Hirdetés
Az egészségügy finomhangolása zajlik
2022. május 31. kedd, 09:30

takacspeterJelzésértékű, hogy az egészségügyért felelős újonnan kinevezett államtitkár, Takács Péter elfogadta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökségének meghívását a MOK kongresszusán. A rendezvényen tartott előadásában megnyugtatónak nevezte, hogy az egészségügy a Belügyminisztériumhoz tartozik, és felidézte, hogy az elmúlt másfél év, amikor az orvosbérekkel kapcsolatos tárgyalások a Belügyminisztériumban zajlottak, bebizonyította, hogy Pintér Sándor olyan vezető, akinek van érdekérvényesítő képessége.

Szerinte nem az határozza meg egy ágazat érdekérvényesítő képességét, ha külön minisztériuma van.

Bejelentette, hogy a nyár közepéig el szeretnék juttatni az ágazati kamaráknak az egészségügyi szektor finomhangolásához szükséges stratégiai anyagokat. Kiemelte: olyan anyag nem megy a kormány elé, amiben nincs egyetértés. Konkrétumok nélkül elmondta, hogy az ágazat fő csapásiránya marad, nem radikális irányvonalakat jelölnek ki, hanem a finomhangolás zajlik. Az ágazati együttműködésről elmondta, az ügyek 85 százaléka eldönthető Budapestről egy Excel-táblázatot nézegetve, az ügyek 15 százalékában azonban meg kell kérdezni a terepen dolgozókat, a centrumkórházak vezetőit, az ápolási igazgatókat és a kistelepülések háziorvosait is.

A MOK mindig is megfogalmazta észrevételeit, kritikáit az egészségügyet érintő döntésekkel kapcsolatban, de azt konstruktívan tette, és proaktívan vett részt a munkában – reagált az egészségügyért felelős államtitkár szavaira Kincses Gyula, a kamara elnöke. Az egészségügyben zajló változást érezhetőnek nevezte, az orvosbéremelés miatt egyre többel szeretnének gyógyítani, és nőtt az orvosegyetemre jelentkezők száma is: míg 2019-ben 2800-an jelentkeztek a négy orvosegyetem valamelyikére, 2020-ban és 2021-ben több mint 3000-en. A MOK célja az orvosi hivatás presztízsének visszaszerzése és egy igazságos, hálapénzmentes egészségügy megteremtése.

Jenei Zoltán országos kórház főigazgató többször is utalt előadásában a szűkös humánerőforrás helyzetre a kongresszuson. Olyan ellátórendszerben kell gondolkodni, amelyben növelhető a hatékonyság, hiszen a lakosság gyors ellátást vár el, megfelelő minőségben. Minden eddiginél jobban össze kell hangolni a népegészségügyi programokat is. A hangsúlyt a betegségek megelőzésére, a szűrésekre kell helyezni, ami, ha ez eredményes lesz, a kedvező hatása már néhány éven belül látható lesz.  Jenei Zoltán szerint az intézményekben az átalány- vagy teljesítményalapú finanszírozás vegyes konstrukciójára van szükség. Az a legfontosabb, hogy változzon a finanszírozás és számon lehessen kérni az egészségügyi intézményeken az adósságmentes működés. A hazai kórházak és a szakrendelők adóssága április végi adóssága elérte a húszmilliárd forintot, ami egy hónap alatt 3,9 milliárdos növekedést jelent – derül ki a Magyar Államkincstár adataiból.

(VG.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...
 • Milyen évközi béremelés?Legfe ljebb a minisztereknek. A köztisztviselő... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • Ehhez nincs mit hozzátenni! Tű pontos helyzetelemzés. Nem a szívem csü... Tovább...
 • Eszméletlen!!! A kormány tud erről? Jahnem. Tovább...
 • Ez így elég lesújtó. Csak ennyire képes a NER elit a válság közepén? H... Tovább...
 • Brüsszel kéri a kormányt, hogy emelje meg a tanárok fizetését, a kormá... Tovább...
 • Sikerült megoldani a legnagyobb magyarországi problémát - a vármegye e... Tovább...
 • Nagyon bízom benne, hogy szeptemberben egy pedagógus sem veszi fel a m... Tovább...
 • Először összevonják a kis iskolákat, aztán a kis önkormányzatoka t, az... Tovább...
 • Gazdasági válság - óriási államadósság, óriási költségvetési hiány, ór... Tovább...
 • Csak úgy mellékesen megkérdezném tőle, hogy az egyházi iskolák miért k... Tovább...
 • Semmi nem fog addig változni, míg mindenki haláli nyugalommal dolgozz... Tovább...