Hirdetés
Új szerződést köthetnek az önkormányzatok hulladékügyben! PDF Nyomtatás
2017. április 26. szerda, 07:00

hulladekFelmondják szerződéseiket a jelenlegi hulladékszállító cégekkel az önkormányzatok. Az ügyfelek viszont a változásból semmit nem éreznek majd – írja a Tolnai Népújság.

Az országos, egységes hulladékgazdálkodási rendszer egy éve indult, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. most a jelenlegi hulladékgazdálkodási területi tagoltságot kívánja megszüntetni. A területi egyenlőtlenségekből adódó különbségeket úgy oldja fel, hogy csak olyan szolgáltatók működhetnek, melyek kellően nagy területtel és ügyfélszámmal rendelkeznek. A híradásokból az derült ki, ez több településen is meglepetést okozott. A megkérdezett Tolna megyei települések viszont – mivel a változtatásról korábban több fórumon is szó esett – felkészültek.

Ezt erősítette meg Fülöp János, Fadd polgármestere, Szekszárdon pedig a márciusi közgyűlésen volt téma az átalakítás. Akkor elhangzott: nem egy-két évre, hanem hosszú távon szeretné biztosítani a helyét a piacon az Alisca Terra Kft., ezért konzorciumi megállapodást köt a Vertikál Zrt.-vel. Mivel a hulladékgazdálkodásban felgyorsult a központosítás, ezzel a lépéssel Szekszárd az események elébe ment, így nem alvállalkozóként működik tovább a városi cég, hanem partnerként, mondta el akkor Ács Rezső polgármester.

Tölgyesi Balázs, az Alisca Terra Nkft. ügyvezető igazgatója beszámolt arról, hogy több lehetőséget is számba vettek, de a lehetséges partner másban gondolkodott vagy komoly problémák, jogi akadályok merültek fel. Ahhoz, hogy megfelelő méretű ellátási terület jöjjön létre, az eszközállomány is a kívánalmaknak megfelelő legyen és a földrajzi szempontok is érvényesüljenek, a Vertikál Zrt. tűnt egyedüli jó megoldásnak.

Dr. Makai Martina, a zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár a Megyei Jogú Városok Szövetségének szekszárdi közgyűléséhez kapcsolódó sajtótájékoztatón elmondta, a szolgáltatóknak és az alvállalkozóknak is nonprofitnak kell lenniük, a cél pedig, hogy minél gazdaságosabban működjön a rendszer. Arról is beszélt, hogy Brüsszel nem veszi figyelembe a magyar sajátosságokat. A vegyes hulladék nálunk az összes 55 százaléka, nem tíz, és a csomagolási hulladék aránya sem két harmad, hanem egy harmad. Amivel nem tudunk mit kezdeni, az unió más tagállamaiba kellene szállítani, az ottani erőművekbe, csakhogy ez megfizethetetlen alternatíva.

Tamásiban lejárt a Biokom Kft. közszolgálati szerződése, így az önkormányzatnak nem kellett külön szerződést bontania. Porga Ferenc polgármester elmondta, már akkor tudta az önkormányzat, hogy hosszú távú megoldást, és az eddiginél is magasabb színvonalú szolgáltatást szeretnének, amikor még nem volt szó a rendszer átalakításáról, mely egyébként nem lepte meg különösebben őket. A városvezető úgy fogalmazott, most tulajdonképpen hátradőlve várhatják, hogy a nyílt közbeszerzési eljárásban ki adja a legjobb ajánlatot. Tamásiban a szolgáltatás minőségének emelése például azt jelentené, hogy a hulladékudvar nyitvatartását bővítenék, és szeretnék a szelektív gyűjtést is kiszélesíteni.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...
 • Ott a bűvös szó: "STATISZTIKAILA G" Tovább...
 • A hatóság a döntését éven belül visszavonhatja, és hozhat helyette új... Tovább...
 • Bocsi, de tavasz óta szinte minden kőzműv.int.stb. zárva van, vagy kor... Tovább...
 • A mélyszegénység Magyarországon nem szűnt meg - javasolnám a KSH stati... Tovább...
 • A kutya se jön már ide dolgozni! Innen csak elmennek/felmon danak az e... Tovább...
 • Az én fizetésem közelében sincs! Tovább...