Hirdetés


Az Önkormányzati Klubról - Rólunk


 

etk szabalyzatok FB200x75

Hirdetés
Ma 2021. ápr. 12., hétfő, Gyula napja van. Holnap Ida napja lesz.

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Lakossági napelemes rendszerek támogatása PDF Nyomtatás
2021. március 05. péntek, 10:30

napelem monostorpalyiA tervek szerint idén nyáron pályázatot írnak ki lakossági napelemes rendszerek beruházási támogatására, mivel az olcsó és innovatív energia biztosításában, a rezsicsökkentés eredményeinek megvédésében kulcsszerepe lesz a napenergia felhasználásának.

Nyolcvanhétezer, az energiaszegénység kockázatának kitett család kaphat várhatóan vissza nem térítendő támogatást, ebből 70 ezer napelemeket telepíthet, 17 ezer pedig a napelemet a fűtési rendszerek korszerűsítésével összekapcsolva juthat támogatáshoz – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára Steiner Attila. A pályázat keretösszege több tízmilliárd forint lehet, a részleteken dolgoznak.

Az államtitkár elmondta: folyik az uniós források tervezése, az új uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) lehetőséget ad a koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére. Minden tagállamnak saját nemzeti tervet kell kidolgoznia, amelyben fontos kritérium a zöld és a digitális átállás elősegítése, és az elkészült tervet az Európai Bizottságnak jóvá kell hagynia.

A magyar terv kilenc fő komponensből áll, a teljes program finanszírozásához szükséges becsült forrásigény 5760 milliárd forint, az energetika kiemelt komponens lesz – ismertette Steiner Attila. Az energetikai területen a rendelkezésre álló forrásból támogatnák egyebek mellett háztartási méretű kiserőművek létesítését, a lakossági napelemes és fűtési rendszerek modernizációját, az okosmérés elterjesztését, valamint a villamosenergia-hálózatok alkalmassá tételét a megújuló alapú áram fogadására. A magyar terv megvalósítása esetén 1100 megawatt új beépített napelem-kapacitás jön létre, három százalékkal növelve a magyar megújulóenergia-termelés arányát.

A kormány tavaly hirdette meg a Klíma- és természetvédelmi akciótervet, ebben célul tűzték ki, hogy 2030-ra a magyar áramtermelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes legyen, 2050-re pedig az uniós célkitűzésekkel összhangban szeretnék elérni a klímasemlegességet. Mindezt az energiabiztonságot garantálva, a klímavédelmi és a versenyképességi, gazdaságfejlesztési szempontokat összehangolva, a környezet megóvása mellett kívánják megvalósítani. Steiner Attila a kiemelt szempontok között említette emellett a rezsicsökkentés vívmányainak megvédését, valamint az olcsó és innovatív energiát.

Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a hazai napelemek kapacitása elérte a 2000 megawattos szintet, ez tizenháromszorosa a 2018-ban meglévőnek, így akkora az ország naperőmű-kapacitása, mint a paksi atomerőműé. Célul tűzték ki, hogy 2030-ra ennek háromszorosát, 6000 megawattot, 2040-re pedig hatszorosát, tizenkétezer megawattot érjen el Magyarország, valamint 2035-re kétszázezer háztartás rendelkezzen tetőre szerelt napelemekkel.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés