A fröccsnek csak a képzelet szabhat határt. Vagy az sem.


Nézzünk most csupán áttekintésül egy hevenyészett gyűjteményt. A bor-szóda elegyek sorolása, a fontosabbakat tekintve, teljesnek mondható. A másik három csoport gyorsabban változó, újuló. A divatoknak jobban kiszolgáltatott. Azok csupán érzékeltetni szeretnék a lehetőségeket – amik, hál isten, kimeríthetetlenek. (Az alábbiak 51 keverékfajtára 61 elnevezést, névváltozatot sorolnak fel. Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője, a fröccsféleségek „gyűjtője”, bevallása szerint, csupán az I. csoport, a bor-szikvíz keverékek 85 változatát ismeri.)

 

Bor + szódavíz

Kisfröccs (Fütty - József Attila, Rövidlépés, Macskaugrás): 1 dl bor + 1 dl szóda

Nagyfröccs (Hajtás - Móra Ferenc, Húzás): 2 dl bor + 1 dl szódavíz

Hosszúlépés (Fordított): 1 dl bor + 2 dl szódavíz

Szárszói fröccs (Horgászfröccs, Totemfröccs) 1 dl bor + 3 dl szódavíz

Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz

Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz

Háziúr (Nagyházmester, Tömbházmester, Bivalycsók): 4 dl bor + 1 dl szódavíz

Sport fröccs (Lakó fröccs, Kisházmester): 1 dl bor + 4 dl szódavíz

Hármasugrás: 1dl bor + 5 dl szódavíz

Nagyspriccer: 5 dl bor + 1 dl szódavíz

Krúdy fröccs: 9 dl bor + 1 dl szódavíz

Avasi fröccs: 7 dl bor + 3 dl szódavíz

Sóher fröccs (Kukamosó, Távolugrás): 1 dl bor + 9 dl szódavíz

Góré fröccs: 1 pohár bor + egy spricc szódavíz

Permet: 1 dl bor + egy spricc szódavíz

Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szódavíz

Alpolgármester: 4 dl bor + 6 dl szódavíz

Mafla, Maflás: 0,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz

Csatos: 1 liter bor + 0,5 liter szódavíz

Lámpás (Babay József): 15(!) liter bor + 0,5 liter szódavíz

Kőműves fröccs: 2.5 liter bor + 0.5 liter szódavíz

Magyar–angol (Puskás fröccs): 6 dl bor + 3 dl szódavíz

Bakteranyós: 2,5 dl bor + 2,5 dl szóda

Deák bólé: sok szóda + loccsantás (vörös) bor

Borcsi fröccs: 2 dl bor + 2 dl szóda

Harmat: 1dl bor fölött átspriccelt szóda

Nagyharmat: 5 dl bor fölött átspriccelnek (Latinovits Zoltán)

Felmosórongy: 1 pohár a kármentőben összefolyt borszódából (hajléktalannak)

 

Bor + más

Ujházy fröccs: bor + kovászosuborka leve (2 : 1), néha kovászosuborka

Tisza fröccs (Kass fröccs): vörösbor + pezsgő (1 : 1)

Szerencsés flótás: kisfröccs + 0.5 dl rum

Vadász: vörösbor + Coca-cola (1 : 1)

Nagyvadász: vörösbor + Coca-cola (2 : 1)

Nagymedve (Medve): 3 dl vörösbor + 1 dl Coca-cola + 1dl rum

Macifröccs (Borsszem Jankó): 2,5 dl bor + 2,5 dl szódás málnaszörp

Mismás: 4 dl vörösbor + 1 dl baracklé (másutt: 1 dl vörösbor + 1 dl narancslé)

 

Más + más

Színészfröccs: 1 dl víz + 1 dl szódavíz (langyosan!)

