Hirdetés
D. Szabó Ede: Urak és gavallérok PDF Nyomtatás
2010. szeptember 02. csütörtök, 01:09

D. Szabó Ede: Urak és gavallérokA kötetben a szerző a reformkortól a második világháború kezdetéig korabeli újságok, naplórészletek segítségével nyújt át egy izgalmas korrajzot. A lapokon eddig sok esetben homályban maradt, a mai ember számára meglepő, fordulatos történetek sorakoznak, történelmi alakok, politikusok, művészek életéből. A fejezeteket olvasva, a helyszínen lévők beszámolója nyomán, mi is ott lehetünk az események közepén. A kötet a kor iránt érdeklődő olvasók számára valódi élvezetet szerez.

 

 

 

 

{mailorder}

 

Részlet a szerző bevezetőjéből:

Ötvenkét fejezet – ötvenkét felvillanása a múltnak, annak a bő száz esztendőnek, amely a reformkortól a második világháború kezdetéig eltelt. Történelmi személyiségek, írók, arisztokraták, festők, politikusok és pénzzsenik, művészek és katonák tűnnek fel e könyv lapjain színes kavalkádban; urak voltak és gavallérok, hétköznapi és nagyszerű helyzetek hősei. Látjuk Ferenc József császárt, amint kisgyermekként magyar nyelvleckéket bifláz, látjuk Munkácsyt, ahogy a szalonok sarkában keserves dalokat fütyörész, vagy Herman Ottót pokolgépet fabrikálni politikai ellenfelei eltántorításához.
Híres párbajhősök, korcsolyázó mágnások, kupléénekesek és cigányprímások mellett megismerhetjük Eötvös Károlyt, aki nagy írónak számított, de hatvanéves koráig egy könyve sem jelent meg, itt vannak a Király utcai szellemfényképészek, itt a nők elbűvölői, apa és fia, a két Sándor, Bródy és Hunyady, valamint feltűnik az öreg Görgey… tábornok, bokszerrel a zsebében, továbbá egy pesti mérnök, az afgánok ágyútervezője.
Látjuk a katonákat az elsõ világháború lövészárkaiban, és harminc évvel később, Erdély visszacsatolásakor. Látjuk Adyt haldokolni, Apponyi grófot, amint „felavatja” a bayreuthi Festspielhaust, és Bethlen Istvánt, amint egy romhalmaz tetején országépítéshez fog…

Kedvezményes könyvvásár keretében a kötetet kedvezménnyel mindössze 2700 Ft-os áron megvásárolhatja!

Letölthető:

Ossza meg a bejegyzést