Hirdetés
A fogyatékos hallgatók előtt is nyitott a közigazgatás
2014. március 14. péntek, 09:00

mozgasTörténelmi pillanathoz érkezett a közigazgatás, mert megnyitotta kapuit a fogyatékos felsőoktatásban tanulók előtt is – mondta Balatoni Monika társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a fogyatékos hallgatók ösztöndíjprogramjának megnyitóján. Hangsúlyozta: a közigazgatás az esélyteremtés mellett jó példával kíván szolgálni a versenyszféra számára is. Júniusig 20 hallgató és 20 mentor segíti majd az egyes minisztériumok munkáját – írja az OrientPress Hírügynökség.

A fizikai akadálymentesítés mellett ugyanolyan fontos a lelki akadálymentesítés is – mondta el Balatoni Monika államtitkár – ugyanis meg kell tanulnunk kellő nyitottsággal fogadni egymást. Soha erre a magyar közigazgatás életében erre nem volt példa – tette hozzá.

A fogyatékos felsőoktatási hallgatók számára kiírt három hónapos ösztöndíjprogram keretében fogyatékkal élő fiatalok bepillantást nyerhetnek a közigazgatás világába. 'Ezzel a programmal a versenyszférának is szeretnénk üzenni, hogy figyeljenek oda a fogyatékkal élőkre, mert egy pici segítséggel remek szakemberekké válhatnak' – hangsúlyozta az államtitkár, kiemelve, hogy az ösztöndíj által biztosított munkatapasztalat a későbbiekben segíti a hallgatók munkaerőpiaci elhelyezkedését is.

A programra két és félszeres túljelentkezés volt, s e nagy érdeklődésre való tekintettel jövőre újra meghirdetik. Jelenleg 20 hallgatónak és 20 mentornak biztosítják a három hónapos munkavégzést, 12 főt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium lát vendégül, s további 1-1 főt a Miniszterelnökség és a további minisztériumok.

'Köszönöm, hogy nem csak mi, hanem Önök is esélyt szavaztak a közigazgatásnak' – köszönte meg az ösztöndíjasoknak és mentoraiknak a jelentkezést az államtitkár.

A program súlyát jelzi az is, hogy kormányrendeleti szintű szabályozás során született meg, mely deklarálta működési kereteit, feltételeit – emelte ki Csonka Ernő, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal elnöke, mely intézmény a program technikai lebonyolítója. Az ösztöndíjra 52-en pályáztak, s egy három lépcsős kiválasztási eljárás során választották ki a húsz fiatalt – ismertette.

A három hónapos ösztöndíjprogram során napi négy órás munkavégzéssel a résztvevő hallgatók releváns munkatapasztalatot szerezhetnek. A munkát minden hallgató esetében mentor segíti, aki szakmai és praktikus kérdésekben is iránymutatást nyújthat. Mind a hallgatók, mind a mentorok havi ötvenezer forintos anyagi támogatásban is részesülnek.


OrientPress Hírügynökség (OPH)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #1 okoskodó 2014-03-19 10:38
A cikkben foglalt eset csak kirakat!
A fogyatékosok foglalkoztatott ságát úgy lehet hatékonyan ösztönözni, ha a cégek jelentős járulékfizetési kedvezményt kapnak azon fogyatékos dolgozókra , akiket foglalkoztatnak . Ez lenne a rendszerjellegű megoldás. A 20 ember csepp a tengerben, csak parasztvakítás.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • De miért nem nyilvános - hiszen az ország érdekét szolgálja, vagy nem?... Tovább...
 • Lassan minden területen ez lesz - orvosi végzettség nélkül a háziorvos... Tovább...
 • Igen, meg 32.000. önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselő! A... Tovább...
 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...
 • Jelentősen nőttek az önkormányzatok adóbevételei - mely adóbevételeket... Tovább...
 • A II,kerületben 140 embernek van 40 négyzetméteres területe kárpótlás ... Tovább...
 • Budapesten, néhány nagyvároson és a közvetlen környékükön kívül ez az ... Tovább...
 • Dejó"! Olyan jó ezeket a statisztikákat olvasni! Tovább...
 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...