Hirdetés
5G és a települési építési szabályzat
2021. július 12. hétfő, 08:30

5g2Érvénytelenítette a Kúria azt a balatonfűzfői rendeletet, amely alapján a település a belterületén megtiltotta az 5G adótornyok telepítését.

Az önkormányzat helyi építési szabályzatát (hész) a polgármester módosította még a veszélyhelyzet idején, amikor a településvezetők lehetőséget kaptak arra, hogy az önkormányzati testület nélkül hozhassanak döntéseket. Szanyi Szilvia döntése megjelent a helyi építési szabályzat módosításában, amelynek kimondott célja volt, hogy korlátozza a mobil hírközlő bázisállomásokat.

„Jelenleg egy önálló adótorony van Tobruk területén, a vonalas és mobil hírközlési ellátottság mindenhol teljes. A város egyedüli sajátossága a rendkívül nagy belterület, melyen belül és az attól való távolságot szeretné az önkormányzat a mobil hírközlő berendezések elhelyezhetősége tekintetében megszabni. A lakosság nagy része ugyanis nem szeretné az újabb mobil hírközlési fejlesztések (5G) rendszereinek kiépítését, mivel annak egészségügyi hatásai nem tisztázottak” – állt a módosításban.

Ennek alapján „Balatonfűzfő közigazgatási területén önálló hírközlési adótorony, új hírközlési berendezés és bázisállomás, lakó- és üdülőterületen, valamint a lakóépület elhelyezését lehetővé tévő település központi területeken, valamint azoktól … 1500 m-es távolságra nem helyezhető el.”

Kimondta a módosított rész azt is, hogy a Balatonfűzfőn lévő hírközlési berendezések 5G hálózat fejlesztése céljából nem bővíthetők, illetve nem cserélhetők le.

A Kúria Önkormányzati Tanácsa szerint azonban a rendelet ellentétes más jogszabállyal, ami így alaptörvénybe ütközik.

Az elektronikus hírközlésről szóló törvény 94. paragrafusának első bekezdése alapján azonban „a település tervezésénél, rendezésénél, utak és közművek építésénél, korszerűsítésénél, egyéb építmények és más létesítmények megvalósításánál, felújításánál – a külön jogszabályban meghatározott módon – biztosítani kell az elektronikus hírközlési építmények elhelyezésének lehetőségét” – állt a Kúria indoklásában.

Ennek alapján a módosítást összhangba kell hozni az elektronikus hírközlésről szóló törvénnyel. „Az önkormányzatoknak biztosítaniuk kell az elektronikus hírközlési szolgáltatások nyújtásának szabadságát az alkalmazott technológiától és berendezéstől függetlenül. Az elektronikus hírközlési építmények létesítését a közrenddel, közbiztonsággal és közegészséggel kapcsolatos okból korlátozhatják. A korlátozás érdekében engedélyekhez köthetik az ilyen építmények létesítését építészeti, történeti vagy természeti jelentőséggel bíró épületeken vagy helyszíneken.

Nem zárhatják ki azonban egész településrészekről az ilyen építmények elhelyezését, illetve nem tilthatják meg az elektronikus hírközlési berendezések fejlesztését meghatározott technológia kizárása érdekében” – írta a Kúria, amelynek döntése nyomán az önkormányzatnak nyolc napja van a megfelelő rendelet megfogalmazására.

(Telex.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Ez diszkrimináció, egyben alkotmány ellenes is! Az egyik településen élő állampo... Tovább...
 • Teljesen le vagyok döbbenve. Hol lesz ennek a vége? Úgy gondolom ez felér a koll... Tovább...
 • Eger 2,5 milliárd Ft bevételtől esik el a gépjármű adó elvétele, az iparűzési ad... Tovább...
 • Még szerencse, hogy az átlagpolgár kevésbé látogatja az oldalt. Sikerült a hitel... Tovább...
 • A ÁSZ véleménye szerint, ha az állam elveszi az önkormányzatokt ól a gépjármű ad... Tovább...
 • A jelenlegi állami politika nem szereti a tőle független intézményeket, önkormán... Tovább...
 • Az önkormányzatok kivéreztetéséve l Magyarország megszűnt demokrácia lenni. Itt ... Tovább...
 • Úgy adna, hogy elvesz? Tovább...
 • "...várhatóan ősszel elveszik az önkormányzatokt ól és centralizálják az iskolai... Tovább...
 • Nem késő ez a tárgyalás?! Az önkormányzatokn ak február 15-ig el kellett fogadni... Tovább...
 • Egyáltalán létezik még önkormányzatisá g, vagy a kormány fű alatt ezt is megszün... Tovább...
 • Az eszem megáll. Már most is komoly vitáink vannak az uborkafára felkapaszkodott... Tovább...
 • Nálunk egyelőre egy fő érintett. 59 éves férfi fél tüdővel, mentális problémákka... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ak törvény szerint február 15-ig el kell fogadnia az adott év... Tovább...
 • Uncsinak: A köztisztviselő hivatásának tekinti a munkáját, és ha mind felállna k... Tovább...