STATISZTIKAILA G" Tovább...