Hirdetés

Hogy volt régen....?
girdmario


Az Önkormányzati Klubról - Rólunk


 

Hirdetés
Ma 2023. márc. 26., vasárnap, Emánuel napja van. Holnap Hajnalka napja lesz.

Kiállítások és múzeumi fejlesztések Szombathelyen PDF Nyomtatás
2022. május 18. szerda, 06:00

savariaTöbb mint 160 millió forintnyi pályázati támogatásból valósulnak meg kiállítások és zajlanak jelentős múzeumi beruházások, fejlesztések Szombathelyen a tervek szerint.

A Magyar Géniusz Program keretében 2021-ben elnyert 80 millió forintos pályázati támogatásból újítják fel a Vasi Skanzenben található malmot – mondta a Savaria Múzeum igazgatója, Csapláros Andrea. A malomban terveik szerint állandó kiállítás nyílik, és létrejön egy olyan belső tér is, ahol múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tarthatnak.

A Kubinyi-pályázaton elnyert 20 millió forintos támogatásból a múzeum kőtárát újítják fel, a lapidáriumot június 29-én nyitják meg, illetve két magyar-osztrák, illetve egy magyar-német együttműködésben zajló projekt megvalósításán is dolgoznak. Az egyik keretében a hagyományos népi mesterségek újjáélesztését segítik elő, a másikban régi gyümölcsfajtákat termelő mintagazdaságot hoztak létre, illetve a magyar-osztrák határtérség közös történeti és régészeti kínálatának turisztikai népszerűsítésében vesznek részt.

Szintén pályázati forrásból valósulhat meg az 1968-1975 közötti évek kultúrpolitikáját átfogóan bemutató kiállítássorozat, amely a 3T (tűr, tilt, támogat) időszakát állítja középpontjába. Augusztus 18-án a Szombathelyi Képtárban „Megtört progresszió” címmel nyíló kiállítás mutatja be az akkori alkotóművészek munkáin keresztül a korszakot.

Ezt követi a Schrammel-gyűjteményben az 1969-ben először megrendezett siklósi Kerámia Symposion alkotásaiból nyíló tárlat, illetve terveik között szerepel egy, a velemi textilműhely által létrehozott alkotásokból álló kiállítás is Velem ’75 címmel.

Csapláros Andrea azt is elmondta, hogy a szombathelyi Savaria Múzeum csatlakozik május 18-án a Múzeumi Világnaphoz, megemlékeznek a Savaria Múzeum alapításáról is, amely szavai szerit közösségi akarattal, adományokból jött létre. Kiemelte: csatlakoznak június 25-én a Múzeumok éjszakájának programjaihoz is.

Horváth Soma, a város kultúráért is felelős alpolgármestere büszkén megemlítette, hogy a múzeum meghatározó módon alakítja a város kulturális életét; májustól szeptemberig negyvenegy programot kínálnak a szombathelyieknek.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Pályázati tanácsadónk

semperger_uj2

Pályázati tanácsadó kollégánk válaszol kérdéseire a semperger.kinga@etk-rt.hu címen.

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?