Hirdetés
Nincs megnyugvás az egészségügyben
2021. június 29. kedd, 08:30

euuuA növekvő elégedetlenség, valamint az egészségügy újraindulása miatt számos problémát kell még tárgyalással rendezni az egészségügyben, köztük az ügyeleti díjakat és az összeférhetetlenségi kérdéseket - írja Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterhez írt levelében a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A testület a problémák felsorolása mellett javaslatokat is tesz.

euuuA növekvő elégedetlenség, valamint az egészségügy újraindulása miatt számos problémát kell még tárgyalással rendezni az egészségügyben, köztük az ügyeleti díjakat és az összeférhetetlenségi kérdéseket - írja Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterhez írt levelében a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A testület a problémák felsorolása mellett javaslatokat is tesz.

Az egészségügy eredményes újraindítása, és a közszolgáltatások stabilitása érdekében az illetékes minisztériumokkal magasszintű tárgyalásra hatalmazta fel az MOK elnökségét a testületi területi szervezeteinek tanácsa - írja a honlapján is megjelenő, Káslernek szóló levelében a kamara. Problémás, rendezésre váró területként említik az ügyeleti díjak, az ügyelet utáni pihenőidő kérdéseit, a szolgálati idő beszámítását, az összeférhetetlenségi kérdések rendezését, a szabadság rövidülésével és a jubileumi jutalommal kapcsolatos konfliktust.

Az alapellátásban a praxisközösséggel kapcsolatban a lejáró működési engedélyek meghosszabbításáról tárgyalnának.

Problémás területek

A MOK összefoglalta a következő fő problémákat azonosította, megoldási javaslatokat is tett, amelyekről tárgyalna.

 • ügyelet díjazásáról úgy vélik, ma egyszerre áttekinthetetlen, érthetetlen, helyi értelmezésekre okot adó, valamint igazságtalan és nem motiváló, azaz nem garantálja az ügyelet ellátás folyamatos biztosíthatóságát - írják. Általános felháborodást kelt az ügyeletben, túlmunkában töltött időre járó 70 százalékos óradíj.

További problémát jelent, hogy számos intézményben a bérből levonják az ügyelet után kötelezően kiadandó pihenőidőt. Az ügyelet díjazása pedig az az alapbérhez kötött, nem arányos a feladatellátás nehézségével, felelősségével, az ügyeleti terheléssel és az ellátó hely progresszivitási szintjével, emellett legnagyobb mértékben a rezidenseket és fiatal-középkorú szakorvosokat terheli. Ők viszik hátukon a rendszert, és ez pont őket nem motiválja ügyelet vállalására - írja a kamara.

Megemlítik az alapellátási ügyeletek és a magánkórházi ügyeletek jelentős elszívó hatását is.

Megoldásként egyszerűbb, átlátható, intézményi szinten egységesen alkalmazott, tervezhető bevételt teremtő ügyeleti díjazást tartanak elfogadhatónak. A MOK álláspontja szerint az ügyeletben töltött idő egyetlen szakaszának a díjazása sem lehet kevesebb, mint az alapbérből számolt óradíj és rendezni kell a kötelező pihenőidő elszámolásának kérdését is. A megoldások kidolgozására háromoldalú munkacsoport felállítását javasolják az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő), a NEAK és a MOK bevonásával.

 • Egy másik problémacsomag az összeférhetetlenségi szabályokkal kapcsolatos, nem jelent meg ugyanis a törvényben ígért kormányrendelet, ami a betegeknek a köz-és magánellátásban való kezelését szabályozza. Így most a hatályos törvényszöveg az egyetlen érvényes szabály, amely időkorlát nélküli generális tiltást ad. Ezt a MOK 3 hónapra korlátozná.

Az új törvény szerint a másodállásokat a kórházigazgatók javaslatára az Okfő engedélyezi, de ez egyelőre nem történt meg, így sem a szolgáltató, sem az orvos tervezni a jövőjét, élet-beosztását - hangsúlyozza levelében a MOK. A kamara szerint az Okfőnek rövid határidőn belül ki kell adni az engedélyeket, ellenkező esetben a 2021. március előtt keletkezett másodállások folytatását és a személyes közreműködés lehetőségét 2022. június 1-ig kell törvényben engedélyezni.

A köz-és magánszféra kóros összefonódásának csökkentése érdekében a várólisták központi vezetését javasolják, ez alapján kell a betegnek az optimális ellátóhelyet és időpontot felajánlani.

 • A jelenlegi szabályozás több ponton hátrányosan érinti az orvosok szabadságát, a megoldást a korábbi szabályok visszaállításában látja a kamara.
 • Az új jogviszony szerinti besorolás miatt előfordul, hogy a dolgozó nem kapja meg a jubileumi jutalmat, a kamara szerint ezt visszamenőleg rendezni kell.
 • A lejáró működési engedélyek érvényességének meghosszabbítását illetően problémát jelent, hogy a pandémia miatt második éve tartó veszélyhelyzetben az orvosok nem tudták teljesíteni időben a továbbképzési kötelezettségeiket. Az orvosi kamara ezért azt kéri, hogy a Covid-időszakra előírt pontszerzési kötelezettséget vizsgálják felül, és a teljesítési határidőt hosszabbítsák meg 2022. december 31-ig.
 • Számos megoldandó kérdést, finanszírozási problémát részleteznek a praxisközösségek kapcsán is. A praxisközösségekben legalább 5 és legfeljebb 10 praxis vehet részt, s 5 háziorvosi vagy házi gyermekorvosi praxishoz csatlakozhat egy fogorvosi praxis, amit a MOK nem tart elfogadhatónak, mert álláspontjuk szerint „ez minden szakmai indok nélkül fogorvosok tömegét zárja el a minőségibb ellátás és magasabb jövedelem elől”.

A teljes levél itt olvasható.

(Napi.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Kistelepülés: Családsegítők megkapták a 10 nap pótszabadságot a covid ... Tovább...
 • És az önkormányzati köztisztviselők kel mi lesz???!!! A költségvetési ... Tovább...
 • Olyan bruttó/nettó (átlag) keresetekről beszélünk ami egy vicc.....nek... Tovább...
 • Kérdés - miért csak a munkáltatók adóterheit csökkenti a kormány??? A ... Tovább...
 • A MÁV, mint állami vasúttársaság jelenlegi állapotában működésképtelen... Tovább...
 • A kis falvakból már eltűnt az iskola, az óvoda, a háziorvos, a takarék... Tovább...
 • Ha 200.000.-Ft lesz a minimálbérez a köztisztviselők nél, közalkalmazo... Tovább...
 • Köztisztviselő voltam, még mindig tudok röhögni ezen a témán. Tovább...
 • Ez most komoly? Nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek! Szóval: diplomás... Tovább...
 • FELHÁBORÍTÓ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ezen a felületen ilyet leírni, gyomo... Tovább...
 • "Habár elsőre alacsonynak tűnik a köztisztviselői bértábla illetményal... Tovább...
 • "Habár elsőre alacsonynak tűnik a köztisztviselői bértábla illetményal... Tovább...
 • Ezt a bértáblát honnan vették? A 2011. évi CXCIX. törvény [ Kttv. ] 1.... Tovább...
 • Most leírja és megmagyarázza" a cikk írója, hogy ki és mennyit kereshe... Tovább...
 • A mindenkori tárgyév költségvetési törvényében meghatározott köztisztv... Tovább...