Hirdetés
Magyar falu program: rendkívül gyorsan elbírálják a pályázatokat PDF Nyomtatás
2019. január 17. csütörtök, 07:00

gyoparos alpar01Februártól az ősz közepéig ütemezetten jelennek meg a pályázatokat a Magyar falu program keretében. A végső beadási határidő lejárta után körülbelül hatvan napon belül megtörténik az elbírálás, és ki is bocsátják a támogatói okiratot sikeres pályázat esetén. A program a lakosság közel egyharmadát érintheti.

A pályázati kiírás megjelenésétől a beadási határidő lejártáig körülbelül hatvan nap telik el minden esetben, azt követően napok kérdése, hogy a források az önkormányzatok számlájára kerüljenek – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár (képünkön). Szerinte ilyen gyors pályázati eljárásrendre még nem volt példa Magyarországon.

Mint ismeretes, a kormány tavaly decemberben döntött arról, hogy két másik intézkedés, a mellékúthálózat-fejlesztési program és egy úgynevezett „falusi csok” elindítása mellett rendkívül jelentős összeget, 75 milliárd forintot biztosít az ötezer lélekszám alatti települései számára az idén, kizárólagosan hazai költségvetési forrásból, 18 különböző célterületen megfogalmazott fejlesztési lehetőségre. Ezek jellemzően a közszolgáltatások minőségének javítására vonatkoznak, közöttük mindenféle szolgáltatási, valamint magas-, illetve mélyépítési tevékenység is helyet kapott.

Ekkora összegű támogatási rendszer hazai költségvetési forrásból Magyarország történetében eddig még nem állt rendelkezésre falvak fejlesztésére – hangsúlyozta a kormánybiztos. Magyarországon 2887 olyan település van, amelyen ötezernél kevesebben élnek: 101 város és 2786 község. Több mint 3 millió ember él ezeken, a lakosság harmada. A tervek szerint idén 2200-2400 nyertes pályázatot hirdethetnek a Magyar falu program keretében, azaz minden érintett településen látszódni fognak a fejlesztések, a program eredményei.

A gazdaság erősödése, a költségvetési helyzet függvényében a kormányzat eddig is mindent megtett azért, hogy az utakra komoly összegeket fordítson – vette át a szót az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, Cseresnyés Péter. Az egyik fontos programként a kormányzat meghirdette, hogy minden megyei jogú várost közvetlenül bekössenek a gyorsforgalmi úthálózatba. Fontos célként tűzte ki azt is, hogy (Ausztriához és Szlovéniához hasonlóan) harminc percen belül Magyarország minden települése elérhető legyen a gyorsforgalmi utak irányába. Ennek érdekében történtek fejlesztések az elmúlt időszakban – közölte, majd arról beszélt, hogy a Magyar falu program a Modern városok program fejlesztéseivel összefonódva a kormányzati ciklus egyik stratégiai eleme. Csak idén 150 milliárd forint központi költségvetési forrás jut az 5000 lakos alatti településekre, ennek egyharmadát a mellékútvonalak felújítására fordítják majd.

Gyopáros Alpár hozzáfűzte, hogy eddig már körülbelül egymilliárd forintot költött tervezésre az ezzel foglalkozó intézményhálózat, így idén el fog indulni ezeknek az utaknak a felújítása. Ebben az évben még körülbelül kétmilliárd forint áll rendelkezésre tervezésre, és jövőre is körülbelül 50 milliárd forint jut a 4-5 számjegyű utak felújítására. Cseresnyés Péter ezt még azzal egészítette ki, hogy 2020-tól az autópályadíj-emelésekből befolyó, várhatóan több mint 30 milliárd forintot is ezeknek az alsóbbrendű utaknak a felújítására fordítják.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+2 #1 falusi 2019-01-22 14:32
Persze hogy rendkívül gyorsan bírálják el a pályázatokat, hiszen már a nyertesek is meg vannak...
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Az elmúlt években sem nagyon működött az ügyeleti rendszer. Leginkább ... Tovább...
 • Na ezt a 366 postát sem ideiglenes zárják be, hanem véglegesen. Magyar... Tovább...
 • Sajnos a megállapítás IGAZ! Hatalmas pénzeket nyúltak le, nagyon sokan... Tovább...
 • Örülünk, de mi lesz a Tésai bekötőúttal, illetve a 1201-es út (Szob - ... Tovább...
 • Aha - az egyházak kedvezményesen kapják a gázt, az intézmények tucatja... Tovább...
 • menstruacios gorcs: https://kdnp.hu/ Az érdekszövetségb ől és a vissza... Tovább...
 • Na-persze! A fizetések rendezéséről azóta nincs szó! Ennyi!!!! Menjünk... Tovább...
 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...
 • Most soroltam 3.000.-Ft-tal, 35 évnyi munka után. Hát köszönöm szépen!... Tovább...
 • Oké, legyen 18 fok. DE: nagyon sok kistelepülés hivatalában 1-2 ember ... Tovább...
 • Egy dolog az, hogy mondjuk 18 fokban dolgozik a köztisztviselő (ülőmun... Tovább...
 • Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a kereset... Tovább...
 • Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta se... Tovább...
 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...