vilagitasFriss információk szerint a kormány elvenné az önkormányzatoktól a közvilágítást is.

A Népszava arról számolt be, hogy az iskolák és a kórházak bekebelezése után a szemétszállítás, majd a víziközművek és a történelmi termálfürdők kerültek célkeresztbe. Most azonban az Orbán-kormány a rezsitámogatás fejében még a közvilágítást is átvenné az önkormányzatoktól.

Ahogy arról korábban az ATV is beszámolt, Orbán Viktor január végén Szita Károly Kaposvár polgármesterével, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével tárgyalt a Karmelita kolostorban, ami során együtt "áttekintették, hogy az állam milyen segítséget tud adni a nehéz helyzetbe került településeknek".

A találkozó előtt azt is beharangozták, hogy a rezsitámogatás mellett szót ejthetnek arról is, hogy az állam a forráshiányos helyhatóságoktól milyen önkormányzati feladatokat vehetne át. Szita ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy "sok olyan van, amit szívesen átadnának az önkormányzatok, de kevesebb, aminek átvételére a kormány nyitott is" - írja a lap. Majd Kaposvár polgármestere azt is elárulta, hogy Orbán Viktorral sorra vették az átvehető önkormányzati feladatokat, melyek közül a miniszterelnök a közvilágítást választotta.

A Népszava kérdéseire Szita Károly csak annyit válaszolt munkatársán keresztül, hogy a közvilágítás államosításáról még nem szeretne semmit sem kommunikálni, majd "ha publikus lesz, elmondja": Az Energiaügyi Minisztériumtól egyelőre semmilyen válasz nem érkezett a témával kapcsolatban.

Schmidt Jenőhöz egyébként még nem jutott el a közvilágítás állami átvételéről szóló felvetés, azonban nem lepődne meg rajta. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke hozzátette: már csak azért sem lenne meglepő, mert "az áramtermelés és kereskedés eleve állami monopólium, ráadásul igen faramuci a helyzet: másé az oszlop, másé a vezeték, más adja az áramot, míg az önkormányzatok javarészt csak a lámpatesteket biztosítják".

Hozzátette azt is, furcsa lenne egy ilyen lépés a XXI. században, azonban az önkormányzatok mindezekre tekintettel nem igazán tiltakoznának a közvilágítás államosítása miatt, hiszen így megszabadulnának a korszerűsítés terhétől is, ami komoly kiadást jelent.

(ATV)

Hirdetés