Hirdetés
Több ezer köztisztviselőt fenyeget bércsökkentés PDF Nyomtatás
2015. február 27. péntek, 07:00

kozdemosz tuntetesA Közszolgálati Dolgozók Demonstrációs és Sztrájkbizottsága tiltakozik az ellen, hogy több ezer munkavállalót fenyeget bércsökkentés, ezért követelik, hogy 2015-ben minden olyan közszolgálati munkavállaló, aki központi bérintézkedések által nem érintett, részesüljön 10 százalék, de legalább bruttó 15 ezer forintos egyszeri bérintézkedésben.

A Közszolgálati Dolgozók Demonstrációs és Sztrájkbizottsága (Közdemosz) álláspontjáról és a megfogalmazott sztrájkkövetelésről tagszervezete, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete tájékoztatta az MTI-t. Mint közleményükben írták, a sztrájkkövetelés egyúttal azt is jelenti, hogy sztrájktörvény vonatkozó szabályai szerint a kormány egyeztető tárgyalást köteles tartani a témáról.

Felidézték: két évvel ezelőtt az államigazgatás és az önkormányzatok között központi döntés alapján feladat- és hatáskörátadás történt, a változás, amelynek következtében önkormányzati köztisztviselők kormánytisztviselői állományba kerültek - közel 12 ezer közigazgatási munkavállalót érintett. A járási kormányhivatalokban komoly feszültséget okozott az a tény, hogy az eltérített illetmények miatt az azonos munkát végző kormánytisztviselők között jelentős bérkülönbség alakult ki, azok javára, akik magukkal hozták a korábbi önkormányzati munkáltatójuk által eltérített illetményüket. Akik csak a bértábla szerinti besorolásnak megfelelő illetményben részesülnek, ezt indokkal nehezményezik – tették hozzá.

Mint írták, az MKKSZ akkor elérte, hogy a magasabb keresettel rendelkezők bére ne csökkenjen, ugyanakkor nem sikerült elérni azt, hogy az azonos munkát végző kormánytisztviselők azonos bérezésben részesüljenek.

„Az egyenlőtlenséget a kormány most nem béremeléssel, hanem éppen ellenkezőleg, bércsökkentéssel kívánja felszámolni” – állítja a szakszervezet. Az erről szóló törvényjavaslat már az Országgyűlés előtt van, és a járási kormányhivatalokban dolgozó kormánytisztviselő közül több ezer munkavállalót fenyeget a bércsökkentés. A szakszervezet határozott álláspontja szerint ugyanakkor kizárólag a keresetek emelése lehet az egyetlen megoldás.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+2 #9 J.A.Kárki. 2015-03-24 15:58
Kedves

Egy köztisztviselő
maiHozzászóló
hajó-hanem jó!

Mindhárman tévedtek, és nagyon sajnálom, hogy nem tudtatok a sorok között olvasni. Sok éve taposom a hivatali linóleumot (mivel több évtizede még nem sikerült felújítani a hivatalt - hiszen általában mi vagyunk az utolsók, akire költenek), és próbálom kihasználni a lehetőségeket, hogyan juthatnának kicsit többhöz a kollegák, akár év közben, akár év végén, miközben szívjuk a fogunkat, és összekapaszkodo k az Államkincstárra l, mert a végsőkig ki akarják zsigerelni a pénzügyes kollegákat.

Nosza fel, küldjétek a számotokat, beszéljünk hát!! Ha megadjátok az elérhetőségetek et, szívesen rátok csörgök, és tudunk "trollkodni egyet". Küldhettek email címet is.
Idézet
 
 
-3 #8 J.A.Kárki. 2015-03-24 15:48
Félreértettetek .

Én arra gondoltam, hogy, ha nekem azt mondják, hogy 10 forintot adnak, és önszántamból elvállalom, akkor miért reklamáljak azért, ha a főnök mással másban állapodott meg, és neki 20 forintot ad. Ha nekem odaadja azt, amiben megállapodtunk, nem rövidít meg, nem csap be, hanm megadja, amiben megegyeztünk, akkor miért fújok arra, akivel másban egyezett meg?

Természetesen nem a köztisztviselői bérrenndezésre gondolok, az már régen elkésett. Sajnos a kisebb településeken sok éves munka és nagy felelősség után még mindig vannak olyan köztisztviselők , akik csak a kompenzáció miatt kereshetik meg a minimálbért, és ez felháborító!

Az előző beírásom nem arra vonatkozott, hogy rövidítsenek meg embereket, teljesen félreértettetek .
Idézet
 
 
+5 #7 Műkedvelő01 2015-03-17 18:20
Az önkormányzati köztisztviselők a törvény erejénél fogva kerültek át feladatkörükkel együtt a járási hivatalokba.Mun kaszerződésben ígérték és garantálták a munkáltatók,hog y a besorolásuk és a hozott illetményük megmarad az életpálya modell bevezetéséig.Él etpálya modell még sehol,a bérük /illetményük/pe dig veszélyben van.Tudható volt előre,hogy lesz bérfeszültség.N em ismeretlen köztisztviselők et vettek át.Tudták mindenki besorolását,vég zettségét,illet ményét.Ezek a köztisztviselők nem kérték az átszervezésüket .Azóta nem kaptak jutalmat,rossza bb munkakörülménye k között dolgoznak.Érdek es megoldás,nem az alacsonyabb illetményeket zárkóztatják fel,hanem a magasabbat vonják el.Pedig az
elért illetmények a közszolgáltatás ban eltöltött évek,az iskolai végzettség és a teljesítményért ékelés alapján,önkormá nyzati képviselő-testü leti döntéseken alapultak.Milye n jogbiztonságot kapnak azok az állami akaratot végrehajtó,jogs zabályokat betartó és betartató kormánytisztvis elők a kinevező államtól? Az állam a sajátjait sem becsüli meg? Remélem a józan ész győz.Ehhez adott muníciót Dr.Áder János köztársasági elnök.Tartsák tiszteletben!
Idézet
 
