Hirdetés
Világvégi magyar zsákfalvakban jártak az aktivisták
2021. május 12. szerda, 08:30

tabletEgy kisebb városnyi embert, összesen 13.428 állampolgárt regisztráltak sikeresen a koronavírus elleni védőoltásra az „Oltass, hogy élhess!” címmel lezajlott országos civil kampány önkéntesei és aktivistái az elmúlt három hétben Magyarország leghátrányosabb helyzetű kistelepülésein, szegregált városrészekben, zsákfalvakban.

A kampány koordinátorai közleményükben azt írják, a 168 települést elérő akciónak köszönhetően már közel 5000 ember meg is kaphatta a Covid-19 elleni védőoltás első adagját az elmúlt egy hónapban.

A koronavírus elleni védőoltás regisztrációjának elősegítése érdekében április közepén országos, átfogó kampány indult az Országos Roma Önkormányzat koordinálásában a Civil Tanács Egyesület, a Civil Kollégium Alapítvány, a Rendszerszint és az 1Magyarország Kezdeményezés aktivistáinak részvételével azzal a céllal, hogy az ország leghátrányosabb helyzetű településein konkrét segítséget adhassanak azoknak az állampolgároknak, akik nem rendelkeznek kellő információval, vagy technikai eszközzel a vakcina igénylésének folyamatához.

A tapasztalatok szerint nagyon sok család nem rendelkezett internetkapcsolattal, sokaknak egyáltalán nem volt e-mail címe, de olyan technikai eszközük sem volt, amivel igényelhették volna a védőoltást.

Az aktivisták internettel ellátott tabletekkel járták a kijelölt települések utcáit, és akik élni kívántak a lehetőséggel – akár e-mail címeket regisztrálva – segítséget kaptak a kormányzati honlapra szükséges adatok feltöltésében, és egyúttal a védőoltás igénylésében. Számos településen problémaként merült fel az is, hogy emberek nem rendelkeztek telefonszámmal, ezért a regisztráció során az aktivista a saját elérhetőségét adta meg a honlapon, majd a védőoltás helyéről és időpontjáról később egyenként értesítette a regisztráltakat.

Az aktivisták arra is felhívták a figyelmet, hogy a védőoltás senki számára nem kötelező, és senkit nem akarnak rábeszélni a védőoltásra, ám aki szeretne élni a lehetőséggel, de valamilyen oknál fogva nem tud, az helyben azonnal segítséget kaphat.

A kampányban összesen 108 aktivista és önkéntes vett részt, akik több mint 32 ezer embert értek el és szólítottak meg három hét alatt a 14 megyében zajlott akció keretében. Bár kezdetben az emberek nagyobb számban elutasítással, fenntartással fogadták a segítségnyújtási lehetőséget, részben a közösségi médiában terjedő álhírek és az emberek között terjedő pletykák miatt, a kampány második felében már több településen maguk az emberek keresték az önkénteseket, segítséget kérve a regisztrációhoz.

Sokba kerül az utazás, a temetés

A kampány során az egyik legnagyobb problémaként az volt tapasztalható, hogy a védőoltásra regisztráltakat sokszor olyan oltópontokra irányítják, amelyek több tíz kilométerre vannak a lakóhelyüktől, így komoly anyagi problémát jelent számukra az utazás. További problémaként jelentkezett, hogy a vírusfertőzésben elhunyt emberek családtagjainak óriási anyagi megterhelést jelent a hozzátartozók temetési költsége. Sok esetben a legolcsóbb és legegyszerűbb temetés is több százezer forintos tétel, ami akár sok hónapnyi, vagy egy teljes éves bevételét is jelenti a hozzátartozónak.

Az „Oltass, hogy élhess!” kampányhoz kapcsolódva, a településeken dolgozó önkéntesek és aktivisták munkáját segítve az aHang, a Dikh Tv, a RomNet és a Roma Sajtóközpont egy közös, országos médiakampányt indított. A médiumok saját felületeiken, olvasó-, és nézőközönségük körében, valamint a közösségi médiában helyszíni tudósításokkal, kisvideókkal, tájékoztató filmekkel hívták fel a figyelmet a védőoltás-regisztráció lehetőségére és fontosságára.

A kampányban dolgozó civil szervezetek – akik saját forrásukból, illetve önkéntes munkával segítették az akciót – szerint ezt a munkát folytatni kell, mert az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatják, hogy a vakcinaigazolvány bevezetésével, a jól célzott kommunikáció és a fertőzések terjedésének veszélye miatt is növekszik a hátrányos helyzetű településeken élők körében az oltási hajlandóság, de eszköz és tudás hiányában még tízezrek nem tudják igényelni a védőoltást. Ez állami szintű, komolyabb infrastruktúrát biztosító program keretei között megvalósítható lenne, amennyiben van rá kormányzati szándék – írták.

(Telex.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Teljesen le vagyok döbbenve. Hol lesz ennek a vége? Úgy gondolom ez felér a koll... Tovább...
 • Eger 2,5 milliárd Ft bevételtől esik el a gépjármű adó elvétele, az iparűzési ad... Tovább...
 • Még szerencse, hogy az átlagpolgár kevésbé látogatja az oldalt. Sikerült a hitel... Tovább...
 • A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű ad... Tovább...
 • A jelenlegi állami politika nem szereti a tőle független intézményeket, önkormán... Tovább...
 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...
 • Uncsinak válaszul - azért nem mennek el az önkormányzati köztisztviselők máshová... Tovább...