Hirdetés
Van értelme random módon fákat ültetni?
2021. október 12. kedd, 08:30

fasitasA városi környezet elképesztően szélsőséges a fák számára, nem véletlenül láthatunk gyakran senyvedő csemetéket, fasorokat magunk körül. Az erdő csak közösségként tölti be küldetését, a településeken viszont még egy-egy fa is közvetlen hasznot hajt, ám ehhez édeskevés, hogy ötletszerűen elültessünk bármilyen csemetét.

Jó ideje faültetési lázban ég Magyarország, cégek, magánszemélyek, intézmények, közösségek indítanak kisebb-nagyobb fásítási programokat, országszerte ezerszám bukkannak fel a facsemeték településeken vagy „kint” a természetben. Az egyik legnagyobb vállalást a 10 millió Fa Alapítvány tette, amely helyi közösségeken keresztül szervezi fák ültetését és erdők telepítését: idén ősszel 90 ezer fa elültetését tervezi.

A klímaváltozás és az ökológiai válság fenyegetésének árnyékában minden zöld folt érték, a szemléletformálás elengedhetetlen, de felmerül a kérdés: van bármi értelme egy–két vagy akár 10–20 fa ötletszerű elültetésének?

Bizonyára mindenkinek ismerős kép a „hirtelen megjelenő” 10–100 facsemete a lakóhelye környékén, amelyek többsége már a következő nyáron szemmel láthatóan senyved, rossz esetben néhány év alatt pedig a legtöbb fel is adja az életben maradásért folytatott küzdelmet.

Ha azt szeretnénk, hogy a fáradozásoknak és a nem kis anyagi befektetésnek haszna is legyen, három szempontot kell szem előtt tartani: mit, hova és hogyan telepítünk. Dr. Aszalós Réka erdőökológussal, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársával, a 10 millió Fa Alapítvány ökológiai szakértőjével beszélgettünk.

Erdővel a klímaváltozás ellen

Fontos már az elején szétválasztani a belterületi faültetést és a külterületi erdősítést. A klímaváltozás ellen és az ökológiai sokszínűség megőrzése érdekében – a kettő nagyon szorosan jár együtt – nyilvánvalóan erdők telepítésével tehetünk a legtöbbet, itt fontos tényező, hogy az erdő nem fák összessége, hanem élő közösség.

Az egészséges erdőt a termőhelynek megfelelő őshonos fajok különböző korú fái alkotják, és elengedhetetlen a holtfa jelenléte – itt írtunk erről részletekbe menően.

Amellett, hogy a legsokszínűbb életközösségnek ad otthont, a magyarországi őshonos fajokból álló erdő hektáronként 5–10 tonna szén-dioxidot köt meg évente – mondja a 24.hu-nak Aszalós Réka.

Persze csak addig, amíg tarra nem vágjuk és el nem tüzeljük, akkor ugyanis a fák élete során elnyelt összes CO2 visszajut a légkörbe. Az új telepítésből csak évtizedek múltán válik fenti funkcióit valóban betöltő erdő, ezen a téren tehát nemzedékekre előre szóló gondolkodás és komoly szakmai tudás szükséges.

Gyakorlati szempontból a laikushoz sokkal közelebb áll a – fenti kategóriáink szerint – belterületi faültetés, ahol némileg mások a szempontok.

A városi fa közvetlenül segít

A cél itt nyilvánvalóan nem a karbonmegkötés, hanem a település, a város, az épített környezet élhetőbbé tétele, és azt is figyelembe kell venni, hogy adott fának el kell viselnie a városi ártalmakat, a városi szárazságot, a szennyezett levegőt. A kiválasztás alapja elsősorban az úgynevezett várostűrő képesség, amiben őshonos fajaink nem igazán erősek, ezért ide sokszor azok kertészeti változatai, illetve nem inváziós idegenhonos fajok jöhetnek szóba – kertészeti szakemberek az ezen a listán található növényeket javasolják.

Visszatérve pedig a cikkünk elején feltett kérdés első feléhez: ha a megfelelő faj egyedét ültetjük a megfelelő helyre, akkor igen, a településeken akár egy–két fa telepítésének is van gyakorlati haszna.

Az egészséges fák megkötik a port, tisztítják és párásítják a levegőt, árnyékolnak és hűtenek, azaz ellensúlyozzák a városi hősziget hatásait – sorolja a teljesség igénye nélkül a szakember.

Nyáron a beton, a fekete aszfalt olyan forró, hogy mezítláb rá sem lehet lépni, de felmelegszenek a házfalak is, napnyugta után pedig nem engedik lehűlni a levegőt, ontják magukból a hőt. A folyamatosan magas hőmérséklet rendkívüli módon megterheli az emberi szervezetet, ezért válnak egyre halálosabbá a nyári hőhullámok. A fák által árnyékolt felületek viszont hűvösebbek maradnak, emellett a növények párologtatása is csökkenti a hőmérsékletet – fokokról és arányokról itt olvashat bővebben egy kutatás eredményei alapján.

