Hirdetés
Beindultak a parlagfűbírságok
2021. szeptember 14. kedd, 09:10

parlagfu1Nem lehet pontosan megmondani, hogy Magyarországon hány hektárnyi területet borít az emberek milliónyinak életét megkeserítő gyomnövény. Az idei év augusztusáig eddig 139 esetben büntetett a Nébih, a kiszabott bírság összesen 6,6 millió forint volt. Tavaly ugyanezen időszakig 5,7 millió forint volt a bírság, így idén is várható még jelentős emelkedés. Tavaly ugyanis összesen 127,5 millió forint bírságot rótt ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a parlagfűvel fertőzött területek miatt.

Ezeket elsősorban a külterületen található gyomnövények miatt szabták ki. A növényvédelmi bírságok összege 2021-ben 15 ezer és 150 ezer forint között mozogtak. Egyébként a 2008 óta érvényben lévő rendelet szerint, akinek a földjén vagy az telkén parlagfűvel borított területet találnak, az 15 ezer forinttól akár öt millió forint közötti összegre is bírságolható.

Nem lehet pontosan megmondani, hogy Magyarországon hány hektárnyi területet borít az emberek milliónyinak életét megkeserítő gyomnövény.

A parlagfűvel borított területek nagysága nem egy állandó érték, a terület hasznosításától és az időjárástól függően folyamatosan, akár napról-napra változik– írta a Nébih. Parlagfű szinte mindenütt előfordulhat, a mezőgazdasági területeken a leggyakoribb gyomnövénynek számít, de minden egyéb helyen is burjánzik.

A Nébih szerint a leginkább fertőzött területek évről évre ugyanazok. A parlagfű a laza homokos talajt kedveli, így elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun és Somogy megyék tekinthetők a legfertőzöttebbnek, de ahol jelentős a mezőgazdasági művelés, mindenütt sok a parlagfű. A nagy összefüggő erdőségekkel rendelkező megyékben jobb a helyzet, ilyen helyeken nem él meg ez a gyomnövény.

A parlagfűre allergiások száma pedig évről évre emelkedik, a szemviszketéssel, tüsszögéssel, orrfolyással küzdők már kétmillióan is lehetnek– mondta a VG-nek Nékám Kristóf allergológus. A betegek csak antihisztaminra a nyári hónapokban 5-6 milliárd forintot is költenek.

A parlagfű azért tudott megtelepedni hazánkban, mert ideális természeti körülményeket talált, ugyanakkor nincs természetes ellensége, ami alacsony szinten tartaná az állományát. Nagyon jó alkalmazkodóképességű, szívós növény, elviseli a szélsőséges időjárási körülményeket, a talajban több évtizedig, akár 35-40 évig is csíraképes.

Jelenleg extrém magas Magyarországon a parlagfű koncentrációja, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai szerint az egész országban másod- és harmadfokú riasztás van érvényben. Nékám Kristóf szerint az allergiások számára az úgynevezett immunterápia jelenthet hosszabb távon megoldást, az eljárást alkalmazók 80-85 százaléka 2-3 év alatt tünetmentessé válik, a terápia finanszírozása önköltséges, 30-50 ezer forint között alakul.

Már mobilon is bejelenthető a parlagfű

Ez év szeptemberétől már mobilapplikáción keresztül is elérhető a Parlagfű Bejelentő Rendszer. Az alkalmazás Android- és IOs-rendszerrel rendelkező okostelefonokra is letölthető.

A Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR) parlagfüves területek felderítése, valamint a lakossági bejelentések kezelésének megkönnyítése érdekében jött létre. A bejelentések közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jutnak el, így biztosítják a gyors és zökkenőmentes hatósági intézkedéseket.

Szeptembertől már nemcsak internetes weboldalon keresztül érhető el a Parlagfű Bejelentő Rendszer, hanem mobil alkalmazás formájában, Android- és IOs-rendszerrel rendelkező okostelefonokra is letölthető itt.

(VG.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • A megyei önkormányzatokn ak - elsősorban a Fidesznek köszönhetően - sem érdemi f... Tovább...
 • Bár tisztelem munkásságodat, de ez a hajó már elment. Megkésett próbálkozás. Tovább...
 • Bocsánat, Kiskunlacháza nem Bács-Kiskun, hanem Pest megyében lévő település. Üdv... Tovább...
 • Na ez a cikk telibe találta a valóságot! Tovább...
 • Csak így tovább, gratulálok, mi szívesen elfogadjuk legalább lesz folt a gatyánk... Tovább...
 • "Arra pedig megkérhetném a kormányt, hogy bízza az emberek lakókomfortját saját ... Tovább...
 • Ez diszkrimináció, egyben alkotmány ellenes is! Az egyik településen élő állampo... Tovább...
 • Teljesen le vagyok döbbenve. Hol lesz ennek a vége? Úgy gondolom ez felér a koll... Tovább...
 • Eger 2,5 milliárd Ft bevételtől esik el a gépjármű adó elvétele, az iparűzési ad... Tovább...
 • Még szerencse, hogy az átlagpolgár kevésbé látogatja az oldalt. Sikerült a hitel... Tovább...
 • A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű ad... Tovább...
 • A jelenlegi állami politika nem szereti a tőle független intézményeket, önkormán... Tovább...
 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...