Hirdetés
Modern városok: 2500 milliárdnál jár a program PDF Nyomtatás
2017. február 02. csütörtök, 07:00

szeged varoshazaImmár húszra emelkedett a Modern városok programba bevont városok száma Orbán Viktor miniszterelnök és Botka László szegedi polgármester hétfői megállapodásával  mondta el az MTI-nek a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. A megállapodások összértéke 2500 milliárd forint.

A Modern városok program keretében a kormány szerződést köt Magyarország 23 megyei jogú városával, amelyek a gazdasági növekedés térségbeli központjává, a magyar vidék fejlődésének zászlóshajóivá válnak - közölte a miniszterelnök és a szegedi polgármester megállapodásával kapcsolatban Csepreghy Nándor államtitkár. Mint kifejtette, az önálló és erős magyar gazdaság akkor lehet sikeres, ha nem „fejnehéz”, vagyis a vidék fejlesztésére ugyanúgy szükség van, mint Budapest megerősítésére. A Modern városok program ennek garanciája, hiszen javítja a városok elérhetőségét több száz milliárd forint értékű közlekedési beruházással, megteremti a saját lábra állás feltételeit az ipari parkokkal és lehetőséget ad a szabadidő értelmes eltöltésére a sport- és kultúrafejlesztési elemekkel.

A program befejezésekor mind a 23 város elérhetővé válik legalább gyorsforgalmi úton. Az egészségügyi ellátás minőségében vagy az oktatás fejlesztésében megszűnnek a különbségek, így az életszínvonal minősége nem lesz rosszabb vidéken, mint például a fővárosban. Minden egyes Modern városok program-megállapodás konkrétan nevesített fejlesztéseket tartalmaz, természetesen az egyes városok és a térség igényeire szabva.

Az államtitkár a Modern városok program pénzügyi kereteiről szólva kifejtette, a 19 városban 210 projekt valósul meg, tavaly magyar és uniós forrásból mintegy 190 milliárd forint támogatás jutott az egyes fejlesztések előkészítéséhez, megvalósításához. Idén a 152 milliárd forint hazai forrást több 100 milliárd forint értékű uniós fejlesztési forrás egészíti ki a program projektjeinek támogatásához. Az első 19 város becsült forrásigénye összesen 2448 milliárd forint, ehhez csatlakozott 20. megyei jogú városként Szeged. Az itt bejelentett beruházások teljes költsége előreláthatóan legalább 50 milliárd forint, amely akár 70 milliárdra is nőhet, ha a magyar gazdaság növekedése ezt lehetővé teszi.

Csepreghy Nándor a szegedi fejlesztésekről elmondta, a Modern városok program célja hogy a település kiemelkedő regionális központtá váljon. Ezért a kormány segítséget nyújt a Szeged-Makó elővárosi közlekedés fejlesztése keretében vegyes forgalmú Tisza-híd megépítéséhez, valamint megállapodás született a szegedi repülőtér technológiai fejlesztéséről. Szintén a program részeként valósul meg a városban egy 200 hektáros iparipark-fejlesztés is. A hosszútávú tervek között szerepel a 47-es út bővítése kétszer kétsávossá, ennek köszönhetően megvalósulhat Szeged, Debrecen és Miskolc gyorsforgalmi összeköttetése, valamint egy gyalogos- és kerékpároshíd megépítése is.

Szintén kormányzati támogatással megkezdődhet a Belvárosi híd rekonstrukciója, a Tisza Szeged főutcája projekt részeként a belvárosi rakpartok felújítása. A buszpályaudvar áthelyezésével újul meg a Mars tér, helyén egy közösségi igényeket is kielégítő teret alakítanak ki, valamint a program keretében a Széchenyi tér visszanyerheti a második világháború előtti arculatát. A sportcélú fejlesztések közül kiemelendő az új fedett uszoda, egy teremsportok számára alkalmas csarnok és egy atlétikai centrum kialakítása, valamint a hosszú távú elképzelések között szereplő fedett atlétikai pálya megépítése. Mindezek mellett a kormány és az önkormányzat részvételével munkacsoport jön létre annak kidolgozására, hogy az országban Szeged lehessen az első város, ahol a tömegközlekedés kizárólag elektromos alapon működik.

Csepreghy Nándor kiemelte: a Modern városok program fejlesztéseinek köszönhetően Szeged az ország egyik legélhetőbb és legsikeresebb településévé válhat. A többi megyei jogú várossal együtt az erős vidék és az erős Magyarország megteremtésében és fenntartásában vállal kiemelkedő szerepet.

 

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #1 Gyenes Zoltán 2017-02-02 10:55
Tiszta szívből örülök akár Szeged, akár Debrecen fejlődésének Budapestről már nem is szólva, de mi lesz az 1800 kistelepülés sorsával? Az látszik, hogy az erőforrásainkat viszi új elit, de mi lesz az itt élőkkel. Azzal a 99%-kal akik nincsenek a körön belül?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • 2019-ben megválasztottuk a választási bizottságok tagjait, póttagjait!... Tovább...
 • Remélem többen is követni fogják őket... Tovább...
 • 2008 óta nem változott az illetményalap, ilyen szakszervezette l nem i... Tovább...
 • Az önkormányzati dolgozókra vonatkozó illetmény szó szerint gyalázatos... Tovább...
 • Szeretném tudatni országunk vezetésével, hogy ezt a rendkívül bonyolul... Tovább...
 • Tisztelt Önkormányzati Klub. Volna egy kérdésem a vállalkozó háziorvos... Tovább...
 • Nehéz higgadnak maradni elnök úr szavai után, van annak egy diszkrét b... Tovább...
 • 1990-ben létrejött demokratikus államrendszer és közigazgatás célként ... Tovább...
 • Nem működik a kalkulátor...má snál esetleg?:D Tovább...
 • Látványos gesztusra készül a kormányzat, jövőre jelentősen emelni terv... Tovább...
 • Ebből is látszik mennyit hazudik kormányunk! Tovább...
 • Kistelepülésen a béremelés most már több mint 10 éve ÁLOM! Hol vagyunk... Tovább...
 • Az önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselők bruttó átlagkere... Tovább...
 • ...ezt a hírportált egyébként kormányunk is olvassa, vagy csak az aláb... Tovább...
 • ...jah! Azt hittem már nekünk (köztisztviselő knek) emelnek már valami... Tovább...