Hirdetés
A szociális intézmények állami kézbe kerülnek, a főváros sajnálja PDF Nyomtatás
2012. december 01. szombat, 07:00

 

szentes_tamas01A főváros sajnálja, hogy országgyűlési döntés következtében állami kézbe kerülnek a fenntartásában működő szociális és gyermekvédelmi intézmények, és segítséget ajánl az államnak azok további működtetéséhez - mondta Szentes Tamás egészségügyi és szociális főpolgármester-helyettes.

A parlamenti döntés a fővárosban érinti a legtöbb pszichiátriai és fogyatékos-, valamint gyermekvédelmi intézményt. Szentes Tamás elmondta, hogy a szociális területen nyolc intézményre vonatkozik az állami kézbe vétel, ezek számos telephelyen működnek, többségük vidéken. Az érintett intézmények stabilan gazdálkodnak, magas szakmai színvonalon működtek, és számos specifikus feladatot tudta ellátni. Az intézmények finanszírozása három lábon áll: az állami normatíván, a döntően személyi térítési díjakból összetevődő intézményi saját bevételekből és a fenntartói hozzájárulásból. Utóbbi a fővárosban mintegy egyharmada a teljes költségvetésüknek - jegyezte meg Szentes Tamás, hozzátéve, hogy utóbbit egyelőre nem látják az állami költségvetés tervezetében.

A főpolgármester-helyettes kitért arra is, hogy a szociális terület sikeres ágazat volt az elmúlt időszakban Budapesten: hat új telephelyet, több mint 1200 férőhelyet adtak át, a szakosított ellátás minden területén bővítették az ellátókapacitást, s fejlesztéseiket saját forrásból finanszírozták. Sikerrel tudtak foglalkoztatást bővíteni úgy, hogy közben forrást vontak ki, s mindeközben az ellátás színvonala emelkedett. Hozzátette: ehhez volt egy olyan koncepció, amely a szociális program gerince, s amelyet a szakma és az ellenzék is elismert. Mint mondta, sajnálja, hogy ez a munka most véget ér a fővárosi önkormányzatnál, de felajánlja a tudást és a koncepciót az államnak.

A főpolgármester-helyettes arra reagált, hogy az országgyűlés úgy döntött, a szociális intézményrendszer állami fenntartásba vételének folytatásaként az állam 2013. január 1-jével negyven szociális és 137 gyermekvédelmi intézményt vesz át a települési önkormányzatoktól. A megyei önkormányzatok szociális és gyermekvédelmi intézményeinek átvétele már idén év elején megtörtént. Most a települési önkormányzatok által fenntartott gyermekvédelmi intézmények, valamint a fogyatékosokat, pszichiátriai és szenvedélybetegeket ellátó otthonok kerülnek az államhoz. Legtöbbjük eddig a fővárosi önkormányzat tulajdona volt, a fennmaradók többsége megyei jogú városoké.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter előterjesztésére az állam átveszi az intézményekhez kapcsolódó ingó- és ingatlanvagyont, továbbá a vagyoni értékű jogokat, illetve 2013. június 30-ai hatállyal az átvett vagyonhoz kapcsolódó önkormányzati adósságokat, ha fejlesztési, beruházási céllal keletkeztek. Az idősek és a hajléktalanok ellátása továbbra is kötelező önkormányzati feladat marad.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • 2008 óta nem változott az illetményalap, ilyen szakszervezette l nem i... Tovább...
 • Az önkormányzati dolgozókra vonatkozó illetmény szó szerint gyalázatos... Tovább...
 • Szeretném tudatni országunk vezetésével, hogy ezt a rendkívül bonyolul... Tovább...
 • Tisztelt Önkormányzati Klub. Volna egy kérdésem a vállalkozó háziorvos... Tovább...
 • Nehéz higgadnak maradni elnök úr szavai után, van annak egy diszkrét b... Tovább...
 • 1990-ben létrejött demokratikus államrendszer és közigazgatás célként ... Tovább...
 • Nem működik a kalkulátor...má snál esetleg?:D Tovább...
 • Látványos gesztusra készül a kormányzat, jövőre jelentősen emelni terv... Tovább...
 • Ebből is látszik mennyit hazudik kormányunk! Tovább...
 • Kistelepülésen a béremelés most már több mint 10 éve ÁLOM! Hol vagyunk... Tovább...
 • Az önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselők bruttó átlagkere... Tovább...
 • ...ezt a hírportált egyébként kormányunk is olvassa, vagy csak az aláb... Tovább...
 • ...jah! Azt hittem már nekünk (köztisztviselő knek) emelnek már valami... Tovább...
 • És a támogatás felélése, meg a választások után újra BEZÁR a bolt ! Tovább...
 • Tehát pl. egy 15 milliárd Ft közpénzből megépített stadiont odaadunk v... Tovább...