 
+3 #6 ONKI-KÖZT 2015-03-06 11:06
Ha már elgondolták, csökkenteni is fogják mindenféle tiltakozás ellenére, mert rajtunk lehet takarékoskodni a felsőbb szinten dolgozók megfelelő bérezésének biztosításához.
Engem csak egy "pór" (városi önk.) köztisztviselők ént jobban irritált eddig is, hogy egy kisfalusi önkormányzatnál 10-20 %-kal többet keresnek a környző településeken, miközben az önkormányzatisá g 25 éve alatt itt senkinek nem jutott eszébe, hogy minket is megbecsüljenek legalább így és ezzel, a kiváló teljesítményért ékelés alapján, amely szerintem "tök" felesleges. Tessék mondani, ez a pozitív diszkrimináció? Mindig csak a minimum mindenből, így az életszínvonalbó l is, így középfokú végzettséggel, közel a nyugdíjazáshoz, de a munkából bőven kijut, az még van, tehát nincs ok a panaszra.
Idézet
 
 
+3 #5 hajó-hanem jó 2015-03-05 09:49
De jó, hogy már itt is megjelennek a trollok, lásd J.A. Bár a csökkenést is ellehet emelésnek adni, negatív emelés. ki tudja az unortodox közgazdaságnak milyen tanai vannak.
Idézet
 
 
+3 #4 maihozzászóló 2015-03-04 13:37
J.A.Kárki!Te vélhetőleg nem vagy köztisztviselő, és nem tudod mi a helyzet a közigazgatásban . Amint az előttem szóló írta: 8 éve van befagyasztva a bérünk és nekünk is élni kellene....Az állam amit ránk mér, nekünk bírni kell az összes törvényváltozás t és be kell tartani, valamint az ügyfelekkel meg kell értetni, ha vamilyen ellátás nekik nem jár, mert tudnak támadni is tisztességesen.
Idézet
 
 
+4 #3 Egy köztisztviselő 2015-03-03 21:11
J.A.Kárki Te nem tudod miről beszélsz!! Amikor átvették az önkormányzati dolgozókat, a járásba, akkor azt ígérték, hogy az életpálya modell bevezetésével (legkésőbb 2016-ban) fogják rendezni a béreket. Ez emelést, vagy legalább szinten tartást jelentett volna. Ehhez képest most úgy rendezik (teljesen váratlanul) a béreket, hogy nettó 50-80 ezer forinttal csökken az akkor átvett emberek fizetése, úgy, hogy 8 éve az illetményalap be van fagyasztva. Ez azzal jár, hogy a szakemberek el fogják hagyni közigazgatást.
Idézet
 
 
+1 #2 J.A.Kárki 2015-03-03 13:43
Amit ígértek, azt pedig lehetőleg tartsák be!
Idézet
 
 
-7 #1 J.A.Kárki 2015-03-03 13:39
Ha mindenki megkapja azt, amire leszerződött, akkor miért feszültködik. Mindenki tudja, mikor beáll a munkába, hogy mennyit fog kapni. Ha elvállalja, és megkapja, ami jár, mi a gond?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Van más választásuk? Tovább...
 • Azért az érdekes, hogy ugyanazok a kollegák dolgoznak a kormányablakban , mint a... Tovább...
 • ..érdekes, hogy senkit nem köteleznek a védőoltásra, janem"... Tovább...
 • ..és mi van a hivatali dolgozókkal?? Tovább...
 • Ez jó - elveszem a pénzedet, aztán tárgyaljunk, hogy mennyit adok vissza belőle?... Tovább...
 • ez a cikk jó nagy katyvasz... Tovább...
 • Megbecsülve és elismerve az áldozatos munkájukat, nem ellenük irányulóan jegyzem... Tovább...
 • Hol van ehhez képest a jegyzők bére? Az elmúlt években a jegyzői munka,hatás és ... Tovább...
 • Ja persze! Ez nagyon szép, DE!! Mi van a hivatalban dolgozó köztisztviselők kel?... Tovább...
 • ...a hivatali dolgozóknak meg marad a Probono és az ASP (ami Szent estén zárva l... Tovább...
 • Bezzeg a hivatali dolgozókról egy szó sincs megint. Mi pusztuljunk éhen! Tovább...
 • Egyetértek az átlátható önkormányzat programmal. Esetleg átlátható állam program... Tovább...
 • Ez nyíltan az önkormányzatok kivégzése, pénzügyi tönkretétele. Csak mellékesen m... Tovább...
 • SIRALMAS!!!! Eljutottunk oda, hogy egy utcáról bekerülő fiatal középfokú végzett... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál megint nem lesz béremelés!!! A bevételeket elveszik,így a ... Tovább...