Hirdetés
Tervszerűen halad a radioaktív hulladéktárolók bővítése
2020. június 30. kedd, 07:00

atomhulladek1Megnyugtató híreket tett közzé a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft., ezek szerint a terveknek megfelelően halad a paksi atomerőmű mellett működő Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának és a bátaapáti Nemzeti Radioaktív Hulladéktárolónak a bővítése.

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. 2019 végén kötött szerződést a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója (KKÁT) négy újabb, növelt kapacitású tárolókamrájának megépítésére, a projekt várhatóan a 2024. május végi határidőre befejeződik – írták. Az atomerőmű kiégett fűtőelemeit átmenetileg fogadó, moduláris tárolóban az eredeti tervek szerint 33 kamrában 14.850 acél tárolócsövet helyeztek volna el (egy csőben egy kiégett fűtőelemet tárolnak) háromszög-elrendezésben. Az erőmű üzemidő-hosszabbítása és más fejlesztések miatt a jelenlegi számítások szerint 17.716 tárolócsövet kell fogadnia a létesítménynek az 50 éves üzemidő alatt.

A közlemény szerint az első 16 kamra egyenként 450, a következő nyolc kamra négyszög-elrendezésben 527, míg a jövőben épülő 9 kamra már 703 tárolócsövet tud fogadni. Az RHK az MTI-vel közölte, hogy a KKÁT a már elkészült 24 kamrában 11.416 kiégett fűtőelemet tud átmenetileg tárolni, eddig 9787-et helyeztek el. A betárolás a 21. kamrában folyik (20 kamra már megtelt), és még ebben az évben várhatóan 150 kiégett fűtőelem érkezik az atomerőműből. Az RHK évente 360 kiégett fűtőelem érkezésével tervez, az üzemeltetési engedély 500 darabot engedélyez egy évben.

A kapacitásnövelés változatlan kamraméret mellett úgy valósulhat meg, hogy sűrűbbre tervezték a tárolócső-kiosztást, így különösen oda kell figyelni a kazetták hőtermelésére. A legkevesebb 26 éve pihentetett kazetták, amelyeknek már kisebb a hőtermelésük, az első kamrákból fokozatosan átkerülnek majd az újabb kamrákba, ahol nem okoz gondot, hogy közelebb vannak egymáshoz, az újonnan szállított fűtőelemek pedig az első kamrákba kerülnek. A megszokott biztonsági feltételek teljesülése mellett a fejlesztés több milliárd forintos megtakarítással jár – írták.

A kis és közepes aktivitású hulladékokat fogadó bátaapáti Nemzeti Radioaktív Hulladéktároló (NRHT) 2016-ban kialakított, harmadik kamrájának fejlesztése 2021. március 22-éig valósul meg. A 2008-ban átadott létesítménynek jelenleg az első kamrájában van csaknem 1000 köbméternyi hulladék. A tárolóba 2017-ben szállítottak be utoljára hulladékot, a szállítások várhatóan idén indulnak újra. Évente mintegy 700 köbméter hulladék érkezésével számolnak, az már a második kamrába kerül. Az első két kamrában összesen 4156, míg a harmadikban 4950 köbméter hulladék helyezhető el. A jelenlegi négy tárolókamra, valamint a jövőben kialakítandó ötödik és hatodik kamra elegendő a négy atomerőművi blokk teljes üzemideje alatt, illetve a leszerelés idején keletkező kis és közepes aktivitású hulladék elhelyezésére.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szabályozási Tudsátár

Oktatás 2020

okt2019

belso kulsonemz

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Ez aztán az ügyfélbarát ügyintézés. És a dolgozók mit szóltak ehhez. 42 óra/hét,... Tovább...
 • A magyar vidék - elsősorban a kis falvakra, városokra gondolok - halott. Nincs é... Tovább...
 • A leírtaktól nagyobb a baj a kistelepüléseke n ahol az adóerő képesség még a 100... Tovább...
 • Tisztelt Államtitkár Úr! Megadóztathatju k-e az önkormányzat közigazgatási terül... Tovább...
 • Á, dehogy fenyegeti pénzügyi csőd az önkormányzatoka t?! A kormány elvonja a tel... Tovább...
 • Az adott településen a helyi önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal a leg... Tovább...
 • ...elég nekünk ez a szorzó. Varga Mihálytól kapott - pár évvel ezelőtti 40.-Ft-o... Tovább...
 • Az 1990-es rendszerváltozá s , a demokrácia egyik alap pillére volt - sajnos már... Tovább...
 • Dolgozik az önkormányzati hivatalokban kb. 30.000. köztisztviselő. Többek között... Tovább...
 • Amennyiben a kormányzat elveszi az önkormányzatokt ól a maradék bevételeket is, ... Tovább...
 • Nem egészen jó az okfejtés. Az önkormányzatok mindent megtettek amit megtehettek... Tovább...
 • A magyar önkormányzatisá g végét jelenti a még megmaradt néhány bevételi forrás ... Tovább...
 • Én azt hallottam, hogy akik már megkapták egész évre (számfejtés), azoknak az em... Tovább...
 • Ez a keret emelés kb. olyan segítség az önkormányzatokn ak, mint amikor azt mond... Tovább...
 • Az elmúlt években megkezdődött - egyébként teljesen elhibázott és értelmetlen - ... Tovább...