Hirdetés
A fejlesztési zónák stratégiáiról – mit hoz a jövő?
2021. január 18. hétfő, 08:00

palkovics laszlo02Az egyes fejlesztési zónák stratégiái arra a gondolatra épülnek, hogy miként lehet egy-egy régiónak az egymásra épülő fejlesztési elképzeléseit összehangolni – mondta az innovációs és technológiai miniszter szombaton Zalaegerszegen az északnyugat-magyarországi és a zalaegerszegi fejlesztési elképzeléseket ismertető megbeszélés után.

Először Debrecen dolgozott ki egy hosszú távú fejlesztési koncepciót, amelynek megvalósítását kormányhatározat is segíti – mondta Palkovics László miniszter, aki az észak-magyarországi fejlesztési zóna kormánybiztosa is. Ez is alapja volt annak az elképzelésnek, hogy fejlesztési zónákban gondolkodva milyen hatással vannak egymásra a városok, régiók tervei, miként lehet az esetleges rivalizálásukat is félretéve, együttműködésekben közös koncepciókat alkotni. A miniszter azt is elmondta, hogy pénteken egyebek mellett éppen arról tárgyalt Zalaegerszegen, hogy a Borsodban működő vállalkozások milyen módon kapcsolódhatnának beszállítóként a zalai hadiipari beruházásokhoz.

Navracsics Tibor, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerint a térségben leginkább Zalaegerszegen érezhető az az új típusú gondolkodás, amely a jövőben meghatározza a magyarországi fejlesztéspolitikát. Ennek egyik része, hogy regionális megközelítésben, egymásra odafigyelve, de az eltérő régiók sajátosságait, igényeit is figyelembe véve olyan eszköztárat dolgozzanak ki, amelyekkel az egyes régiók testreszabott megoldásokat kapnak, de illeszkednek az egész ország fejlesztéspolitikai koncepciójába. A másik, hogy elsősorban a megyei jogú városok valódi térségi szereplőként lépnek fel, nemcsak a saját határaikon belül gondolkodnak.

Zalaegerszeg 2030-ig tartó fejlesztési koncepciója jó példa arra, hogy az ipar és az oktatás fejlesztésének milyen hatásai vannak a környezetére, a magasabb színvonalú kultúra és életkörülmények megteremtésében – folytatta. Ez az új növekedési modell segítheti egy új fejezet megkezdését Zalaegerszeg, de az egész ország története számára is Magyarország jövőjét illetően.

Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke (Fidesz-KDNP) megjegyezte: a most induló Versenyképes Magyarország Operatív Program forrásainak felhasználásánál is régióban gondolkodik a megyei önkormányzat. Ebből a programból jut majd pénzhez a két zalai megyei jogú város is, és a közös gondolkodás biztosítja azt, hogy ne induljanak esetleg párhuzamosan azonos fejlesztések.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere felidézte, hogy a Zalaegerszeg 2030 címet viselő helyi gazdaságfejlesztési stratégiát a város közgyűlése egyhangúlag fogadta el néhány hónapja, mostanra ebből kormányelőterjesztéshez való tervezet is készült, remélve, hogy forrásokat is kap a megvalósításhoz a város. A koncepció négy célt helyez előtérbe: a járműipari tesztpályának és a harcjárműgyárnak is helyet adó északi ipari park bővítését, az ide érkező szakembereknek lakások építését, a Pannon Egyetem zalaegerszegi központjának infrastrukturális és képzési fejlesztését, valamint egy új, északi irányú út építését, amely további logisztikai beruházásokat tesz lehetővé.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője az emlékfaültetéssel is kísért eseményen azt mondta: Zalaegerszegen mindig szokatan dolgokat csinálnak, elég arra gondolni, hogy 700 kilométeres körzetben nincs olyan járműipari tesztpálya, mint amilyen itt épül. A januárban szokatlan gyümölcsfaültetés is annak a jelképe, hogy bármilyen mostoha is az időjárás, a tesztpályán a munkagépek akkor sem állnak le.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

belso kulsonemz

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...
 • Uncsinak válaszul - azért nem mennek el az önkormányzati köztisztviselők máshová... Tovább...
 • ...azért, mert ez nem a te eszedhez való. Meséld már el, hogy egy kisebb városb... Tovább...
 • Ha olyan k.jó szakemberek ennyire nincsenek megfizetve, felmerül a kérdés, miért... Tovább...
 • Magyar Köztisztviselők , Közalkalmazotta k és Közszolgálati Dolgozók Szakszervez... Tovább...
 • ...nagyon oda kellene csapni arra az asztalra, ahonnan a kenyerünket kapjuk! Ide... Tovább...
 • Az önkormányzatok tönkretétele az ország tönkretétele! Minden magyar valamilyen ... Tovább...
 • Ez egy barom. Nálunk és a környező önkormányzatokn ál az IPA bevételek 95 %-a a ... Tovább...
 • Tisztelt Uram! Ön csak a fővárost szajkózza, de mi lesz a kistelepülésekk el. Ne... Tovább...
 • Mi lenne ha az önkormányzatok javaslatára elvonnák az Iparkamara legfontosabb be... Tovább...