Hirdetés
Elismerések a helyi önkormányzatok napja alkalmából PDF Nyomtatás
2014. október 01. szerda, 06:00

pogacsastibor01Ahhoz, hogy a magyarok az országot a hazájuknak érezzék, a településüket a sajátjuknak tekintsék, olyan helyi közösségekre van szükség, amelyhez hosszú távon kötődhetnek, és ezt kell szolgálniuk az önkormányzatoknak is - mondta a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.

Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár a helyi önkormányzatok napja alkalmából miniszteri díjat adott át Szalay Ferencnek, Szolnok polgármesterének a városért végzett kimagasló tevékenységéért, továbbá szakmai tevékenységéért elismerést adott át Orbán Istvánnak, a Sümegi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökének a Belügyminisztériumban.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöksége sikeres önkormányzati vezetői tevékenységéért Köllner Ferenc-emlékdíjat adományozott Hokstok Imrének, Győrsövényház polgármesterének és Kerekes Miklósnak, Ajak polgármesterének.

Az államtitkár beszédet mondott. Felidézte 1990-et, mely szerinte varázslatos év volt a magyar történelemben, sokan gondolták akkor, hogy Magyarországon végbemegy a rendszerváltozás, a jogi-társadalmi átalakulás, elindul a fejlődés, és az ország ismét csatlakozhat ahhoz a közösséghez, amelynek valójában mindig is a tagja volt. Azt remélték, hogy az emberek, a kisebb közösségek, a települések és az ország gazdasági helyzete javul, igazi jóléti társadalom jön létre, és „a gyorsan kivívott szabadságot gyors gazdasági növekedés követi” – fogalmazott.

Arra is emlékeztetett, hogy az 1990-ben megalakult parlament az első döntései között létrehozta az önkormányzati rendszert, abban a reményben, hogy az önkormányzatok képesek lesznek a feladataikat megfelelően ellátni, virágzó települések, helyi közösségek lesznek az országban. Huszonnégy év után az látszik, hogy a szabadság kivívása, a jogi átalakulás talán könnyebb volt, mint gondolták, de a gazdasági átalakulás nem – folytatta a szónok. – A kialakult önkormányzati rendszer új lehetőségeket teremtett, de kihívásokat is jelentett a településeknek.

1990-ben azt remélték, a helyi közösségek gyorsan gazdagodnak majd, de e helyett egyre nehezebb körülmények között kellett gazdálkodniuk az önkormányzatoknak – emlékezett az államtitkár. - Az Állami Számvevőszék évről évre jelezte a kormánynak, nem tartható az a helyzet, hogy az önkormányzatok feladatai és az állami támogatás nincsenek összhangban. Az önkormányzatoknak a vagyonuk értékesítésével, hitelekkel kellett előteremteniük azt a forrást, amelyet az államtól nem kaptak meg.

Az államtitkár úgy látja, 2010-re tarthatatlanná vált a települések helyzete, lehetetlenné vált a további fejlődésük, ezért vállalta át az adósságukat az állam, amely most azt várja az önkormányzatoktól, hogy felelős gazdálkodás mellett olyan fejlesztési stratégiát hajtsanak végre, amely lehetővé teszi, hogy a lakosaikat megtartsák, beinduljon a helyi gazdaság, és fellendülés legyen a településeken.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...
 • Jók ezek a statisztikai adatok. Számfényvesztés "!! Tovább...
 • Mese a köbön! Tovább...
 • Késő, már megtörtént! A kis falvakban nincs munkahely, bolt,posta, orv... Tovább...
 • A köztisztviselők "bérmegállapodá sa" hol van??? Azzal történt valami? Tovább...
 • Magyarországon - ha kormányközeli vagy - lophatsz milliárdokat, mert n... Tovább...
 • Az elmúlt években sem nagyon működött az ügyeleti rendszer. Leginkább ... Tovább...
 • Na ezt a 366 postát sem ideiglenes zárják be, hanem véglegesen. Magyar... Tovább...
 • Sajnos a megállapítás IGAZ! Hatalmas pénzeket nyúltak le, nagyon sokan... Tovább...
 • Örülünk, de mi lesz a Tésai bekötőúttal, illetve a 1201-es út (Szob - ... Tovább...
 • Aha - az egyházak kedvezményesen kapják a gázt, az intézmények tucatja... Tovább...
 • menstruacios gorcs: https://kdnp.hu/ Az érdekszövetségb ől és a vissza... Tovább...
 • Na-persze! A fizetések rendezéséről azóta nincs szó! Ennyi!!!! Menjünk... Tovább...
 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...