Hirdetés
A vízügynél is elindult a Tisztítsuk meg az országot! projekt
2020. szeptember 09. szerda, 06:00

boros anita itmAz Országos Vízügyi Főigazgatóság területén is megkezdődött a Tisztítsuk meg az Országot! projekt – jelentette be Vásárosnaményban az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára, Boros Anita.

A Tisza partján megtartott sajtótájékoztatón elmondta, Magyarországon évente több mint 18 millió tonna hulladék keletkezik, ennek jelentős része építési és bontási, kisebb része pedig valamilyen ipari vagy települési kommunális hulladék, illetve veszélyes és mezőgazdasági hulladék. A kormány az ország megtisztítására hívta életre ezt a projektet, amely elsődlegesen a leginkább szennyezett területeket, így vasúti és közúti létesítményeket, különböző erdőterületeket és nemzeti parkokat, folyókat, illetve önkormányzati közterületeket érinti - folytatta.

„Van egy olyan deviáns magatartás, aminek az az eredménye, hogy ha valaki letesz valahova egy szemétkupacot, akkor azt másnap továbbiak követik” – fogalmazott az államtitkár, megjegyezve, hogy ennek a magatartási formának kellett megtalálni a szankcionálási módját. Mint mondta, az ITM olyan intézkedéssorozatot javasol a kormánynak, amelyben az első elem a hulladék eltakarítása, a második a rend megőrzése, a harmadik pedig a szabályszegők megbüntetése lesz.

A javaslat első etapja a Tisztítsuk meg az országot! program, amely jelenleg a „pilot-időszakát éli”, vagyis minden közreműködő szervezet, így az OVF esetében is kiválasztanak egy olyan helyszínt, ahol be lehet azonosítani az illegálisan lerakott hulladék mennyiségét és összetételét. A próbaidőszakot követően szeptember végén elkezdik a program országos végrehajtását, ebben nyújt segítséget a már működő mobiltelefonos Hulladékradar applikáció. Az elmúlt egy hónapban eddig közel kétezer bejelentés érkezett és majdnem kétezer fotót töltöttek fel az applikáció segítségével – mondta az államtitkár.

A Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára, Hoffmann Imre arról beszélt, a vízügyi igazgatóságok a hazai vízfolyások mellett illegálisan elhelyezett, általában veszélyes hulladék miatt idén huszonöt esetben rendeltek el valamilyen vízkárelhárítási fokozatot. A határon túlról, általában az árhullámokkal együtt érkező, vegyes kommunális szeméttel kapcsolatban emlékeztetett, a Felső-Tiszán tavaly adták át azt a gépláncot, amely a hulladék összegyűjtését és válogatását teszi lehetővé.

A rendszer beüzemelése óta 2020-ban már öt alkalommal kellett harmadfokú vízminőség-kárelhárítás keretében beavatkozásokat végrehajtani, amivel 3 ezer köbméter hulladékot távolítottak el a Tiszából – közölte a helyettes államtitkár. Hozzátette, hogy ezt a technológiát a Bodrognál is szeretnék alkalmazni, a tervek már elkészültek, megfelelő forrás esetén a vásárosnaményihoz hasonló rendszer kezdheti meg működését.

Ossza meg a bejegyzést

 

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

belso kulsonemz

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...
 • Uncsinak válaszul - azért nem mennek el az önkormányzati köztisztviselők máshová... Tovább...
 • ...azért, mert ez nem a te eszedhez való. Meséld már el, hogy egy kisebb városb... Tovább...
 • Ha olyan k.jó szakemberek ennyire nincsenek megfizetve, felmerül a kérdés, miért... Tovább...
 • Magyar Köztisztviselők , Közalkalmazotta k és Közszolgálati Dolgozók Szakszervez... Tovább...
 • ...nagyon oda kellene csapni arra az asztalra, ahonnan a kenyerünket kapjuk! Ide... Tovább...
 • Az önkormányzatok tönkretétele az ország tönkretétele! Minden magyar valamilyen ... Tovább...
 • Ez egy barom. Nálunk és a környező önkormányzatokn ál az IPA bevételek 95 %-a a ... Tovább...
 • Tisztelt Uram! Ön csak a fővárost szajkózza, de mi lesz a kistelepülésekk el. Ne... Tovább...
 • Mi lenne ha az önkormányzatok javaslatára elvonnák az Iparkamara legfontosabb be... Tovább...
 • Megtörtént - a kormány az önkormányzatok legnagyobb bevételének a felét is elvet... Tovább...