Hirdetés
Felmentő ítélet a zsarolással vádolt polgármester ügyében PDF Nyomtatás
2015. január 26. hétfő, 08:00

birosag02Minden vádpont alól felmentette a Veszprémi Járásbíróság Schwartz Béla ajkai polgármestert, aki ellen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és zsarolás miatt indult büntetőper 2013 tavaszán a megyeszékhelyen. Az ítélet szerint sem hűtlen kezelés, sem zsarolás nem állapítható meg.

A vádirat szerint az ajkai futballklub licenckérelmét a Magyar Labdarúgó Szövetség 2008-ban egy vissza nem fizetett tartozás miatt a bajnokság következő idényére nem fogadta volna el, ezért a polgármester a sportegyesület támogatása érdekében - tisztségéből fakadó vagyonkezelői kötelezettségét megszegve - a polgármesteri hivatal egyik dolgozójának, valamint egy építőipari cég munkatársának közreműködésével biztosított anyagi forrást a tartozás visszafizetéséhez. Őket bűnsegédként elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolta az ügyészség.

Az ajkai önkormányzat az építőipari céggel egy korábban már elvégzett és kifizetett beruházásra fiktív vállalkozási szerződést kötött, amelynek alapján a tényleges munkavégzés nélkül leszámlázott 10,7 millió forint vállalkozói díjat a gazdasági társaság, majd onnan a futballklub számlájára utalták át - áll a vádiratban.

Az ügyészség szerint a sportegyesület számlájára utalt pénzből a kölcsön egy részét visszafizették, de az építőipari vállalkozás a teljes összegre igényt tartott, a polgármester ezért a céget működtető sértettel fenyegető hangnemben közölte, hogy ha követelését továbbra is fenntartja, a városban nem kap munkát, illetve az önkormányzatnak már elvégzett munka díját sem fizetik ki. A vád szerint a sértett végül a fenyegetés hatására beleegyezett, hogy követelésének egy részéről lemond, s azt támogatás címén az egyesületnek átadja.

Schwartz Béla a bíróság előtt megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint nem új járda építésére, hanem a meglévő és a megrongálódott járda javítására, a bódéi lakóparkhoz vezető murvás út, valamint a csingeri Bányász Emlékpark kialakítására fizettek ki 10,7 millió forintot, a beruházás értéke a szakértői vélemény szerint 22 millió forint. Így a polgármester szerint nem hátrányt okoztak a városnak, hanem éppen ellenkezőleg: anyagi előnyhöz juttatták, hiszen a beruházás értéke több mint kétszerese az építési vállalkozó számára ténylegesen kifizetett összegnek.

A tárgyalást vezető Aradi-Kiss Zita bíró azt mondta, Ajka városát vagyoni hátrány nem érte, és a városvezetőt a zsarolás vádja alól is felmentik, mivel a sértett vallomása nem volt következetes, nem lehet rá alapozni.

A polgármester ellen az elmúlt öt esztendőben 21 eljárást folytattak, ezek nagy része bűncselekmény hiányában lezárult. Ő maga kijelentette, hogy mindezt egy politikai lejárató kampány részének tekinti. Az ügy másod- és harmadrendű vádlottját szintén felmentette a bíróság, az ügyész három nap gondolkodási időt kért. Az MTI-nek Schwartz Béla azt mondta, az ellene folyamatban lévő ügyek közül ez tűnt a "legsúlyosabbnak", és örül annak, hogy a szakértői véleményeket figyelembe véve végül felmentő ítélet született.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #1 földlakó 2015-01-27 21:37
Vicces. Mindenki tudja pontosan, hogy mennek ezek a dolgok.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Semmi nem fog addig változni, míg mindenki haláli nyugalommal dolgozz... Tovább...
 • Ezt mondjuk kizártnak tartom, hogy az ukrajnai menekültek nem tudnak/t... Tovább...
 • Semmi másra nem "használja" a kormányzat az önkormányzati köztisztvise... Tovább...
 • Ez bizony a kormány sara, ha elveszi a bevételeket az önkormányzat(ok ... Tovább...
 • Nógrád megye, azon belül is Kelet-Nógrád a sor végén kuksol, olyan kic... Tovább...
 • Ezt Mészárossal, Garancsival meg a többi oligarchával is megbeszélte a... Tovább...
 • Szeretem ezt a türelemre intő szavakat, meg az "áldozat" hibáztatást. ... Tovább...
 • Az Orbán kormánynak az elmúlt 12 évben sikerült teljesen szétverni a 2... Tovább...
 • Talán a mai kormány tagjai elfelejtették, hogy Magyarországon is szeku... Tovább...
 • Legfőképpen az ÁSZ elnök életminőségét - 2022. január 1-től a havi jöv... Tovább...
 • 2019-ben megválasztottuk a választási bizottságok tagjait, póttagjait!... Tovább...
 • Remélem többen is követni fogják őket... Tovább...
 • 2008 óta nem változott az illetményalap, ilyen szakszervezette l nem i... Tovább...
 • Az önkormányzati dolgozókra vonatkozó illetmény szó szerint gyalázatos... Tovább...
 • Szeretném tudatni országunk vezetésével, hogy ezt a rendkívül bonyolul... Tovább...