Hirdetés
Nagy bajban a falusi háziorvosok PDF Nyomtatás
2022. augusztus 08. hétfő, 09:00

ugyeletA kistelepülésekre ingázó, betegekhez házhoz járó körzeti vállalkozóként dolgoznak, emiatt augusztus 1-től ők sem vásárolhatnak többé munkájukhoz kedvezményes áron üzemanyagot. Pedig a praxisok finanszírozása csaknem 10 éve változatlan, a rezsi- és gyógyszerköltségek is drasztikusan nőnek.

Tudjuk jól, augusztus 1-től csak magyar állampolgárságú magánszemélyek vásárolhatnak a magyarországi benzinkutakon kedvezményes áron, azaz literenként 480 forintért benzint vagy gázolajat, és kizárólag a magántulajdonban lévő autójukba. Vagyis minden egyes vállalkozónak és magáncégnek a piaci árat kell fizetnie a kutakon, ha a kocsit megtankoló személy céges számot kér a vásárláskor. Emiatt azonban a jellemzően vállalkozóként, illetve társas vállalkozásban dolgozó, de az alapellátásban résztvevő háziorvosok sem vehetnek részt kedvezményes áron.

Úgy tudjuk, az állami Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), amely a háziorvosok alapellátását biztosítja, alapesetben nem téríti meg a háziorvosok benzinköltségét.

Pedig minimum 800 felett van a betöltetlen háziorvosi (körzeti orvosi) praxisok száma, zömmel a kistelepüléseken. A betöltött vidéki praxisok döntő többségénél is az orvosok közeli városból járnak ki a falvakba, vagyis oda-vissza ingáznak akár napi 30-50 kilométer is.

Dr. Késmárky András háziorvos az  RTL Híradójának megkeresésére elmondta, a vidéki praxisoknál a munkába járás is üzemanyagköltség, hiszen az orvosok nem ott élnek, ahol dolgoznak. De autóval tudja csak megoldani az igazolások elvitelét is a NEAK-hoz, vagy a vérminták laborokba szállítását, valamint sok dokumentációt csak személyesen vehetnek át a megyei központokban.

Késmárky szerint az üzemanyagköltségek jelentős növekedése miatt kell gondolniuk, mely tevékenységeiket kell majd visszaszorítaniuk.

A szakember szerint a házhoz kiszállások számán nem tudnak csökkenteni, mivel a falvakban egyre nagyobb arányban élnek idővel, olykor mozgásukban korlátozott emberek, így a covidzárlat feloldása óta egyre többször hívják őket házhoz. Ez értéket növeli az üzemanyag-kiadásokat, amire kérhetnek ugyan kompenzációt a betegektől, de ez nem jelent megoldást.

Nem csak az üzemanyagköltségek emelkednek az egekbe a háziorvosok számára, így a NEAK mintegy 10 éve változatlan az alapellátást.

A rezsiköltségek növekedése is óriási tétel lesz Késmárky. Nagyon kevés már az olyan önkormányzat, amely átvállalja a tulajdonában lévő rendelők rezsiköltségét. Így a NEAK-finanszírozásból kell fizetni a rendelő fűtést, világítást is. Ebből a keretből Késmárky vállalkozása eddig  veszteség nélkül oldotta meg a fűtést, a gázárak emelése után azonban ez nem maradt fenn.

Egy bizonyos hőmérsékletet ugyanis fenn kell tartani a rendelőben ahhoz, hogy a beteget lehessen vetkőztetni vagy egy csecsemőt meg lehessen vizsgálni. Itt éjjel-nappal fűtenem kell, nem tekerhetem le a fűtést, mert éppen nincs rendelés. Az épületet állandó hőmérsékleten kell tartani – mondta a háziorvos.

Hozzátette: a rendelők várótermeibe hőségriadónál, amiben meg van adva a légkondicionált helyiségek, ahová bárkit be kell engedni. A megnövekedett áramszámlákat viszont meg kell fizetni az alapfinanszírozásból.Késmárky szerint kénytelenek lesznek a plusztevékenységekből, például az üzemorvosi és magánorvosi tevékenységekből származó bevételeiket beforgatva az alapfinanszírozott tevékenységekre. Utóbbi kötelezően biztosítandó tevékenységnek számít.

A szakember megemlje, hogy a gyógyszergyárak és a gyógyszertárak is emelik az áraikat, 20-30 százalékos növekedés történt az utóbbi időben.

(Hellovidék)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Csak a következő szektorok vannak a bedőlés előtt 1 másodperccel: oktatás, egész... Tovább...
 • Ez egy google-fordítás ? Úgy tűnik. Vagyis nem is magyar ember írta? Vagy nem ma... Tovább...
 • Itt változás csak akkor lesz, ha a nincstelen sok tízezres tömeg az utcán lesz. ... Tovább...
 • Addig, amíg a jegyzők nem állítják fel a dolgozóit, nem fog itt semmi sem változ... Tovább...
 • A szakszervezet 20%-os béremelést kér - a kormány meg nem ad. Így szokott ez len... Tovább...
 • Totál fejetlenséggel kormányoznak. De ez milyen kormányzás már???????? Tegnap íg... Tovább...
 • Ebben az országban már semmi nem megy normálisan????? Atyaélet! Így is alig van ... Tovább...
 • Ezt most olvasom először. vargamisi" (direkt kisbetűvel!) ugyan mivel magyarázná... Tovább...
 • Ja, és 35 éve a köz rabszolgája! Tovább...
 • Saját bérüket is akkor emeljék, ha "jobb idők jönnek" Üdv. egy 59 éves önkormány... Tovább...
 • Az állam elvonja az önkormányzatok bevételeit (gépjármű adó, iparűzési adó fele)... Tovább...
 • Az állam megmenti a szolgáltatást, teljesen profin felépített lerohasztás...é s ... Tovább...
 • De jó! Annyira megnyugodtam most! Tovább...
 • Ez igen! Magyarország előre megy, nem hátra!????? Tovább...
 • Ez előre tudható volt, ugyan ez a folyamat játszódik le a hulladékgazdálk odásba... Tovább...