Hirdetés
Állami tulajdonba veszik a közszolgáltatókat - nagyobbak a kockázatok
2014. július 16. szerda, 08:30

antennaVarga Mihály nemzetgazdasági miniszter benyújtotta az idei költségvetés módosításra vonatkozó indítványt az Országgyűlésnek, a javaslat az államháztartás központi alrendszerének kiadási főösszegét és hiányát 152 milliárd forinttal megemeli az energiaszektorban vállalt állami szerepvállalás növelésének finanszírozása érdekében írja az MTI.

A parlament honlapján olvasható indoklás szerint a javaslatban foglalt tranzakciók megvalósítása – a jelenlegi ismeretek szerint – nem érinti a 2,9 százalékos uniós módszertan szerinti hiánycél tarthatóságát.

Az Antenna Hungária Zrt., a Magyar Gáz Tranzit Zrt. állami tulajdonba vétele, az AVE Magyarország Kft. és a Főgáz Zrt. megvásárlásának tőkeemelés útján történő finanszírozása együttesen 152 milliárd forint összegű kiadási előirányzat megteremtését igénylik - olvasható a módosító javaslat indoklásában.   

A Nemzeti Energiastratégia alapján döntő fontosságú a korábbi években feladott állami pozíciók újraépítése. A stratégia céljai – köztük különösen a fogyasztók megfizethető energiaellátásának biztosítása – indokolttá teszik az állami szerepvállalás megerősítését.

Ebben a megkezdett  folyamat következő lépéseként kerül sor a Főgáz Zrt. magánkézben lévő 49,83 százalékos részesedésének megvásárlására az RWE Gas International B.V.-től. A cégvásárlást az energiaszektorban működő legfontosabb többségi állami tulajdonú társaság, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. hajtja végre. Ezt követően kerülhet sor a Főgáz Zrt. többségi tulajdonának megvásárlására a Fővárosi Önkormányzattól - magyarázza az indítvány indoklása.

Az Antenna Hungária visszavásárlását az indoklás azzal magyarázza, hogy  a Nemzeti Infokommunikációs Stratégiának megfelelően azzal ismét állami tulajdonba kerül a nemzetstratégiai szempontból is jelentős országos műsorszórás, illetve szétosztás.

Az AVE Magyarország cégcsoport megvásárlásával a tavaly állami kézbe került Remondis Magyarország Kft ., jelenlegi nevén Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató bővíti tevékenységi körét és szolgáltatási területét. 

A Költségvetési Tanács (KT) már a múlt hónapban megvizsgálta a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetést módosító tervezetét amely GDP-arányosan 0,5 százalékponttal növelné a büdzsé pénzforgalmi hiányát a kiadások 152 milliárd forintos emelésével. A KT - az NGM véleményével ellentétben - nem zárta ki annak kockázatát, hogy a tranzakciók egy része az ESA-hiányt (az uniós módszertan szerint számított államháztartási deficitet) is növelni fogja.

A KT véleménye szerint a törvénytervezetben szereplő kiadások a pénzforgalmi hiánnyal együtt a bruttó államadósságot is közvetlenül érintik, és a részesedés-vásárlások összegével növelik azt. Az államadósság-ráta Alaptörvényben előírt csökkenése így 2014-ben várhatóan csak minimális lehet, növekvő teljesülési kockázatokkal - volt olvasható a tanács véleményében.

Újra nemzeti tulajdonba kerülnek a közszolgáltatók - kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium a törvénymódosítást. Szerintük a módosítás nem veszélyezteti a 2,9 százalékos uniós hiánycél teljesítését. A Nemzeti Energiastratégia alapján döntő fontosságú a korábbi években feladott állami pozíciók újraépítése, hiszen stratégiai cél, hogy a fogyasztók megfizethető áron jussanak energiához - tették hozzá.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...
 • Jelentősen nőttek az önkormányzatok adóbevételei - mely adóbevételeket... Tovább...
 • A II,kerületben 140 embernek van 40 négyzetméteres területe kárpótlás ... Tovább...
 • Budapesten, néhány nagyvároson és a közvetlen környékükön kívül ez az ... Tovább...
 • Dejó"! Olyan jó ezeket a statisztikákat olvasni! Tovább...
 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...
 • Ott a bűvös szó: "STATISZTIKAILA G" Tovább...