Hirdetés
Nemzeti Közszolgálati Egyetem: elitképző program
2020. október 19. hétfő, 06:00

koltay andras nke02Ludovika Collegium néven tehetséggondozó programot indít a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. A legnevesebb angolszász egyetemek mintáját követő szakkollégium lehetővé teszi, hogy a hallgatók megvitathassák egymással a különböző diszciplínákat.

A közigazgatás számára fog vezetőket képezni a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen meghirdetett Ludovika Collegium program – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A program névadója Mária Ludovika magyar királyné, aki koronázási tiszteletdíjából annak idején 50 ezer forintot ajánlott fel a magyar tisztképzés bázisának felépítésére.

Az elmúlt években a közigazgatási „elitképzés” általánosságban is az Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) valósult meg, mondta a miniszter. Úgy értékelt, helyes volt a kormány 2011-ben hozott döntése az integrációról, hogy az államtudományi és a közigazgatási képzés is ott legyen. Emlékeztetett arra is, hogy a 70-es és 80-as években volt a tehetséggondozók fénykora. Ekkor jött létre például a Rajk Szakkollégium is, amely megihlette a fiatal egyetemi értelmiséget. A rendszerváltozást követően viszont alig jöttek létre ilyen tehetséggondozó helyek. A szakkollégium lehetővé teszi, hogy a hallgatók megvitathassák egymással a különböző diszciplínákat, s ezáltal egy közösség is létrejön - folytatta Gulyás Gergely, és hozzátette: biztos benne, hogy a Ludovika Collegium az egyik legjobb lesz a tehetséggondozók között.

Kétéves előkészítő munka eredménye a program – vette át a szót az NKE rektora, Koltay András (képünkön), majd elmondta, hogy az angolszász egyetemekre, mint az Oxford és a Cambridge, tekintettek példaként. Az ottani college rendszerben olyan emberek laknak együtt, akik teljesen mást tanulnak. A Ludovika Collegium tagjai is egy helyen fognak lakni, és ösztöndíjban részesülnek majd. A program nyitott, nemcsak az NKE hallgatói, hanem bármely egyetem hallgatói jelentkezhetnek. Az ELTE, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem és a Corvinus vezetése is támogatja a programot. A Collegium politikasemleges, de nem értéksemleges – mondta a rektor. – Ötvözik az egyén szabadságát, a közösség, a közjó érdekét. Büszke öntudatos magyar polgárokat nevelnek, a magyarság és Európa egyszerre lesz jelen a Collegium életében.

A a Ludovika Collegium (LC) az alapítói szándék szerint a közigazgatás számára képez vezetőket. A program elsődleges célja, hogy hallgatói ne csak saját szakterületükön szerezzenek a gyakorlatban is hasznosítható, kimagasló tudást, hanem képesek legyenek az aktuális társadalmi, gazdasági, kormányzati folyamatok komplex összefüggéseinek megértésére és többtényezős vezetői döntések meghozatalára.

A programra október 26-ig lehet jelentkezni, jövő februárban indul. Az LC tanulmányi programja öt félévnyi képzésből áll, amely egy féléves külföldi gyakornoki programmal egészül ki.

Ossza meg a bejegyzést

 

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

belso kulsonemz

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az önkormányzatok tönkretétele az ország tönkretétele! Minden magyar valamilyen ... Tovább...
 • Ez egy barom. Nálunk és a környező önkormányzatokn ál az IPA bevételek 95 %-a a ... Tovább...
 • Tisztelt Uram! Ön csak a fővárost szajkózza, de mi lesz a kistelepülésekk el. Ne... Tovább...
 • Mi lenne ha az önkormányzatok javaslatára elvonnák az Iparkamara legfontosabb be... Tovább...
 • Megtörtént - a kormány az önkormányzatok legnagyobb bevételének a felét is elvet... Tovább...
 • Egyetlen kérdés? Hol! Tovább...
 • Hurrá, újabb értelmetlen központosítás!? A helyi önkormányzatok úgy 25 évig norm... Tovább...
 • A válság - egészségügyi és gazdasági - idején pénzügyileg kivéreztetni az önkorm... Tovább...
 • Ez az ember nem normális vagy Trójai faló szerepét vállalta fel a főni sakkjátsz... Tovább...
 • Az önkormányzati megrendelésekbő l élő vállalkozók lehet hogy nem örülnének, ha ... Tovább...
 • Ha az iparkamara elnöke tisztában lenne az iparűzési adó működési elvével, tudha... Tovább...
 • Korábban már megírtam, hogy mivel már szinte minden bevételt elvettek az önkormá... Tovább...
 • 30 évvel a rendszerváltozá s után a demokrácia egyik alapja,a helyi önkormányzás... Tovább...
 • Hát érdekes, van némi .....s bennem.Úgy érzékelem nekünk nem volt érdemes ezen k... Tovább...
 • Hát akkor nézzük, hogy milyen bevételt lehet még elvenni az önkormányzatokt ól -... Tovább...