Hirdetés
Benzinkutak: válság, árstop, készletek
2022. július 07. csütörtök, 08:30

benzin2A százhalombattai finomító már csúcsteljesítményen pörög, ha egy újabb leállás jön, akkor teljes magyarországi üzemanyag-ellátás veszélybe kerül. A hatósági ár miatt viszont benzinkutak sora állhat le – jelentette ki Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke egy interjúban.

Június 14-én már tűz ütött ki a Mol Nyrt. Dunai Finomítójában. A százhalombattai üzem csak kisebb leállásra kényszerült, de a hazai ellátás legnagyobb részét fedező finomító problémája rávilágított arra, hogy nagyon nehéz fenntartani a hazai ellátást. Főként úgy, hogy az OMV schwechati egységében szeptember-októberig tartanak a javítások, ami miatt az importlehetőségek is szűkültek.

„Ha ott beüt a karch, akkor vége. Van egy 90 napos üzemanyagkészlete az országnak és utána kész, annyi. Bicikli, szamár, ló, ez kerülhet elő” – mondta el Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke az RTL Klub Reggeli című műsorában a százhalombattai finomító fontosságáról. Szavai szerint az olajüzem végsebességén működik, és egy váratlan technikai probléma esetén nincs más alternatíva a hatósági áras üzemanyag kitermelésére.

A hatósági ár miatt becsődölhetnek a benzinkutak

A szakértő szerint a július sorsdöntő hónap lesz a magyar üzemanyag-ellátás tekintetében: ekkor a legnagyobb az üzemanyag-fogyasztás a turizmus, a Balkán felé hazautazó vendégmunkások és a mezőgazdasági munkák miatt. Így júliusban derülhet ki, hogy fenntartható-e októberig a hatósági ár.

A magyar kormány ugyanis október 31-ig meghosszabbította az üzemanyagárstopot, ami Egri Gábor szerint azt eredményezheti, hogy naponta egyre több több bezárt benzinkúttal találkoznak az autósok. Azt mondta: „amíg a hatósági ár lesz, ez fenn fog állni.”

A jelenleg helyzet a fegyveres konfliktus nélkül is kialakult volna. Sőt még rosszabbul állnánk, ha a háború miatt nem esett volna vissza a legtöbb országban a fogyasztás - mondta az elnök.

Korábban az Egri által vezetett szövetség kérte is autósokat, hogy lehetőség szerint inkább használják a tömegközlekedést, hogy ne legyen súlyosabb az ellátási válság.

Nehéz augusztus vár a benzinkutakra

Az üzemanyagárstop tavaly november 15-én kezdődött és jelenleg úgy tudjuk, hogy idén októberig biztosan kitart. Bár az Orbán-kormány a korlátozás hatálya alatt több könnyítésről döntött, amely terhet vett le a kiskereskedőkről – köztük elsősorban a kis benzinkutakról – mégis torz piaci környezetben működnek.

A literenként 20 forintos támogatás egyfajta lélegeztetőgépként működik – mondta Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu alapító tulajdonosa a Napi,hu-nak korábban. Várakozása szerint az augusztus 1-jei dátum lehet a vízválasztó, mert ekkor dönthet úgy több száz benzinkút, hogy a továbbiakban nem veszi igénybe újabb három hónapra az állami támogatást, hanem inkább lehúzza a rolót, mert kifogyott a tartalékokból és kifogyott az ötletekből is, és már nem tud hová hátrálni.

(Napi.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Az elmúlt években sem nagyon működött az ügyeleti rendszer. Leginkább ... Tovább...
 • Na ezt a 366 postát sem ideiglenes zárják be, hanem véglegesen. Magyar... Tovább...
 • Sajnos a megállapítás IGAZ! Hatalmas pénzeket nyúltak le, nagyon sokan... Tovább...
 • Örülünk, de mi lesz a Tésai bekötőúttal, illetve a 1201-es út (Szob - ... Tovább...
 • Aha - az egyházak kedvezményesen kapják a gázt, az intézmények tucatja... Tovább...
 • menstruacios gorcs: https://kdnp.hu/ Az érdekszövetségb ől és a vissza... Tovább...
 • Na-persze! A fizetések rendezéséről azóta nincs szó! Ennyi!!!! Menjünk... Tovább...
 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...
 • Most soroltam 3.000.-Ft-tal, 35 évnyi munka után. Hát köszönöm szépen!... Tovább...
 • Oké, legyen 18 fok. DE: nagyon sok kistelepülés hivatalában 1-2 ember ... Tovább...
 • Egy dolog az, hogy mondjuk 18 fokban dolgozik a köztisztviselő (ülőmun... Tovább...
 • Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a kereset... Tovább...
 • Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta se... Tovább...
 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...