Hirdetés
Bezárt művelődési házak nyílnak újra PDF Nyomtatás
2014. május 08. csütörtök, 06:00

halasz janos02A közösségi munka társadalomformáló szerepéről, a közösségi tervezés lehetőségeiről és a közösségszervező erőről tartottak előadást szakemberek a Közösségfejlesztés Magyarországon című tanácskozáson szerdán Budapesten. A konferencia beszámol a kultúra területén lezajlott folyamatokról, valamint igyekszik megmutatni azt is, hogy milyen kezdeményezések lesznek a jövőben.

Ezt az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Halász János mondta a Közösségi művelődés című konferenciasorozat nyitó rendezvényén. Továbbá méltatta a közművelődési ágazat stratégiai fejlesztő és szolgáltató intézménye, a Nemzeti Művelődési Intézet eddigi tevékenységét. Az intézet egyik programja a Kapunyitogató, amelynek keretében 190 bezárt művelődési házat nyitottak meg egy-egy hétvégére, a közösségi terek így újra életre kelhettek. Ennek folytatására, további települések bevonásával, 70 millió forintos különkeretet biztosít a minisztérium.

Halász János megemlítette még a megyei értéktárakkal kapcsolatos munkát, valamint az Újra öltünk és örökítünk elnevezésű országos programot, amelynek célja a paraszti tárgykultúra, a helyi közösségek értékeinek felmutatása. A szolgáltató faluházak projekt keretében a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával 600 településen művelődési házakat újítottak fel mintegy 30 milliárd forint támogatással. A két minisztérium és a háttérintézmények közötti együttműködés eredményeképpen a Nemzeti Művelődési Intézet 283 millió forintot fordíthat a jövőben a szolgáltató faluházak módszertani támogatására.

Arra is kitért Halász János, hogy a kulturális közfoglalkoztatás 2013 novembere és 2014 áprilisa között mintegy 4 ezer embernek adott munkát, a programban 1500 településen 2000 szervezet vett részt.

A Nemzeti Művelődési Intézet kezdeményezésére elindult a művelődési hálózat továbbfejlesztése, amely az országos szakmai központok létrehozását célozza. A tervek között szerepel a helyi alkotóközösségeket segítő hálózat kialakítása is. Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy programjaikkal, de főként a kulturális közmunka révén sokaknak visszaadták az önbecsülését, új gondolkodásmódra ösztönöztek. Hozzátette: a szakmában tudatosítani kell, hogy a rendezvény nem cél, hanem eszköz, a népművelőknek pedig el kell érniük, hogy "az emberek visszakapják a tartásukat".

Jantyik Zsolt, a Nemzeti Művelődési Intézet vezetője elmondta: a Debrecenben, Egerben, Kecskeméten és Békéscsabán létrehozott négy országos iroda abból a célból alakult, hogy tehermentesítse az intézet munkáját, másrészt hogy stratégiai partnerek legyenek a számára. Kiemelte: közös céljuk a szemléletformálás és a közösségek megerősítése. Jantyik Zsolt rámutatott: négy stratégiai irány van, amelyből az egyik a közösségnevelési modellprogram kidolgozása és megvalósítása, a második az egymást építő közösségek jó gyakorlatainak, példáinak elterjesztése. A harmadik irány a határ menti magyar közösségek együttműködésének támogatása, a negyedik pedig a virtuális könyvtár kialakítása.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Minden kistelepülésen hozzáértő vízügyes szakember (is) dolgozik. A je... Tovább...
 • Szóval már a saját telken lévő vizet is megadóztatja a kormány, a leve... Tovább...
 • Minden "kellemetlen " ügyet ott hagynak a jegyző nyakán. Ezt miért nem... Tovább...
 • Ezekkel a kínai akku gyárakkal van egy kicsi probléma - a működésükhöz... Tovább...
 • Az EU ajánlata - nem küldjük a pénzt. Tovább...
 • Ha 10 évente kb. félmillióval csökken az ország lakossága - mellette m... Tovább...
 • Megőrülök ezektől a vármegye" megnevezésektől . Az, hogy ennyire kevés... Tovább...
 • Egyre több vármegyében" tombol a járvány...hm. Nem tán túltermelés van... Tovább...
 • Semjén Zsolt vezetésével, a Fidesz és a Jobbik képviselőinek támogatás... Tovább...
 • Az egyházaknak semmi nem elég, lassan már az egész ország kell - épüle... Tovább...
 • Igencsak téves azon orvosok betegellátással kapcsolatos vélekedése, mi... Tovább...
 • Érdekes, hogy ha valami nem a legjobb, akkor mindig külső okok és ármá... Tovább...
 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...
 • Jók ezek a statisztikai adatok. Számfényvesztés "!! Tovább...