valaszt0A Győri Törvényszék – megváltoztatva a választási bizottsági márciusi döntését – múlt szerdán hitelesítette azt a helyi népszavazási kérdést, amelyet Pollreisz Balázs, MSZP-s önkormányzati képviselő nyújtott be a Győrben tervezett akkumulátorgyár ügyében.

Amennyiben a kezdeményezéssel kapcsolatban senki nem él alkotmányjogi panasszal, az önkormányzatnak május 13-án ki kell adnia az aláírásgyűjtő-íveket, és megkezdődhet a támogatói aláírások begyűjtése. Győrben az önkormányzat szabályzata szerint a közgyűlésnek akkor kell kitűznie helyi népszavazást, ha a kezdeményezést a választópolgárok minimum 25 százaléka támogatja. 2019-ben a városban közel 102 ezer volt a választói létszám, így az akkugyárellenes aktivistáknak 30 nap alatt több mint 25 ezer aláírást kell majd összeszedniük.

Egyetért-e ön azzal, hogy Győr Megyei Jogú Város önkormányzata ne kezdeményezzen kisajátítási eljárást a 141/2018. (VII. 27.) Korm. rendelettel kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított Győri Ipari Park bővítése céljából?

Ezt a kérdést hitelesítette a törvényszék. A győri szocialista politikus eredetileg kétkérdéses népszavazást indított volna. Az „Akarja-e ön, hogy Győrben akkumulátorgyár létesüljön?” kérdést azonban végül ejtették. Ezt egyébként a helyi választási bizottság márciusban azzal utasította el, hogy a megfogalmazás nem egyértelmű.

A cikk itt olvasható tovább

Hirdetés