Hirdetés

Hogy volt régen....?
girdmario

Hirdetés
Ma 2023. febr. 05., vasárnap, Ágota és Ingrid napja van. Holnap Dorottya és Dóra napja lesz.

Magyar Önkormányzati Tükör - szemelvények PDF Nyomtatás
2012. június 20. szerda, 10:00

 

mot_nA Magyar Önkormányzati Tükör c. havilap cikkeiből szemezgettünk. A kiadvány teljes egészében letölthető cikkünk végén.


Városokra hulló kulturális intézmények

Május elejétől a települési önkormányzatok tulajdonába adja az állam a megyéktől januárban átvett művelődési intézményeket. A múzeumok, könyvtárak működtetése a települések szerint jókora megterhelést jelent majd a városi büdzséknek – ám vélhetően az állam sem tudta volna biztosítani a megfelelő forrásokat. Országosan 212 intézmény vált így most néhány hónapon belül másodszor tulajdonost.

Uniós támogatást bukott Harkány

Elveszítette 1,5 milliárdos uniós támogatásra való jogosultságát a harkányi gyógyfürdő. A létesítmény 3,2 milliárd forintos korszerűsítésének közel felét biztosította volna a brüsszeli forrás – vagyis enélkül nem valósítható meg a projekt. Harkány önkormányzata nem tudott volna önerőt biztosítani a beruházáshoz, így befektetőknek adta volna tovább a részvényeket, azoktól azonban nem érkeztek be határidőre a pénzek.

Földbank Gyulán

Földbankot hozott létre a gyulai önkormányzat a város területén található, kallódó földek hasznosítására. Az újszerű kezdeményezés kisebb területtel rendelkező tulajdonosoktól, idős emberektől várja a felajánlásokat, akik már nem képesek vagy nem szándékoznak művelni földjeiket. A földbankban eddig 40 hektárnyi föld gyűlt össze, amelyeken az önkormányzat a közmunkaprogram keretében zöldséget és gyümölcsöt termel közintézményei részére.

Észak-magyarországi tőkecsalogató

A lehetséges tőkebefektetők könnyebb eligazodását szolgáló katalógust jelentetett meg a térség áramszolgáltatója, az ÉMÁSZ. A brossura 29 ipari park, három egyetem, kitűnő infrastruktúra, valamint a több generációra visszanyúló munkakultúra miatt ajánlja a régiót a vállalkozások figyelmébe. Bosch, Jabil, Nestlé, Teva, General Electric, Delphi. Néhány világhírű cég, amely az Észak-Magyarországi Régióban hajtott végre óriásberuházást az elmúlt évtizedben. A Bosch négy gyárat is működtet a térségben, közülük a hatvani a cég legnagyobb autóelektronikai divíziójának a gyártóközpontja a világon. A térség áramszolgáltatója, az ÉMÁSZ most a sikeres vállalkozások példáján keresztül szeretne újabb befektetőket megnyerni a régiónak. „Észak-Magyarország: a befektetések új terepe” című kiadványuk részben a helyi önkormányzatok felzárkóztatásának reményében született, részben azonban saját érdekből is. A társaság ugyanis az elmúlt húsz évben erőteljes kapacitásbővítést végzett a hálózatán,  rengeteg alállomást létesített, amelyek most, a válság időszakában csak részben vannak kihasználva. Így hiába érte el a terület legtávolabbi csücskét is az elmúlt években az autópálya, s hiába volt itt sokáig az ország egyik legfontosabb ipari térsége, jelenleg országosan is magas a munkanélküliség.

 

A cikk további részét és a Magyar Önkormányzati Tükör friss számának többi írását elolvashatja az alábbi linkeken:

I. rész

II. rész

Ossza meg a bejegyzést