A fröccsnek csak a képzelet szabhat határt. Vagy az sem.
Nézzünk most csupán áttekintésül egy hevenyészett gyűjteményt. A bor-szóda elegyek sorolása, a fontosabbakat tekintve, teljesnek mondható. A másik három csoport gyorsabban változó, újuló. A divatoknak jobban kiszolgáltatott. Azok csupán érzékeltetni szeretnék a lehetőségeket – amik, hál isten, kimeríthetetlenek. (Az alábbiak 51 keverékfajtára 61 elnevezést, névváltozatot sorolnak fel. Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője, a fröccsféleségek „gyűjtője”, bevallása szerint, csupán az I. csoport, a bor-szikvíz keverékek 85 változatát ismeri.)
Bor + szódavíz
Kisfröccs (Fütty - József Attila, Rövidlépés, Macskaugrás): 1 dl bor + 1 dl szóda
Nagyfröccs (Hajtás - Móra Ferenc, Húzás): 2 dl bor + 1 dl szódavíz
Hosszúlépés (Fordított): 1 dl bor + 2 dl szódavíz
Szárszói fröccs (Horgászfröccs, Totemfröccs) 1 dl bor + 3 dl szódavíz
Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz
Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz
Háziúr (Nagyházmester, Tömbházmester, Bivalycsók): 4 dl bor + 1 dl szódavíz
Sport fröccs (Lakó fröccs, Kisházmester): 1 dl bor + 4 dl szódavíz
Hármasugrás: 1dl bor + 5 dl szódavíz
Nagyspriccer: 5 dl bor + 1 dl szódavíz
Krúdy fröccs: 9 dl bor + 1 dl szódavíz
Avasi fröccs: 7 dl bor + 3 dl szódavíz
Sóher fröccs (Kukamosó, Távolugrás): 1 dl bor + 9 dl szódavíz
Góré fröccs: 1 pohár bor + egy spricc szódavíz
Permet: 1 dl bor + egy spricc szódavíz
Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szódavíz
Alpolgármester: 4 dl bor + 6 dl szódavíz
Mafla, Maflás: 0,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz
Csatos: 1 liter bor + 0,5 liter szódavíz
Lámpás (Babay József): 15(!) liter bor + 0,5 liter szódavíz
Kőműves fröccs: 2.5 liter bor + 0.5 liter szódavíz
Magyar–angol (Puskás fröccs): 6 dl bor + 3 dl szódavíz
Bakteranyós: 2,5 dl bor + 2,5 dl szóda
Deák bólé: sok szóda + loccsantás (vörös) bor
Borcsi fröccs: 2 dl bor + 2 dl szóda
Harmat: 1dl bor fölött átspriccelt szóda
Nagyharmat: 5 dl bor fölött átspriccelnek (Latinovits Zoltán)
Felmosórongy: 1 pohár a kármentőben összefolyt borszódából (hajléktalannak)
Bor + más
Ujházy fröccs: bor + kovászosuborka leve (2 : 1), néha kovászosuborka
Tisza fröccs (Kass fröccs): vörösbor + pezsgő (1 : 1)
Szerencsés flótás: kisfröccs + 0.5 dl rum
Vadász: vörösbor + Coca-cola (1 : 1)
Nagyvadász: vörösbor + Coca-cola (2 : 1)
Nagymedve (Medve): 3 dl vörösbor + 1 dl Coca-cola + 1dl rum
Macifröccs (Borsszem Jankó): 2,5 dl bor + 2,5 dl szódás málnaszörp
Mismás: 4 dl vörösbor + 1 dl baracklé (másutt: 1 dl vörösbor + 1 dl narancslé)
Más + más
Színészfröccs: 1 dl víz + 1 dl szódavíz (langyosan!)
