Hirdetés
Szakképzési munkacsoport alakult Békés megyében PDF Nyomtatás
2018. január 25. csütörtök, 09:30

szakkepA Békés Megyei Kormányhivatal a munkaerőhiány sikeresebb kezelése céljából együttműködésre kérte fel a megye foglalkoztatási és szakképzési helyzetének javításáért tenni tudó és kívánó szervezeteket. A kormányhivatal szakképzési munkacsoportot alakított a vele együttműködési megállapodást megkötő szakmai kamarákkal és felsőfokú oktatási intézményekkel, továbbá a megyei szakképzési centrumokkal, a megyei tankerületekkel, a Békés Megyei Önkormányzat és Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának bevonásával - olvasható a kormányhivatal közleményében.

A január 18-i alakuló ülésen Takács Árpád kormánymegbízott köszöntőjében ismertette az elmúlt időszakban megkötött együttműködési megállapodásokat, valamint elmondta, hogy a felsőoktatással is egyfajta szövetség kialakítása is megtörtént. Beszédében kifejtette, hogy meglátása szerint az agrárium, a vidékfejlesztés, valamint a szakképzés azok a területek, amelyek meghatározhatják a jövőt. A cél egy olyan szakképzési stratégia kidolgozása, amely nemcsak egy kamarának, nemcsak egy szakmacsoportnak, valamint nem egy felsőoktatási intézménynek kínál megoldást, hanem a munkaerőpiac valamennyi szereplője számára.

A szakképzési munkacsoport megalakításának fő célja, hogy a megyében a gazdaság igényeinek megfelelő szakképzési rendszer működhessen, a gazdaság bővülésének ne legyen akadálya a szakképzett munkaerő hiánya, a megye fiataljai helyben találják meg mind az oktatás és a szakképzés, mind a munkavállalás lehetőségét, és ezáltal Békés megye demográfiai és munkaerő-piaci helyzete hosszú távon stabilizálódjon. Ezért a munkacsoport a közös célok elérése érdekében valós helyzetelemzésre épülő, reális célokat kitűző, széleskörű konszenzuson alapuló rövid-, közép- és hosszútávon megtenni szükséges intézkedésre kíván javaslatot adni.

Zalai Mihály, Békés Megye Önkormányzatának elnöke kifejtette, hogy a szakképzési rendszer nehezen igazodik a gyorsan változó világhoz. A munkaerőhiány okát nem csak a szakképzésben kell keresni, azt olyan társadalmi jelenségek is alakítják, mint például a megye lakosságszámának csökkenése és a külföldre történő elvándorlás. A megyei önkormányzatnak az a célja a munkacsoport feladatvégzése során, hogy összehangolásra kerüljenek a szakképzés kapcsán érintett területek Békés megyében.

Mint írják, az operatív feladatokat 4 területi almunkacsoport fogja ellátni. Az almunkacsoportok e hét folyamán alakulnak meg az agrárium és vadászat, a mérnök és építőipar, a kereskedelem és ipar, valamint az egészségügy, szociális terület, egészségturizmus és egyéb szolgáltatások területének érdekképviselet szervezetei, a szakterületeken szakképzést szakképző centrumok és felsőoktatási intézmények, a területek meghatározó munkáltatói és a Kormányhivatal érintett főosztályainak bevonásával. A megyei szintű foglalkoztatási programokat működtető megyei és megyei jogú város önkormányzatai, valamint a megye tankerületei a kereskedelem és ipar szakterületen fogják az almunkacsoport munkáját segíteni. Az almunkacsoportokat a kormányhivatal felkért főosztályvezetői és a területi kamarák által delegált szakemberek együtt fogják vezetni.

Az almunkacsoportok legfontosabb feladata, hogy a megye munkáltatóinak bevonásával felmérjék az elkövetkező 4-5 év munkaerőigényét és a helyzetelemzés alapján intézkedési terveket javasoljanak a szakképzési munkacsoport részére. A szakképzési munkacsoport a tervek szerint 2018. május hónapjáig teszi meg a javaslatait, melyben kitér a jelenlegi jogszabályi keretek között is megtehető intézkedésekre, illetve szükség esetén jogszabály módosítási javaslatokat fogalmaz meg és terjeszt elő az szakterület döntéshozói felé.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Kistelepülés: Családsegítők megkapták a 10 nap pótszabadságot a covid ... Tovább...
 • És az önkormányzati köztisztviselők kel mi lesz???!!! A költségvetési ... Tovább...
 • Olyan bruttó/nettó (átlag) keresetekről beszélünk ami egy vicc.....nek... Tovább...
 • Kérdés - miért csak a munkáltatók adóterheit csökkenti a kormány??? A ... Tovább...
 • A MÁV, mint állami vasúttársaság jelenlegi állapotában működésképtelen... Tovább...
 • A kis falvakból már eltűnt az iskola, az óvoda, a háziorvos, a takarék... Tovább...
 • Ha 200.000.-Ft lesz a minimálbérez a köztisztviselők nél, közalkalmazo... Tovább...
 • Köztisztviselő voltam, még mindig tudok röhögni ezen a témán. Tovább...
 • Ez most komoly? Nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek! Szóval: diplomás... Tovább...
 • FELHÁBORÍTÓ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ezen a felületen ilyet leírni, gyomo... Tovább...
 • "Habár elsőre alacsonynak tűnik a köztisztviselői bértábla illetményal... Tovább...
 • "Habár elsőre alacsonynak tűnik a köztisztviselői bértábla illetményal... Tovább...
 • Ezt a bértáblát honnan vették? A 2011. évi CXCIX. törvény [ Kttv. ] 1.... Tovább...
 • Most leírja és megmagyarázza" a cikk írója, hogy ki és mennyit kereshe... Tovább...
 • A mindenkori tárgyév költségvetési törvényében meghatározott köztisztv... Tovább...