A város szélsőséges környezet

Épített környezetben viszont igencsak kevés az optimális élőhely, vertikálisan és horizontálisan is elképesztő szélsőségek között változik a környezet. Nekünk persze így ideális, de menjünk egyszer úgy, például, munkába, hogy útközben a „fák fejével gondolkodva” mérjük fel a környéket.

A magas bérházak közti fasort szinte csak elvétve éri a nap, míg a tér közepén álló példányt keltétől nyugtáig körbeperzseli. Sok fát betontenger ölel körbe, jó esetben félméternyi szabad földfelület marad a törzs körül – ezeknek szinte kizárólag az itt beszivárgó csapadékból kell megoldaniuk vízellátásukat.

Megfelelő talaj a városokban gyakorlatilag sehol nincs, a felszín alatt leginkább építési törmeléket találunk, kettő az egyben alapon a tágas lakótelepi parkokat is jellemzően sitthalmok elfedésével alakították ki. Márpedig Aszalós Réka ökölszabályként említi, hogy egy fának legalább olyan térfogatú, vízmegtartó, tápanyagot szolgáltató földdarabra van szüksége, mint amekkora a koronája. Ültetéskor tehát az egyik legfontosabb a megfelelő méretű ültetőgödör kialakítása, annak felöltése minőségi, tápanyagdús földdel. Ültetéshez gyakorlati tanácsokat olvashatitt és itt.

Hosszan sorolhatnánk még a fák számára extrém helyzeteket, de talán már így is egyértelmű a válasz fő kérdésünk második felére: az ötletszerű, random faültetésnek a világon semmi értelme. Már csak azért sem, mert a telepítésnél például kötelező lenne figyelembe venni a légvezetékeket és a föld alatt futó közművek elhelyezkedését, illetve betartani az ide vonatkozó szabályokat. Légvezetékek alá például olyan fák ültetése javasolt, amelyek nem nőnek nagyra. Az egyik legfontosabb gyakorlati tanács, hogy a településeken ültetett fáknak még 2–3 év utógondozásra, elsősorban locsolásra van szüksége, enélkül – elsősorban a nyári forróságban – a legszakszerűbben elültetett növények is elpusztulhatnak.

Összességében tehát senkit nem bátorítunk rá, hogy magánemberként faültetésbe kezdjen a településeken, kivéve természetesen, ha megvan a szakértelme és a gyakorlata hozzá. Javasoljon, szervezzen ki-ki habitusa szerint, lehetőleg az önkormányzattal, helyi zöld szervezetekkel egyeztetve, de a gyakorlati munkát az erre hivatott intézmények, egyesületek, szakemberek segítségével oldja meg. A civilek ajtaja mindenki előtt nyitva áll az ország szinte bármely pontján.

(24.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Megyei önkormányzat minek van - mit csinál?! Intézményeket nem tart fenn, adót n... Tovább...
 • Teljesen egyet értek. Minket semmibe vesznek.Lehet hogy az a acél, hogy mielőbb ... Tovább...
 • Mindig mindenki ülésezik. DE! Az önkormányzatokn ál megint lesz béremelés!!! Han... Tovább...
 • Semmi értelme a közmunkának,csa k egyesek járnak jól....... Tovább...
 • Nagyon jó a rendszer, csak nem tudjuk kinek: 15 milka helyett kaptunk 2-öt...sze... Tovább...
 • A megyei önkormányzatokn ak - elsősorban a Fidesznek köszönhetően - sem érdemi f... Tovább...
 • Bár tisztelem munkásságodat, de ez a hajó már elment. Megkésett próbálkozás. Tovább...
 • Bocsánat, Kiskunlacháza nem Bács-Kiskun, hanem Pest megyében lévő település. Üdv... Tovább...
 • Na ez a cikk telibe találta a valóságot! Tovább...
 • Csak így tovább, gratulálok, mi szívesen elfogadjuk legalább lesz folt a gatyánk... Tovább...
 • "Arra pedig megkérhetném a kormányt, hogy bízza az emberek lakókomfortját saját ... Tovább...
 • Ez diszkrimináció, egyben alkotmány ellenes is! Az egyik településen élő állampo... Tovább...
 • Teljesen le vagyok döbbenve. Hol lesz ennek a vége? Úgy gondolom ez felér a koll... Tovább...
 • Eger 2,5 milliárd Ft bevételtől esik el a gépjármű adó elvétele, az iparűzési ad... Tovább...
 • Még szerencse, hogy az átlagpolgár kevésbé látogatja az oldalt. Sikerült a hitel... Tovább...