latorcai csaba01A kormány által meghirdetett újra iparosítási program nyertese az észak-alföldi és az észak-magyarországi régió lesz.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye válik a kormány tervei szerint Magyarország új gazdasági motorjává – mondta Latorcai Csaba (képünkön) területfejlesztésért felelős miniszterelnökségi parlamenti államtitkár, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) ügyvezető főtitkára miskolci sajtótájékoztatóján. Emlékeztetett azokra a prioritásokra, amelyeket a kormány Miskolc és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye egésze, valamint az észak-magyarországi régió számára meghatározott. Idézte a miniszterelnök idei évértékelőjét, miszerint „a Győr-Szombathely-Veszprém ipari terület mellé beemeljük a Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc háromszöget”.

Latorcai Csaba hangsúlyozta, hogy a várostérség-fejlesztési program külön lehetőség is Miskolc és térsége számára. Úgy fogalmazott: „reményeink szerint újra tudjuk építeni a Miskolc-Kazincbarcika-Ózd gazdasági tengelyt, és Miskolc szerepét újra tudjuk értelmezni a Kassa-Debrecen gazdasági háromszög részeként”.

Magyarország kormánya különös erővel dolgozik azon – mondta még az államtitkár –, hogy az autóipari rendszerbeszállítók közül minél többet le tudjon telepíteni itt a térségben, amelyek egyidejűleg lehetnek beszállítói a Debrecenben megvalósuló BMW gyárnak és a Kassán épülő Volvo gyárnak is.

Hangsúlyozta, hogy az európai uniós források és a támogatási lehetőségek a kormány várakozásai szerint néhány héten belül valóra válnak, miután az Országgyűlés elfogadta azt az utolsó törvénymódosítást, amelyet az Európai Bizottság kért a kohéziós forrásokhoz való hozzáférés érdekében. Ennek értelmében hamarosan meg tudják hirdetni az új, alapvetően gazdaság-, terület- és településfejlesztési pályázatokat, amelyekből a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei gazdasági szereplők, elsősorban kis- és közepes vállalkozások, valamint települési önkormányzatok is részesedni tudnak.

A kormány külön dedikált programot is indított a Tokaj-Zemplén térség fejlesztésére – ígérte Latorcai Csaba –, folytatni fogja a fejlesztéseket, amelyeket néhány évvel ezelőtt elkezdett, és 2027-ig számíthatnak rá a Tokaj-Zemplén térségben élők is, hogy a programot végig fogja vinni. A tervek szerint a vármegye és az ott élők részesei lesznek annak a kormány által kitűzött célnak, hogy Magyarország 2030-ig az Európai Unió öt legélhetőbb országa közé kerüljön.

Csiba Gábor, a KDNP Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei elnöke örömének adott hangot az államtitkár szavait hallva, hiszen – mint mondta – Miskolc és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye csak együtt tud boldogulni.

Molnár Péter, a KDNP városi elnöke és frakcióvezetője beszédében azt hangsúlyozta, hogy 2010 óta a város nagyon sok támogatást kapott a kormánytól a beruházásokhoz. Méltatta a turizmust elősegítő beruházásokat, emellett kitért a város „több évszázados ipari örökségére”. Elmondása szerint azt látják, hogy az elmúlt években az ipari parkok megteltek, és tapasztalják, hogy a miniszterelnök különös figyelmet fordít a Debrecen-Miskolc-Nyíregyháza háromszögre, amelyet „fel kell zárkóztatni a nagy nyugati ipari régiók mellé”.

Molnár Péter emlékeztetett: a kormány támogatásának köszönhetően elkészült a Miskolc-Kassa autópálya, kiváló lehetőséget nyújtva a beszállítóknak. Elmondása szerint bíznak abban, hogy az ipar segíteni fog Miskolc megtartó erejének növekedésében, amit támogat az is, hogy a városban jó a szakképzés és a felsőoktatás.

Hirdetés