Hirdetés
A hajléktalan nők és a szociális munkások helyzete PDF Nyomtatás
2020. március 10. kedd, 08:00

hajlektalan no01A hajléktalan nők és a velük foglalkozó szociális munkások helyzetére szeretnék felhívni a közvélemény figyelmét piaci, civil és önkormányzati szereplők egy közös kezdeményezéssel; az együttműködés keretében filmvetítéseket, adománygyűjtést szerveztek, és novellapályázatot hirdettek.

A kezdeményezésben részt vevő Budapesti Módszertani és Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI), a Mozinet és a Budapest Bike Maffia pénteki budapesti sajtótájékoztatóján részt vett Karácsony Gergely főpolgármester. Arról beszélt, hogy a főváros új vezetése megpróbál új típusú közpolitikát megvalósítani a hajléktalanellátásban és a lakhatási politikában a hajléktalanná válás megakadályozása érdekében. Az új városvezetés ennek megfelelően új hajléktalanellátási stratégiát alakít ki – közölte. Idén elindul az a fővárosi rezsitámogatási rendszer, amelynek keretében a leginkább kiszolgáltatott 20 ezer budapesti háztartás kap majd támogatást.

Azáltal, hogy a politika „furkósbottal” áll a hajléktalanság kérdéséhez kellő empátia helyett, el akarja venni a városlakók, a többségi társadalom érzékenységét az ügy komplex szemléletében – mondta a főpolgármester. A probléma megoldásához az első lépés talán az, hogy a többségi társadalom érzékenységét felkeltsék az ügyben, ezáltal partnerséget alakítsanak ki velük. Kérdésre válaszolva a hajléktalanná válás megelőzésének eszközei között említette a lakhatási támogatási rendszert és az adósságkezelő programot.

Zakar Gergely, a BMSZKI igazgatója közölte, a kezdeményezéssel a hajléktalanság problémáinak kérdéseit kívánják közelebb vinni az emberekhez.

Böszörményi Gábor, a Mozinet ügyvezetője elmondta, a kezdeményes során két adománygyűjtő vetítésen bemutatják az emberi méltóságról, a szociális munkások elhivatottságáról szóló megható, megrázó, ugyanakkor szórakoztató A láthatatlanok című francia filmet, amely igaz történet alapján készült.

Havasi Zoltán, a Budapest Bike Maffia alapítója a szociális munka fontosságáról beszélt, hangsúlyozva, céljuk, hogy ezt a munkát vonzóvá, „menővé” tegyék, és az önkénteseket integrálják a szociális ellátásba.

A kezdeményezés keretében szervezett filmvetítések bevételeivel elsősorban a BMSZKI női művészetterápiás programját támogatják, a csütörtöktől vasárnapig tartó adománygyűjtés célja olyan tisztálkodási és kozmetikai termékek gyűjtése volt, amelyeket a hajléktalan nők a hétköznapokban használhatnak fel. A közreadott sajtóanyagban azt írták: ha hajléktalan emberekre gondolunk, általában középkorú szakállas férfiak jutnak eszünkbe, pedig körülbelül minden negyedik hajléktalan nő. Ez talán azért is kevésbé szembetűnő, mert kevesebben éjszakáznak a nők közül közterületen és többen hajléktalanszállón.

A dokumentumban arra is rámutattak, hogy a szociális ellátás területén az átlagkereset 2019 utolsó negyedévében bruttó 248.571 forint volt (közfoglalkoztatottak nélkül), csaknem 100 ezer forinttal alacsonyabb az akkori bruttó átlagkeresetnél.

A dokumentumban arra is rámutattak, hogy a szociális ellátás területén az átlagkereset 2019 utolsó negyedévében bruttó 248.571 forint volt (közfoglalkoztatottak nélkül), csaknem 100 ezer forinttal alacsonyabb az akkori bruttó átlagkeresetnél.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Semmi nem fog addig változni, míg mindenki haláli nyugalommal dolgozz... Tovább...
 • Ezt mondjuk kizártnak tartom, hogy az ukrajnai menekültek nem tudnak/t... Tovább...
 • Semmi másra nem "használja" a kormányzat az önkormányzati köztisztvise... Tovább...
 • Ez bizony a kormány sara, ha elveszi a bevételeket az önkormányzat(ok ... Tovább...
 • Nógrád megye, azon belül is Kelet-Nógrád a sor végén kuksol, olyan kic... Tovább...
 • Ezt Mészárossal, Garancsival meg a többi oligarchával is megbeszélte a... Tovább...
 • Szeretem ezt a türelemre intő szavakat, meg az "áldozat" hibáztatást. ... Tovább...
 • Az Orbán kormánynak az elmúlt 12 évben sikerült teljesen szétverni a 2... Tovább...
 • Talán a mai kormány tagjai elfelejtették, hogy Magyarországon is szeku... Tovább...
 • Legfőképpen az ÁSZ elnök életminőségét - 2022. január 1-től a havi jöv... Tovább...
 • 2019-ben megválasztottuk a választási bizottságok tagjait, póttagjait!... Tovább...
 • Remélem többen is követni fogják őket... Tovább...
 • 2008 óta nem változott az illetményalap, ilyen szakszervezette l nem i... Tovább...
 • Az önkormányzati dolgozókra vonatkozó illetmény szó szerint gyalázatos... Tovább...
 • Szeretném tudatni országunk vezetésével, hogy ezt a rendkívül bonyolul... Tovább...