Almafröccs: almalé + szódavíz (2 : 1)

Ecetfröccs (Posca, latin): 1 evőkanál borecet + 2 kávéskanál cukor + szóda (2 dl)

Matrózfröccs: korsó sör + 0.5 dl rum

Postásfröccs: dupla presszókávé + 0.5 dl rum

Bélelt: dupla presszókávé + 0.5 dl konyak

Franciafröccs: 1 dl pálinka + 1 dl szódavíz

 

Vitatott (átmenet a „népi” koktélokhoz)

Rigó (Vágott): 2.5 dl barna sör (alul) + 2.5 dl világos sör (felül) nem elkeverve

Csapott: korsó világos sör + fröccsentés barna sör

Üdítő: Korsó világos sör + citromlé

Aperolfröccs: Aperol + habzóbor, pezsgő + szóda (1:1:1, spontán Aperol-spricc)

Töltött kóla (Rumoskóla): 1 üveg Coca-cola + 1 dl rum (spontán Cuba libre)

Angol reggeli: 1 üveg tonik + 1 dl gin (spontán gin-tonik)

Strand-uzsonna: Korsó hideg tej + 1 dl rum (esetleg + evőkanál cukor)

Szájíz: 3 dl paradicsomlé + 2 dl vodka (+ őrölt bors!) (spontán Bloody Mary)

 

A fröccsuniverzumnak komoly irodalma is van. Máraitól Tersánszkyig, Berda Józseftől Hamvas Béláig, Mikszáthtól Krúdyig és persze tovább. Többen szeretnek különbséget tenni ’emelkedő’ és ’ereszkedő’ változatok között, megkülönböztetnek ’fröccsöket’ és ’fordítottakat’. Mindkét változatban az előbbiek erősek, bor-víz arányuk egynél nagyobb: például a nagyfröccs – az utóbbiak gyengébbek, a bor arány bennük egynél kisebb: például a hosszúlépés (a nagyfröccs fordítottja!). Az előbbiekkel élők a gyorsítók, míg a lassítók az utóbbiakat fogyasztják.

Adósak maradtunk még a bevezető egy elszólás-számba menő megjegyzésének indoklásával. Azt állítottuk, a mi birtokló hozzáállásunkkal szemben a horvát hagyományban komolyabb és alaposabb kultuszát ápolják a „borhígítás” művészetének. Nos, déli szomszédunk, nyolc évszázados kedves országtársunk életét, ha lehet még több hatás, zaklatás érte, mint a miénket. Az ő hagyományaikat az osztrák, magyar dominancia mellett olasz és balkáni hatások is alakították. Ezek leginkább az Adria karéjában, dalmát Illíriában hagytak nyomot. Ennek megfelelően ők az eredetileg német és olasz alapszavakat átértelmezve, megkülönböztetik a bor-víz keverékeket a víz „származása” szerint! Aminek megfelelően, ha sima vizet, csapvizet öntenek a borba, az nekik – horváttá lett szóval – ’bevanda’ lesz! Ha szénsavas ásványvíz a házasítandó partner, akkor náluk ’gemiš’ születik. Ha szódavízzel hígítják a bort, ’špricer’ az, amit kapnak. A szokásdivat pillanatnyi állása szerint manapság a gemiš a legnépszerűbb.

Természetesen mindhárom változatban élnek az alapvető keverési arányok, ha nem is olyan gazdagságban, mint a mi fenti magyar táblázatunk kínálja. Persze, mint mindenütt a világon, a helyi, kisközösségi, alkalmi változatok mellett. Mint például, a kisebb szigeteken, ahol ásott kutak híján, szinte kizárólag a gyűjtögetett esővíz, harmat adta, s néhol még ma is adja a vízkészletet, egy vödör vízhez egy pohár vörösbort öntenek. Hogy ne legyen teljesen ízetlen. Harcias balkáni hagyományokat vagy talán inkább valami kalózvirtus beavató emlékét őrízheti Brač-szigetén a ’bikla’. Ez két rész vörösborhoz öntött egy rész birkavér. Természetesen hidegen.

 

 

Képek

Fáy András, a házigazda, a ’haza mindenese’

 Ferenczy István képe: A fóti dal

Joseph Priestley, aki tényleg feltalálta a…

Hirdetés