Hirdetés
Szavazatokat vásárolt – vádat emeltek ellene PDF Nyomtatás
2021. március 25. csütörtök, 08:00

birosag kVálasztás rendje elleni bűntett és közokirat-hamisítások miatt emelt vádat a Zala Megyei Főügyészség egy várföldei férfi ellen, aki a két évvel ezelőtti önkormányzati választáson hajléktalanoknak fizetett lakcímbejelentésért és szavazatukért.

A jelenleg 29 éves férfi, akinek egyik családtagja jelölt volt az önkormányzati választáson, 2019 szeptemberében megkeresett három nagykanizsai hajléktalant, hogy jelentkezzenek be állandó lakosként egy várföldei ingatlanba, az októberi önkormányzati választáson pedig szavazzanak majd az általa megnevezett személyekre – közölte a Zala Megyei Főügyészség szóvivője, Pirger Csaba. A fiktív bejelentkezésért fejenként ezer forintot, a szavazásért pedig egyenként ötezer forintot ígért.

A hajléktalanok az ajánlatot elfogadva öt nappal a választás előtt a megbízójuk által hozott fiktív bejelentőlapokkal be is jelentkeztek a nagykanizsai okmányirodában a megjelölt várföldei házba, ezzel tehát bekerültek a helyi választási névjegyzékbe. A férfi a bejelentkezésért kifizette a fejenként ígért ezer forintot.

A választás napján a három hajléktalant Nagykanizsán egy gyorsétteremben megvendégelte, majd autóval Várföldére szállította őket, ahol az italboltban bort fizetett nekik, és elmagyarázta, hogy melyik polgármesterjelöltre és képviselő-jelöltekre kell szavazniuk, de a biztonság kedvéért egy-egy cédulára a neveket is felírta, és a névjegykártyáját is átadta azzal, hogy a nevek megjegyzése után ezeket a papírokat semmisítsék meg. A hajléktalanok a választáson a megjelölt emberekre adták le a voksukat, ezt követően az italboltban megkapták a megígért öt-ötezer forintot.

A férfi ellen a választás rendje ellen anyagi juttatással befolyásolásra törekvéssel elkövetett bűntett, valamint háromrendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt emeltek vádat. Pirger Csaba az ügy kapcsán felidézte: a Pécsi Ítélőtábla végzésével megállapította, hogy a 2019. október 13-án Várföldén megtartott polgármester- és képviselő-választás jogszabálysértő volt – meg is kellett ismételni –, mert a helyi választási bizottság nem vizsgálta, hogy alig másfél hónap alatt hogyan növekedett 157-ről 239-re a település választásra jogosult lakosainak száma. Ebben az ügyben a fiktív lakcímbejelentők ellen „intellektuális közokirat-hamisítás bűntette miatt” külön eljárásban folyik nyomozás – mondta a főügyészség szóvivője.

Várföldén a helyi választási bizottság a 2019. november 10-én megismételt szavazás után sem hirdetett eredményt, mert úgy ítélte meg, hogy ismét sok „idegen” vett részt a szavazásban. A megyei területi választási bizottság azonban ezt a „hallgatást” jogsértőnek tartotta, egyúttal pedig megállapította a választás eredményét, vagyis kihirdette a nyertes polgármestert és a képviselőket.

Az ügy ezzel nem zárult le, mert újabb jogorvoslati kérelem miatt a Nemzeti Választási Bizottság is tárgyalta az ügyet, jogszerűnek megállapítva az eredmény kihirdetéséről szóló döntést. Az alulmaradt polgármester-jelölt végül a Kúriához is benyújtotta felülvizsgálati kérelmét, mivel szerinte a megismételt választás is jogszabálysértő volt, a bírói testület azonban érdemi vizsgálat nélkül elutasította a kérelmet, mert a beadvány készítője nem bizonyította egyértelműen érintettségét. Ezzel lezárult az utolsó jogorvoslati lehetőség is.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Igen, meg 32.000. önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselő! A... Tovább...
 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...
 • Jelentősen nőttek az önkormányzatok adóbevételei - mely adóbevételeket... Tovább...
 • A II,kerületben 140 embernek van 40 négyzetméteres területe kárpótlás ... Tovább...
 • Budapesten, néhány nagyvároson és a közvetlen környékükön kívül ez az ... Tovább...
 • Dejó"! Olyan jó ezeket a statisztikákat olvasni! Tovább...
 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...