Hirdetés
A főváros legújabb díszpolgárai PDF Nyomtatás
2016. június 20. hétfő, 06:00

bp diszpolg 2016Átadták Budapest díszpolgári címeit a Fővárosi Közgyűlés pénteki ünnepi ülésén. Bogányi Gergely zongoraművész, Dózsa László színművész, rendező, Freund Tamás neurobiológus, agykutató, Hegedűs Csaba olimpiai bajnok birkózó, Polgár Judit nemzetközi sakknagymester és Varga Péter Pál, az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatója.

Az elismerésben posztumusz részesült Szabó Miklós operaénekes és Török Bódog kézilabdaedző, volt szövetségi kapitány. A Szabó Miklósnak járó elismerést unokája, Szabó Erik, a Török Bódognak járót pedig felesége, Török Bódogné Molnár Edit vette át.

A szabadság napja, június 19-e alkalmából tartott ünnepi ülésen, a kitüntetések átadása előtt Tarlós István főpolgármester azt mondta: ma egyszerre ünnepeljük szabadságunkat, városunkat és annak legkiválóbb polgárait. „Mi, magyarok tudjuk, hogy milyen nehéz küzdelemmel jár a szabadság megszerzése és megtartása. A rendszerváltást követő zavaros évtizedekben azt is megtanultuk, hogy a szabadság nem önmagáért van, hanem felelősséggel kell társulnia” – fogalmazott Tarlós István. „Nem vagy szabad, míg önmagadért élsz, mert önzésed rabja maradsz” – idézte Széchenyi Istvánt a főpolgármester.

Kiemelte, a 2010-ben hivatalba lépett, az „elődeitől jelentősen eltérően gondolkodó” városvezetésnek az volt az egyik legfőbb feladta, hogy helyreállítsa a rendet, két évtizednyi rendetlenség, „átláthatatlanság, szervezetlenség és pazarlás után. „Arra volt szükség, hogy biztonságot teremtsünk a működésben, a pénzügyekben, az intézményekben és a köztereken” – mondta. Az elmúlt hat évben számos területen jelentős előrelépést sikerült elérni – folytatta –, mára több olyan beruházás is elkészült, amelyet az elődeik évekig, évtizedekig csak ígérgettek, halogattak.

A rend megteremtésének nemcsak pénzügyi háttér, józan gondolkodás és tisztességes kommunikáció a feltétele, szükség van a közösségnek irányt mutató, erőt, biztonságot adó és értékes, áldozatos munkát végző példaképekre. Ma különösen, amikor a tradicionális értékek megkérdőjeleződnek, az összetartó kötelékek lazulnak, értelmezhetetlen felfogások értékelődnek fel, városunkat, nemzetünket és kontinensünket olyan kihívások érik, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak – fűzte tovább gondolatait.

Tarlós István szerint ilyen helyzetben „szükségünk van egészséges lelkű és valódi példaképekre, akiket lehet és érdemes követni, mert értékteremtő tevékenységükkel és erkölcsi normáikkal taníthatják, összetarthatják a közösséget, a várost, nemzetet”. Budapest mindig úgy fejlődhetett, hogy kimagasló egyéniségek, hazafias elkötelezettségű emberek a közösség javára alkottak. A főpolgármester kiemelte: a ma kitüntetettek hosszú éveken, évtizedek át kitartó munkával közösséget teremtettek és erősítettek szakmailag, erkölcsileg és emberileg maradandót alkotva.

Dózsa László a díjátadást követően mondott beszédében halott 1956-os bajtársaira emlékezett, és - mint mondta - velük osztja meg a kitüntetést, azokkal, „akik Budapestért áldozták drága életüket”.

Az Országgyűlés 2001-ben nyilvánította június 19-ét az utolsó szovjet katona távozásának emlékére nemzeti emléknappá, június utolsó szombatját pedig a magyar szabadság napjává.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • 2008 óta nem változott az illetményalap, ilyen szakszervezette l nem i... Tovább...
 • Az önkormányzati dolgozókra vonatkozó illetmény szó szerint gyalázatos... Tovább...
 • Szeretném tudatni országunk vezetésével, hogy ezt a rendkívül bonyolul... Tovább...
 • Tisztelt Önkormányzati Klub. Volna egy kérdésem a vállalkozó háziorvos... Tovább...
 • Nehéz higgadnak maradni elnök úr szavai után, van annak egy diszkrét b... Tovább...
 • 1990-ben létrejött demokratikus államrendszer és közigazgatás célként ... Tovább...
 • Nem működik a kalkulátor...má snál esetleg?:D Tovább...
 • Látványos gesztusra készül a kormányzat, jövőre jelentősen emelni terv... Tovább...
 • Ebből is látszik mennyit hazudik kormányunk! Tovább...
 • Kistelepülésen a béremelés most már több mint 10 éve ÁLOM! Hol vagyunk... Tovább...
 • Az önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselők bruttó átlagkere... Tovább...
 • ...ezt a hírportált egyébként kormányunk is olvassa, vagy csak az aláb... Tovább...
 • ...jah! Azt hittem már nekünk (köztisztviselő knek) emelnek már valami... Tovább...
 • És a támogatás felélése, meg a választások után újra BEZÁR a bolt ! Tovább...
 • Tehát pl. egy 15 milliárd Ft közpénzből megépített stadiont odaadunk v... Tovább...