Hirdetés
Enyhítettek a polgármester és a megyei alelnök ítéletén PDF Nyomtatás
2014. április 30. szerda, 07:00

gergely-madzinA Debreceni Ítélőtábla Balla Lajos vezette büntetőtanácsa kedden enyhítette a G. Zs. és négy társa ellen, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés büntette ügyében született elsőfokú ítéletet: a szabadságvesztés és a közügyektől eltiltás büntetéseket mellőzve a vádlottakat pénzbüntetésre ítélte.

G. Zs. elsőrendű vádlott cselekményét hivatali visszaélés bűntettének minősítette, és ezért a vádlottat 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság másodfokon. M. T. J. másodrendű vádlottat az ellene vesztegetés bűntette miatt emelt vád alól felmentette. F. Z. harmadrendű vádlott cselekményét felbujtóként elkövetett hivatali visszaélés bűntettének minősítette, és ezért a vádlottat 525 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, a vádlottat az ellene vesztegetés bűntette miatt emelt vád alól felmentette. V. Zs. negyedrendű vádlott cselekményét felbujtóként elkötetett hivatali visszaélésnek minősítette, és ezért a vádlottat 450 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, s a vesztegetés miatt emelt vád alól felmentette. Az ötödrendű vádlott nem került a táblabíróság elé, esetében az elsőfokú ítélet korábban jogerőre emelkedett – közölte a táblabíróság szóvivője, Fórizs Ildikó.

Az ítélőtábla egyebekben helybenhagyta a Miskolci Törvényszék megismételt eljárásban hozott ítéletét. A keddi határozat ellen a másod-, harmad- és negyedrendű vádlott esetében nyílt meg a harmadfokú eljárás lehetősége, miután az ügyész 3 nap gondolkodási időt kért, az elsőrendű vádlott esetében az ítélet jogerős - tette hozzá a szóvivő. Elmondta azt is, hogy az ítélőtábla az indoklásban kifejtette: a megismételt eljárásban az elsőfokú bíróság kismértékben hiányos tényállást állapított meg és emiatt részben téves következtetéseket vont le a vádlottak bűnösségének kérdésében. Az ítélőtábla álláspontja szerint minden kétséget kizáró bizonyíték nem merült fel azzal kapcsolatban, hogy megvalósult-e korrupciós magatartás, és hogy a másodrendű vádlott visszaélt volna hivatali helyzetével.

A Miskolci Törvényszék korábban szabadságvesztésre, pénzbüntetésre és a közügyek gyakorlásától való eltiltásra ítélte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés volt alelnökét és Onga község jelenlegi polgármesterét vezető beosztású, vagy fontosabb ügyekben intézkedésre jogosult hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt. A megismételt elsőfokú eljárásban három év börtönbüntetést szabott ki a bíróság mindkét vádlottra, ezt enyhítette most a Debreceni Ítélőtábla.

Az MTI korábban arról számolt be, hogy Gergely Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés vagyongazdálkodásért felelős egykori alelnöke és négy társa ellen 2009 februárjában emelt vádat vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés miatt a Debreceni Nyomozó Ügyészség a miskolci ITC-irodaház tervezett értékesítése kapcsán. A vádirat szerint Gergely Zsolt anyagi ellenszolgáltatásért segített vállalkozóknak, hogy áron alul juthassanak hozzá a székházhoz. Az ügylet végül nem jött létre, az ingatlan a megyei közgyűlés tulajdonában maradt.

Az ügyészség korábbi közleménye szerint a borsodi önkormányzat 2007 márciusában döntött a tulajdonában lévő épület eladásáról. Az ingatlant felértékeltették, majd nyilvános pályázaton eladásra meghirdették. A vádhatóság szerint a közgyűlési alelnök anyagi előnyt kérve ajánlotta fel érdeklődőknek a segítségét, és közreműködésével vállalkozók még a nyilvánosságra hozatal előtt megismerték a pályázati kiírást.

Az ongai polgármester, Madzin Tibor a vád szerint pénzt kért azért, hogy elérje a képviselő-testületnél, hogy a község külterületén mezőgazdasági művelésből kivonjanak, és átminősítsenek egy területet, amelyen vállalkozók benzinkutat és kamionparkolót szándékoztak építeni. A vádlottak következetesen azt állították, hogy senkitől semmilyen ellenszolgáltatást nem kértek, és nem fogadtak el.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+3 #1 . 2014-04-30 09:57
Hiba volt az enyhítés. A csóresz utcai rendőr meg 2 év letöltendőt kap 5.000.- Ft-ért. Reménytelen ország.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Semmi nem fog addig változni, míg mindenki haláli nyugalommal dolgozz... Tovább...
 • Ezt mondjuk kizártnak tartom, hogy az ukrajnai menekültek nem tudnak/t... Tovább...
 • Semmi másra nem "használja" a kormányzat az önkormányzati köztisztvise... Tovább...
 • Ez bizony a kormány sara, ha elveszi a bevételeket az önkormányzat(ok ... Tovább...
 • Nógrád megye, azon belül is Kelet-Nógrád a sor végén kuksol, olyan kic... Tovább...
 • Ezt Mészárossal, Garancsival meg a többi oligarchával is megbeszélte a... Tovább...
 • Szeretem ezt a türelemre intő szavakat, meg az "áldozat" hibáztatást. ... Tovább...
 • Az Orbán kormánynak az elmúlt 12 évben sikerült teljesen szétverni a 2... Tovább...
 • Talán a mai kormány tagjai elfelejtették, hogy Magyarországon is szeku... Tovább...
 • Legfőképpen az ÁSZ elnök életminőségét - 2022. január 1-től a havi jöv... Tovább...
 • 2019-ben megválasztottuk a választási bizottságok tagjait, póttagjait!... Tovább...
 • Remélem többen is követni fogják őket... Tovább...
 • 2008 óta nem változott az illetményalap, ilyen szakszervezette l nem i... Tovább...
 • Az önkormányzati dolgozókra vonatkozó illetmény szó szerint gyalázatos... Tovább...
 • Szeretném tudatni országunk vezetésével, hogy ezt a rendkívül bonyolul... Tovább...