Hirdetés
Naperőművet építenének a Pilisben - helyi példa PDF Nyomtatás
2020. február 05. szerda, 09:30

pilisvNem sokat tétlenkedett a Tegyünk Együtt Vörösvárért Egyesület (Tevö) azt követően, hogy a tavaly őszi önkormányzati választáson gyakorlatilag letarolta az összes egyéni választókerületet, és a szervezet polgármester-jelöltje győzedelmeskedett. Elkezdhették megvalósítani egy korábban dédelgetett álmukat.

– A napokban jutottunk el oda, hogy a vörösvári testület felhatalmazásával össze tudtuk hívni a környék polgármestereit, és ismertettük velük az elképzelésünket. Ennek célja a térségben élők életminőségének javítása a környezetterhelés csökkentésén keresztül, illetve a térség önfenntartó képességének növelése – magyarázza az egyesület egyik tagja, Bakos László.

Hozzátette: a kormányzati elképzelésekkel, valamint az Európai Unió klíma és energetikai programjaival összhangban lévő – és az Önfenntartó város programba illeszkedő tervet állítottak össze, amely rugalmasan alakítható a körülményekhez és a rendelkezésre álló forrásokhoz. Bakos szerint a kiindulópont a közutak forgalmának csökkentése és ezzel a környezeti terhelés mérséklése, amely a közösségi közlekedés fejlesztésén, a párhuzamosságok megszüntetésén túl a kerékpár és más, kevéssé szennyező közlekedési formák elterjesztésén alapszik.

Elképzelésük egybeesik a kormányzat terveivel. A Volánnal és a MÁV-val folytatott tárgyalások első eredményei már látszanak, a központi vasútállomás parkolóját hamarosan bővítik, a Volán pedig nyitott arra, hogy a térség településeiről körjáratban hordja rá az utazókat a vasútvonalra. Annál is inkább, mert kormányzati elképzelés a párhuzamos közösségi közlekedési vonalak megszüntetése. A térségben így a Volán a vasútvonalra történő ráhordásban találhatná meg szerepét – fejtette ki Bakos

– Amennyiben a menetrend igazodik majd a fővárosba utazók igényeihez, csökkenhet az autót használók száma, a 10-es út forgalma, és ezzel a környezet terhelése – teszi hozzá Strack Bernadett alpolgármester. – Ehhez persze a jó minőségű szolgáltatáson túl az emberek hozzáállásának is meg kell változni. Ugyanez a helyzet a hulladék szelektív gyűjtésével, illetve az erre épülő energiatermelés megvalósításával is. Az MVM-mel és a hulladékfeldolgozó vállalatokkal (NHKV Zrt.) folytatott tárgyalások alapján úgy tűnik, lenne arra lehetőség, hogy a szelektíven gyűjtött hulladék feldolgozásával kinyert energia visszajusson kistérségünkbe. Ehhez persze kormányzati egyetértésre és támogatásra is szükség van.

– S ha már energiatermelés, akkor terveink között szerepel a napenergia hasznosítása, akár egy kisebb önkormányzati naperőművel, akár a lakossággal együttműködve, akár a kettő kombinációjával, amikor a lakossági napelemes áramtermelés fölöslegét használnánk közösségi célokra, így például az önkormányzati és egyéb közösségi ingatlanok fűtésére, világítására, közvilágításra – veszi át a szót újra Bakos László. – De az elektromos közösségi járművek meghajtását is lehetne az ilyen módon megtermelt környezetbarát elektromos árammal hajtani, akár a Volánt is bevonva.

Ahhoz azonban, hogy mindez valósággá válhasson, első lépésben össze kell gyűjteni a Fenntartható energia- és klíma akciótervhez (SECAP) szükséges adatokat, amelyek pontosan megmutatják, hol lehet és kell változtatni. Amint megvan ez a terv minden érintett településen, már megfelelnek a legfontosabb feltételnek, amelyet az Európai Unió elvár a klíma-, illetve környezetvédelemmel kapcsolatos pályázatoknál.

– Bár településenként is sikeresen pályázhatnának a térség önkormányzatai, sokkal nagyobb az esély a sikerre, és az igazán hatékony fejlesztésre kistérségi szinten kialakított elképzelésekkel. Az unió egyébként mindig is preferálta a nagyobb közösségek együttes pályázatait, ez esetben pedig – már csak a tervezett fejlesztések jellege miatt is – még nagyobb az esély a támogatások elnyerésére – emeli ki Bakos.

Kérdésünkre az alpolgármester asszony elmondta, pillanatnyilag a legfontosabb feladat, hogy mielőbb nyilatkozzon az a hat szomszédos önkormányzat (Piliscsaba, Pilisszántó, Pilisszentkereszt, Csobánka, Pilisszentiván, Solymár), amely Pilisvörösvárhoz csatlakozva részt vehetne a kistérségi együttműködésben, hogy nyitott-e az összefogásra. – Azt szeretnénk, ha az érintett önkormányzatok ebben a hónapban, de legkésőbb februárban jeleznék, csatlakoznak-e a kistérségi társuláshoz, amelyben a gesztor szerepet Vörösvár elvállalná. Két okból lenne fontos a mielőbbi döntés. Egyrészt a terveket jó lenne már az első félévben elkészíteni, hogy a jövőre induló uniós költségvetési ciklusban azonnal pályázni tudjunk. A másik, hogy a települések költségvetésében forrást kell biztosítani a terv elkészítésére, illetve az egyéb költségek fedezeteként – foglalja össze a pillanatnyilag legfontosabb teendőket Strack Bernadett.

(Magyar Hang online)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+4 #1 Pontosító 2020-02-06 05:15
A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő forgalmat! A sok erdő mellett a mezőgazdasági területe kevés. Inkább a biomassza hasznosítást keresnék a kényszerkomposz tálás helyett, ami csak a patkányokat és a vaddisznókat vonzza!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...
 • Jelentősen nőttek az önkormányzatok adóbevételei - mely adóbevételeket... Tovább...
 • A II,kerületben 140 embernek van 40 négyzetméteres területe kárpótlás ... Tovább...
 • Budapesten, néhány nagyvároson és a közvetlen környékükön kívül ez az ... Tovább...
 • Dejó"! Olyan jó ezeket a statisztikákat olvasni! Tovább...
 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...
 • Ott a bűvös szó: "STATISZTIKAILA G" Tovább...