Hirdetés
Ülésezik a Megyei Jogú Városok Szövetsége PDF Nyomtatás
2015. november 27. péntek, 07:00

balaicz zoltan01Az állami feladatú közszolgáltatásokról, az adótörvények változásairól és a közbeszerzési szabályok alakulásáról is konzultálnak a 23 megyei jogú városból egybegyűlt polgármesterek Zalaegerszegen, ahol csütörtökön kezdődött meg a Megyei Jogú Városok Szövetségének kétnapos közgyűlése.

Az ülés talán legfontosabb témájáról, a közszolgáltatásokról mint állami feladatról Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára tájékoztatja majd a polgármestereket – árulta el a szövetség elnöke, Szita Károly kaposvári polgármester.

Mielőtt zárt körben folytatódott volna a közgyűlés, házigazdaként Balaicz Zoltán polgármester (képünkön) tartott prezentációt Zalaegerszeg jelenéről és jövőjéről, elsősorban a gazdaságfejlesztési lépéseket ismertetve, amelyeket a tavaly ősszel alakult új önkormányzat legfontosabb feladataként jelölt meg. Elmondta: országosan is egyedülálló önkormányzati kamattámogatási rendszert hoztak létre, amellyel a helyi vállalkozásokat szinte kamatmentes fejlesztési forrásokhoz juthatnak. Vállalkozói alapot is létrehoztak, amely a városban működő cégek igényeire alapozva segít közműcsatlakozások, járda, kerékpárút vagy buszmegálló építésével.

Az elmúlt egy év alatt csaknem 1800 új munkahelyet létesítettek hazai és nemzetközi vállalatok Zalaegerszegen, de a jövő év végéig további 2500 új álláshelyet kívánnak létrehozni – közölte a polgármester. Mindez azzal jár, hogy már nem a munkanélküliséggel, hanem a munkaerőhiánnyal kell megküzdenie a városnak, amely 18 pontos ösztönző csomagot is kidolgozott új munkavállalók vonzására. A tavalyi 3,2 milliárd után idén – több mint 30 százalékos növekedéssel – 4,2 milliárd forintra nő a város helyi iparűzési adóból befolyó bevétele, s eközben a tavaly augusztusi 4,75 százalékos munkanélküliségi ráta egy év alatt 3,29 százalékra mérséklődött.

A területi operatív programból Zalaegerszeg 11,2 milliárd forintot használhat fel a következő években. Ebből a forrásból nagyobb részt gazdaságfejlesztésre költenek, de tervezik a lassan 50 éves Göcseji Falumúzeum fejlesztését, továbbá megcéloztak turisztikai beruházásokat és intézményi korszerűsítéseket is.

A miniszterelnök által indított Modern városok program keretében kétszer kétsávossá bővítik a 76-os főutat az M7-es autópálya irányába, illetve Ausztria felé az M9-es sztráda tervezése is zajlik. Az északi ipari park fejlesztése és igény esetén iparvágány létesítése is szerepel a tervekben, továbbá a ma még egymástól több kilométerre fekvő autóbusz- és vasúti pályaudvar új csomópontba áthelyezése is, s mindezek mellett több kulturális, szabadidős és sportcélú beruházás is várható Zalaegerszegen – számolt be a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén a vendéglátó város polgármestere.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Arra az egyszerű tényre is kellene gondolnia a tisztelt háziorvosnak, ... Tovább...
 • Minden kistelepülésen hozzáértő vízügyes szakember (is) dolgozik. A je... Tovább...
 • Szóval már a saját telken lévő vizet is megadóztatja a kormány, a leve... Tovább...
 • Minden "kellemetlen " ügyet ott hagynak a jegyző nyakán. Ezt miért nem... Tovább...
 • Ezekkel a kínai akku gyárakkal van egy kicsi probléma - a működésükhöz... Tovább...
 • Az EU ajánlata - nem küldjük a pénzt. Tovább...
 • Ha 10 évente kb. félmillióval csökken az ország lakossága - mellette m... Tovább...
 • Megőrülök ezektől a vármegye" megnevezésektől . Az, hogy ennyire kevés... Tovább...
 • Egyre több vármegyében" tombol a járvány...hm. Nem tán túltermelés van... Tovább...
 • Semjén Zsolt vezetésével, a Fidesz és a Jobbik képviselőinek támogatás... Tovább...
 • Az egyházaknak semmi nem elég, lassan már az egész ország kell - épüle... Tovább...
 • Igencsak téves azon orvosok betegellátással kapcsolatos vélekedése, mi... Tovább...
 • Érdekes, hogy ha valami nem a legjobb, akkor mindig külső okok és ármá... Tovább...
 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...