Hirdetés
Állami gondozott gyermekek elhelyezése PDF Nyomtatás
2018. március 28. szerda, 06:00

czibere karoly01Megkezdődött az állami gondozott gyermekek korszerű körülmények közé helyezését célzó program utolsó fejezete, ezzel az egyik legfontosabb állomásához érkezett a magyarországi gyermekvédelem megújulása.

Ezt az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Czibere Károly (képünkön) mondta Somogyváron a településen és a szomszédos Öreglakon épülő lakásotthonok bokrétaünnepségén. Az úgynevezett gyermekvédelmi kiváltásra szánt 6 milliárd forintnak köszönhetően 2019 végére, 2020 elejére elérhető, hogy ne legyenek nagy, korszerűtlen, kollégiumszerű gyermekotthonok Magyarországon.

Kiemelt feladat a gyermekvédelemben dolgozó munkatársak megbecsülése is. A továbbképzésüket nyolcmilliárd, a vezetőképzést kétmilliárd, a lelki egészségüket, a kiégés megelőzését egymilliárd forintos program szolgálja – folytatta az államtitkár.

A kormány idén döntött arról, hogy a gyermekvédelem erősítése érdekében másodfokon 16 százalékkal növelik a gyámügyi ügyintézők, ezen kívül 30 százalékkal a gyerekjogi képviselők, 10 százalékkal a gyerekvédelmi szakértői bizottságok tagjainak számát, továbbá 30 százalékkal több lesz a speciális szükségletű gyermekeknek rendelkezésre álló férőhely. Mindebből látszik, hogy a kormány elkötelezett a gyermekvédelem rendszerének megújításában, amelynek feltétele a fizikai infrastruktúra korszerűsítése és a humán erőforrás képzése, megbecsülése mellett a gyermekeknek otthont, menedéket kínáló helyi közösség is – mondta Czibere Károly. „Szeretnénk, ha a gyermekvédelem megújítása a valódi élet esélyét kínálná a gyerekeknek, akiket, felszámolva a Kádár-rendszer gyakorlatát, nem tüntetnek el a szemünk elől nagy intézményekben, hanem visszahívnak saját közösségeikbe” - fogalmazott. Megítélése szerint így tud egy település és egész Magyarország is befogadóvá válni.

A térség országgyűlési képviselője, Móring József Attila korábban maga is dolgozott gyermekfelügyelőként, mint mondta, pontosan tudja, mekkora változást jelent a gyermekek számára, ha nem zsúfolt helyiségekben, hanem a számukra valódi otthont adó lakásokban lakhatnak. Az, hogy a somogyvári lakásotthonok a központban, az egykori önkormányzati hivatal helyén épülnek, jelzi, azokat Somogyvár a részének tekinti.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Ablak a világra elnevezésű, mintegy félmilliárd forintos projektje keretében épülő, kétszer tizenkét férőhelyes öreglaki és négyszer tíz férőhelyes somogyvári lakásotthon annak a 64, családból kiemelt gyereknek az ellátásához teremt majd korszerű feltételeket, akik jelenleg a leromlott állagú, nem az elhelyezésükre épült öreglaki kastélyban élnek. A régi épület fenntartása költséges, rekonstrukciója százmilliós nagyságrendű összegbe kerülne.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...
 • Jók ezek a statisztikai adatok. Számfényvesztés "!! Tovább...
 • Mese a köbön! Tovább...
 • Késő, már megtörtént! A kis falvakban nincs munkahely, bolt,posta, orv... Tovább...
 • A köztisztviselők "bérmegállapodá sa" hol van??? Azzal történt valami? Tovább...
 • Magyarországon - ha kormányközeli vagy - lophatsz milliárdokat, mert n... Tovább...
 • Az elmúlt években sem nagyon működött az ügyeleti rendszer. Leginkább ... Tovább...
 • Na ezt a 366 postát sem ideiglenes zárják be, hanem véglegesen. Magyar... Tovább...
 • Sajnos a megállapítás IGAZ! Hatalmas pénzeket nyúltak le, nagyon sokan... Tovább...
 • Örülünk, de mi lesz a Tésai bekötőúttal, illetve a 1201-es út (Szob - ... Tovább...
 • Aha - az egyházak kedvezményesen kapják a gázt, az intézmények tucatja... Tovább...
 • menstruacios gorcs: https://kdnp.hu/ Az érdekszövetségb ől és a vissza... Tovább...
 • Na-persze! A fizetések rendezéséről azóta nincs szó! Ennyi!!!! Menjünk... Tovább...
 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...