Hirdetés
Rendesen betesz a falvaknak a rezsicsökkentés PDF Nyomtatás
2019. január 16. szerda, 08:00

fa0Hiába állja az állam a tűzifa beszerzésének költségeit, nincs pénz és idő a kiszállítás megszervezésére.

Kaptunk is, meg nem is – kommentálta egy csákánydoroszlói asszony a falu polgármesterének Facebook-posztját. A falu vezetője ugyanis nemrég azt írta a közösségi oldalon: egyelőre fogalma nincs, hogyan jut el a rezsicsökkentés keretében kiosztandó tűzifa a jogosultakhoz.

A gázzal, távhővel fűtők számláján már tavaly év végéig jóváírták a szolgáltatók azt a 12 ezer forintot, amelyet a kormány téli rezsicsökkentés címszóval biztosított a háztartásoknak. Azok, akik nem az említett módon fűtenek még várnak a természetbeni juttatásra. A pénzt ugyanis az önkormányzatoknak küldték, az ő dolguk megvásárolni és eljuttatni a tüzelőt a háztartásokhoz. (Készpénzt csak ott adhattak, ahol nincs vezetékes gáz – K. Gy.)

Hogyan tovább?

Így van ez a Vas megyei, Rába parti településen, Csákánydoroszlón is. A falu polgármestere, Horváth István a hét végén a település Facebook-oldalán tájékoztatta a lakosságot, hogy a „támogatás már biztosított”, azaz a pénz megérkezett a helyhatóság számlájára. „Az önkormányzatnak kell szerződést kötni tűzifával rendelkező céggel. Ez eddig meg is történt, de a továbbiakat sem én, sem más polgármesterek nem tudják” – írta a polgármester.

A fa szállítását a lakónak (igénybejelentőnek) kell vállalni a kormányhatározat alakján. „Itt kezdődnek a bajok. Ha például az erdészettől rendelünk, akkor ki kellene menni az igénybejelentőnek az erdőre és átvenni ott a fát, ami igénylőkként kb. 0,4 m3. Ha behozatjuk a településre, akkor a fuvarköltséget is az igénylőknek kellene fizetni, de csak egy depóba történő lerakással. A depóból mindenki elvihetné a maga részét, mivel az önkormányzatnak nincs kapacitása körülbelül 160 háztartásba kiszállítani” – írja Horváth István. Az erdőről a házhoz szállítani a tüzelőt körülbelül 3000 forintba kerülne a családoknak – családonként.

Horváth korábban levelet is írt az illetékes minisztériumnak, hogy praktikusabb lenne a villanyszámlán jóváírni a 12 ezer forintot, erre azonban érdemi választ nem kapott – tájékoztatta a polgármester a Narancs.hu-t.

Tudomása szerint a környékben egyetlen településen sem oldódott meg a természetbeni rezsicsökkentés biztosítása, van olyan polgármester, aki nyárig nem is tud foglalkozni a problémával annyi dolga van. Viszont lépni kellene, mert a tüzelőt 2019. december 31-éig kell megkapnia a lakosságnak.

Horváth István most abban gondolkodik, hogy bio-(fa)brikettel váltaná ki a fát, ehhez viszont az szükséges, hogy a lakosság elfogadja ezt a megoldást. Megjegyezte, hogy erre a feladatra egyáltalán nem voltak felkészülve az önkormányzatok.

(magyarnarancs.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...
 • Jók ezek a statisztikai adatok. Számfényvesztés "!! Tovább...
 • Mese a köbön! Tovább...
 • Késő, már megtörtént! A kis falvakban nincs munkahely, bolt,posta, orv... Tovább...
 • A köztisztviselők "bérmegállapodá sa" hol van??? Azzal történt valami? Tovább...
 • Magyarországon - ha kormányközeli vagy - lophatsz milliárdokat, mert n... Tovább...
 • Az elmúlt években sem nagyon működött az ügyeleti rendszer. Leginkább ... Tovább...
 • Na ezt a 366 postát sem ideiglenes zárják be, hanem véglegesen. Magyar... Tovább...
 • Sajnos a megállapítás IGAZ! Hatalmas pénzeket nyúltak le, nagyon sokan... Tovább...
 • Örülünk, de mi lesz a Tésai bekötőúttal, illetve a 1201-es út (Szob - ... Tovább...
 • Aha - az egyházak kedvezményesen kapják a gázt, az intézmények tucatja... Tovább...
 • menstruacios gorcs: https://kdnp.hu/ Az érdekszövetségb ől és a vissza... Tovább...
 • Na-persze! A fizetések rendezéséről azóta nincs szó! Ennyi!!!! Menjünk... Tovább...
 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...