onkormanyzatisagA magyar és lengyel EU-s „jogállamisági vita" keretei között a helyi önkormányzatiság jellemzően kevesebb figyelmet kap, mint a demokratikus intézményrendszer más elemei, például az igazságszolgáltatás vagy a média. A Covid-19 válság viszont újfajta kihívások elé állította a helyi önkormányzatokat mind a válságkezelési feladatok, mind a gyorsan változó jogi, politikai és pénzügyi működési keretek tekintetében.

Új regionális kutatásunk rávilágít arra, hogy a járvány tartósabb hatásai hogyan jelentkeztek a jogszabályok változásában, az önkormányzatok finanszírozáshoz való hozzáférésében és a helyi döntéshozatal átláthatóságában. Ezek a folyamatok egymást erősítve az önkormányzatok mozgásterének szűkülését és a helyi demokratikus ökoszisztémák gyengülését eredményezték régiószerte.

A K-Monitor Egyesület regionális partnereivel (Oživení (CZ), Watchdog Polska (PL), Funky Citizens (RO) készített tanulmányt a jelenlegi helyzetről. A kutatási projektet a National Endowment for Democracy nagylelkű támogatása tette lehetővé. A jelentésben kifejtett nézetek és vélemények a szerzőktől származnak, és nem szükségszerűen tükrözik a National Endowment for Democracy hivatalos álláspontját vagy véleményét.

A K-Monitoron megjelent a tanulmányról szóló cikk az alábbi témákkal foglalkozik:

  • Három év halmozódó válságai
  • Önkormányzatok a frontvonalban
  • A nemzeti kormányok opportunizmusa
  • Veszélyben a helyi közösségek demokratikus működése
  • Az uniós finanszírozás a tét

A cikk végén az Önkormányzatiság a célkeresztben - Az európai demokrácia védelmének elfeledett frontvonala c. teljes angol nyelvű kutatási jelentést is elolvashatják.

A teljes cikk itt található

Hirdetés