Hirdetés
Nyolcszázmilliárdos programmal enyhíti a kormány az energiaválság hatásait
2022. október 14. péntek, 08:00

bank1A Start Garancia Zrt. kezességvállalása mellett tudnak banki finanszírozáshoz jutni az energiakereskedő cégek, ami amellett, hogy segít stabilizálni likviditási és kockázati helyzetüket, jelentősen megkönnyíti az ügyfeleik helyzetét is.

A kormány felkérte a Start Garancia Zrt.-t, hogy 800 milliárd forintot különítsen el energiakereskedelemmel foglalkozó cégek számára nyújtandó kezességvállalkozásokhoz – jelentette be egy háttérbeszélgetésen Lóga Máté, a gazdaságfejlesztési minisztérium államtitkára.

Az államtitkár az intézkedést azzal indokolta, hogy az utóbbi időszakban – az egész Európát sújtó energiaválság egyik következményeként – az energiakereskedők az energiaárak megugrásából eredő többletkockázataikat elkezdték az ügyfeleikre (például a kis- és középvállalkozásokra) hárítani. Így például előfordult, hogy a kereskedő két-három havi bankgaranciát kért a vevőjétől, hogy csökkentse az esetleges nemfizetésből eredő kockázatot, de az előre fizetés kérésére is akadtak példák. Így – emelte ki az államtitkár – a hazai vállalkozások nemcsak a sokszorosukra ugró tarifákkal szembesültek, hanem azzal is, hogy hónapokkal előre biztosítaniuk kellett ezeknek a drámaian növekvő költségeknek a fedezetét, ami az érintettek jelentős részénél likviditáshiányhoz vezetett.

Erre válaszul indították el – eddig nem alkalmazott, innovatív eszközként – a Start Garancia Zrt. 800 milliárd forint keretösszegű programját, amelyből az energiakereskedők hiteleihez nyújt kezességet.

A folyamat lényege, hogy a kereskedő a kezességvállalás birtokában – amelyet a Start Garanciával kötött megállapodás rögzít – kedvező feltételek mellett kérhet banki finanszírozást, biztosítva a megfelelő likviditási pozícióit. Ezzel – mutatott rá Lóga Máté – az eddigi, kétszereplős modell (amelyben az energiakereskedők és ügyfeleik voltak érintettek) négyszereplőssé változott, hiszen a Start Hitelgarancia Zrt. mellett részei lettek a folyamatnak a finanszírozó bankok is.

A háttérbeszélgetésen elhangzottak szerint a mostani helyzetben kulcsfontosságú a gyorsaság is, hiszen minden perc számít, ezért folyamatosak az egyeztetések a felek között.

A program keretösszegét egyébként az előzetes igényfelmérések alapján határozták meg, és azzal lehet számolni, hogy ha minden érintett lehívja a rendelkezésére álló hitelkeretet, 800-1200 milliárd forintos hitelkiáramlást okoz a finanszírozási piacon.

(VG.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...
 • Jók ezek a statisztikai adatok. Számfényvesztés "!! Tovább...
 • Mese a köbön! Tovább...
 • Késő, már megtörtént! A kis falvakban nincs munkahely, bolt,posta, orv... Tovább...
 • A köztisztviselők "bérmegállapodá sa" hol van??? Azzal történt valami? Tovább...
 • Magyarországon - ha kormányközeli vagy - lophatsz milliárdokat, mert n... Tovább...
 • Az elmúlt években sem nagyon működött az ügyeleti rendszer. Leginkább ... Tovább...
 • Na ezt a 366 postát sem ideiglenes zárják be, hanem véglegesen. Magyar... Tovább...
 • Sajnos a megállapítás IGAZ! Hatalmas pénzeket nyúltak le, nagyon sokan... Tovább...
 • Örülünk, de mi lesz a Tésai bekötőúttal, illetve a 1201-es út (Szob - ... Tovább...
 • Aha - az egyházak kedvezményesen kapják a gázt, az intézmények tucatja... Tovább...
 • menstruacios gorcs: https://kdnp.hu/ Az érdekszövetségb ől és a vissza... Tovább...
 • Na-persze! A fizetések rendezéséről azóta nincs szó! Ennyi!!!! Menjünk... Tovább...
 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...