energia1Az orosz agresszió nyomán sokszorosukra emelkedő energiaárak, az ennek nyomán keletkezett nemzetközi piaci bizonytalanságok, valamint az elhúzódó infláció lehetetlen helyzetbe hozták a hazai önkormányzatokat. Sokszorosára emelkedtek az energiaszámlák, amelyek kifizetése még úgy is komoly gondot jelent számukra, hogy jelentősen csökkentették az energiafelhasználást.

Sok helyütt intézményeket kellett a téli időszakra bezárni vagy jelentősen korlátozni nyitva tartásukat. Ezért rövid- közép és hosszú távú energetikai korszerűsítési terveket kell készíteni, hogy a jövőben hasonló eset ne fordulhasson elő.

Ebből a célból készített javaslatcsomagot az Egyensúly Intézet, az önkormányzati szövetségekkel (Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége) együttműködésben. Az intézet országjárás során gyűjtötte össze a Nemzeti Energiaügyi Kerekasztal néven zajlott megbeszéléssorozaton az önkormányzati elképzeléseket, és ez alapján állt össze az a szakpolitikai javaslatcsomag, amelynek legfontosabb elemeit ismertetjük.

A cikk itt folytatódik

Hirdetés