Hirdetés
„A kijárási korlátozásnál nem gondoltak a falvak boltjaira és fiókpatikáira”
2020. április 01. szerda, 08:00

patikaA korlátozott nyitva tartás miatt falvakban működő élelmiszerboltok és patikák esetében gondot okoz az Orbán Viktor által pénteken bejelentett kijárási korlátozás. „A jogszabályt pontosítani kell” – mondta a Narancs.hu-nak a Magyar Gyógyszerész Kamara országos titkára.

Kétezer fő alatti népességgel rendelkező Békés megyei apró településekről, így Ecsegfalváról, Gesztről, Gerláról, Mezőgyánból és Kötegyánból többen keresték meg munkatársunkat azt követően, hogy péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette a kijárási korlátozásról szóló március 28-tól érvényes és egyelőre április 11-ig szóló rendeletet.

A jogszabály azon passzusa keltett értetlenséget és néhol riadalmat a kisebb falvakban élőkben, hogy a benne foglalt intézkedések szerint a 65. életévüket betöltött személyek védelme érdekében ők csak 9 és 12 óra között látogathatják az élelmiszerüzleteket, drogériákat, gyógyszertárakat. Ám az ország több mint ezer kistelepülésén az élelmiszert árusító boltok hétvégén csak délelőtt, míg több száz helyen a fiókpatikák részleges nyitva tartás mellett néhány órára csak délelőtt, vagy csak délután vannak nyitva.

Közbeszól a falusi valóság

Többeknek az a félelmük, hogy a 65 év alattiak így hétköznapokon nem tudnak élni a helyi fiókgyógyszertár szolgáltatásával, míg hétvégén a helyi ABC-be sem léphetnek be. Néhány telefonálónk éppen ezért a mai magyar falusi valósággal számot nem vető, kapkodó, átgondolatlan intézkedésről beszélt a Narancs.hu-nak.

„Mindez egyelőre valóban gondot jelent, a jogszabályt pontosítani kell, és erre a szakma haladéktalanul megteszi a szükséges lépéseket” – mondta portálunknak Sándor Csaba, a Magyar Gyógyszerész Kamara országos titkára, aki a Békés megyei Dobozon működtet gyógyszertárat és Gerlán egy fiókpatikát, amely eddig reggel 8 órától délelőtt 11-ig volt nyitva. A vezető kamarai szakember a Narancs.hu-nak elmondta, azt az alapszabályt mindenkor és minden körülmény között be kell tartani, hogy végzett gyógyszerész munkatárs nélkül patika nem nyitható ki sehol az országban.

Egymillió embert látnak el

Majd példákat sorolt fel, hogy a mezőgyáni patikus a saját településén délelőtt van nyitva, a déli órákra átmegy Gesztre, majd délután újra kinyit Mezőgyánban. Korábban pedig egy időre azért volt zárva a Dévaványáról működtetett ecsegfalvi gyógyszertár, mert nem találtak gyógyszerészt. Egy olvasónk pedig azt ecsetelte, hogy a román határ melletti Kötegyánban csak délelőtt tart nyitva a fiókpatika, amelynek tulajdonosa és működtetője egy vésztői gyógyszerész.

Ma Magyarországon a korlátozott nyitva tartással üzemelő fiókpatikák száma megközelíti a 620-at, s ezek legalább 1 millió embert látnak el. Többségében idős, kiszolgáltatott és szerény körülmények között élő embereket.

„Nyugalomra és helyzet gyors, hatékony kezelésére van szükség. Jogi lehetőségként, egyben lehetséges megoldásként szóba jöhet, hogy a Magyar Gyógyszerész Kamara az egyszerűsített nyitva tartás módosítását kezdeményezi az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél” – mondta a kamara országos titkára. Így lehetne a fiókgyógyszertárak új, módosított nyitva tartási ideje 10 és 13 óra között, amiben mind a 65 év felettiek, mind az az alatti korosztály belefér.

Gyors, megnyugtató megoldás születik

Arra viszont Sándor Csaba nem lát lehetőséget, hogy a fiókpatikák nyitva tartási ideje meghosszabbodjon, mert csak adott számú diplomás gyógyszerész áll rendelkezésre, a minimumfeltételeket pedig mindenhol biztosítani kell. Ahogy egyelőre az is nehezen tűnik megoldhatónak, mi lesz azokkal a fiókegységekkel, amelyek a kistelepüléseken eddig csak a délutáni órákban voltak nyitva.

A Magyar Gyógyszerész Kamara országos titkára gyors és megnyugtató megoldást ígért. Végül Sándor Csaba azt mondta, hogy a múlt heti roham és a hét eleji, közepi csend után pénteken újból megrohamozták az emberek a gyógyszertárakat.

(magyarnarancs.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szabályozási Tudsátár

Oktatás 2020

okt2019

belso kulsonemz

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Sajnos nem csak az említett önkormányzati kör kerül-került nehéz helyzetbe, hane... Tovább...
 • Ez aztán az ügyfélbarát ügyintézés. És a dolgozók mit szóltak ehhez. 42 óra/hét,... Tovább...
 • A magyar vidék - elsősorban a kis falvakra, városokra gondolok - halott. Nincs é... Tovább...
 • A leírtaktól nagyobb a baj a kistelepüléseke n ahol az adóerő képesség még a 100... Tovább...
 • Tisztelt Államtitkár Úr! Megadóztathatju k-e az önkormányzat közigazgatási terül... Tovább...
 • Á, dehogy fenyegeti pénzügyi csőd az önkormányzatoka t?! A kormány elvonja a tel... Tovább...
 • Az adott településen a helyi önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal a leg... Tovább...
 • ...elég nekünk ez a szorzó. Varga Mihálytól kapott - pár évvel ezelőtti 40.-Ft-o... Tovább...
 • Az 1990-es rendszerváltozá s , a demokrácia egyik alap pillére volt - sajnos már... Tovább...
 • Dolgozik az önkormányzati hivatalokban kb. 30.000. köztisztviselő. Többek között... Tovább...
 • Amennyiben a kormányzat elveszi az önkormányzatokt ól a maradék bevételeket is, ... Tovább...
 • Nem egészen jó az okfejtés. Az önkormányzatok mindent megtettek amit megtehettek... Tovább...
 • A magyar önkormányzatisá g végét jelenti a még megmaradt néhány bevételi forrás ... Tovább...
 • Én azt hallottam, hogy akik már megkapták egész évre (számfejtés), azoknak az em... Tovább...
 • Ez a keret emelés kb. olyan segítség az önkormányzatokn ak, mint amikor azt mond... Tovább...