Almafröccs: almalé + szódavíz (2 : 1)
Ecetfröccs (Posca, latin): 1 evőkanál borecet + 2 kávéskanál cukor + szóda (2 dl)
Matrózfröccs: korsó sör + 0.5 dl rum
Postásfröccs: dupla presszókávé + 0.5 dl rum
Bélelt: dupla presszókávé + 0.5 dl konyak
Franciafröccs: 1 dl pálinka + 1 dl szódavíz
Vitatott (átmenet a „népi” koktélokhoz)
Rigó (Vágott): 2.5 dl barna sör (alul) + 2.5 dl világos sör (felül) nem elkeverve
Csapott: korsó világos sör + fröccsentés barna sör
Üdítő: Korsó világos sör + citromlé
Aperolfröccs: Aperol + habzóbor, pezsgő + szóda (1:1:1, spontán Aperol-spricc)
Töltött kóla (Rumoskóla): 1 üveg Coca-cola + 1 dl rum (spontán Cuba libre)
Angol reggeli: 1 üveg tonik + 1 dl gin (spontán gin-tonik)
Strand-uzsonna: Korsó hideg tej + 1 dl rum (esetleg + evőkanál cukor)
Szájíz: 3 dl paradicsomlé + 2 dl vodka (+ őrölt bors!) (spontán Bloody Mary)
A fröccsuniverzumnak komoly irodalma is van. Máraitól Tersánszkyig, Berda Józseftől Hamvas Béláig, Mikszáthtól Krúdyig és persze tovább. Többen szeretnek különbséget tenni ’emelkedő’ és ’ereszkedő’ változatok között, megkülönböztetnek ’fröccsöket’ és ’fordítottakat’. Mindkét változatban az előbbiek erősek, bor-víz arányuk egynél nagyobb: például a nagyfröccs – az utóbbiak gyengébbek, a bor arány bennük egynél kisebb: például a hosszúlépés (a nagyfröccs fordítottja!). Az előbbiekkel élők a gyorsítók, míg a lassítók az utóbbiakat fogyasztják.
Adósak maradtunk még a bevezető egy elszólás-számba menő megjegyzésének indoklásával. Azt állítottuk, a mi birtokló hozzáállásunkkal szemben a horvát hagyományban komolyabb és alaposabb kultuszát ápolják a „borhígítás” művészetének. Nos, déli szomszédunk, nyolc évszázados kedves országtársunk életét, ha lehet még több hatás, zaklatás érte, mint a miénket. Az ő hagyományaikat az osztrák, magyar dominancia mellett olasz és balkáni hatások is alakították. Ezek leginkább az Adria karéjában, dalmát Illíriában hagytak nyomot. Ennek megfelelően ők az eredetileg német és olasz alapszavakat átértelmezve, megkülönböztetik a bor-víz keverékeket a víz „származása” szerint! Aminek megfelelően, ha sima vizet, csapvizet öntenek a borba, az nekik – horváttá lett szóval – ’bevanda’ lesz! Ha szénsavas ásványvíz a házasítandó partner, akkor náluk ’gemiš’ születik. Ha szódavízzel hígítják a bort, ’špricer’ az, amit kapnak. A szokásdivat pillanatnyi állása szerint manapság a gemiš a legnépszerűbb.
Természetesen mindhárom változatban élnek az alapvető keverési arányok, ha nem is olyan gazdagságban, mint a mi fenti magyar táblázatunk kínálja. Persze, mint mindenütt a világon, a helyi, kisközösségi, alkalmi változatok mellett. Mint például, a kisebb szigeteken, ahol ásott kutak híján, szinte kizárólag a gyűjtögetett esővíz, harmat adta, s néhol még ma is adja a vízkészletet, egy vödör vízhez egy pohár vörösbort öntenek. Hogy ne legyen teljesen ízetlen. Harcias balkáni hagyományokat vagy talán inkább valami kalózvirtus beavató emlékét őrízheti Brač-szigetén a ’bikla’. Ez két rész vörösborhoz öntött egy rész birkavér. Természetesen hidegen.
Képek
Fáy András, a házigazda, a ’haza mindenese’
Ferenczy István képe: A fóti dal
Joseph Priestley, aki tényleg feltalálta a…