Hirdetés
Bérlakásreform jön Budapesten
2021. február 26. péntek, 09:00

lakasbEgy budapesti szociális lakásügynökség modelljét és megvalósítási tervét készíti elő az Utcáról Lakásba! Egyesület (ULE) Budapest Főváros Önkormányzatával és a Városkutatás Kft.-vel közösen a megfizethető bérlakások számának bővítése és a lakhatási válság enyhítése érdekében. A szociális lakásügynökség a tervek szerint a kutatási időszak után még idén elindul.

Számos európai város küzd a megfizethető lakhatás hiányával. Ez a probléma az elmúlt években súlyosbodott, nehéz helyzetbe hozva az alacsony jövedelmű és kiszolgáltatott csoportokat. Budapesten is alacsony a megfizethető bérlakások száma, ezért szükség van olyan innovatív megoldásokra, amelyek lehetővé teszik, hogy minél kevesebb ember éljen lakhatási szegénységben. A tervezett Szociális Lakásügynökség erre a helyzetre reagál - írja közleményében az Utcáról Lakásba! Egyesület.

A megfizethető lakások számát ingatlanvásárlással, önkormányzati telkeken történő építkezéssel, megüresedett önkormányzati bérlakások hasznosításával valamint a magánlakás-állomány bevonásával tervezik növelni. A közel 3700 üresen álló fővárosi és kerületi önkormányzati lakáson túl ugyanis sok magántulajdonú lakás is üresen áll a fővárosban. Ezeket nem adja bérbe a tulajdonos, mert például külföldön él, vagy nincs tőkéje egy megörökölt lakás felújítására, vagy túl kockázatosnak tartja a lakáskiadást.

A program szükség szerint szociális munkával is kiegészül, hogy minden érintett fél számára biztosítsa a stabilitást és a biztonságot.

Ez a vegyes módszeren alapuló innovatív szociálpolitikai eszköz hozzájárul Budapest Főváros készülő új lakáskoncepciójához is, amelynek a tervezett Szociális Lakásügynökség fontos részét képezi majd. A kidolgozandó megvalósítási terv felhasználásával várhatóan 2021-ben fog elindulni Budapest új lakásügynöksége - olvasható a közleményben.

A projektben barcelonai és varsói partnerek is részt vesznek, akik már működtetnek szociális bérleti ügynökségeket olyan városokban, ahol a köztulajdonban lévő bérlakások aránya hasonló mint Budapesten, így releváns tapasztalatokat tudnak majd megosztani.

Az Utcáról Lakásba! Egyesület is működtet már kisebb méretű lakásügynökséget, így a korábbi szakmai tapasztalatokat is fel tudják használni a koncepció kialakításában.

Résztvevők és támogatókA konzorciumban, a HBH Stratégia és Fejlesztés Kft. segítségével megpályázott projektet a projektvezető Utcáról Lakásba! Egyesület (ULE) a Városkutatás Kft.-vel (MRI) és Budapest Főváros Önkormányzatával együtt valósítja meg, illetve külföldi partnerként a barcelonai Önkormányzati Lakhatási és Felújítási Intézet (IMHAB) valamint a Habitat for Humanity Lengyelország (HfH Pl) vesz részt a projektben.A projektet a European Social Catalyst Fund támogatta, amelyet az Európai Unió Horizon 2020 Kutatási és Innovációs Program, a Genio, a Robert Bosch Stiftung és a King Badouin Alapítvány alapított, valamint finanszíroz.

(Napi.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Kistelepülés: Családsegítők megkapták a 10 nap pótszabadságot a covid ... Tovább...
 • És az önkormányzati köztisztviselők kel mi lesz???!!! A költségvetési ... Tovább...
 • Olyan bruttó/nettó (átlag) keresetekről beszélünk ami egy vicc.....nek... Tovább...
 • Kérdés - miért csak a munkáltatók adóterheit csökkenti a kormány??? A ... Tovább...
 • A MÁV, mint állami vasúttársaság jelenlegi állapotában működésképtelen... Tovább...
 • A kis falvakból már eltűnt az iskola, az óvoda, a háziorvos, a takarék... Tovább...
 • Ha 200.000.-Ft lesz a minimálbérez a köztisztviselők nél, közalkalmazo... Tovább...
 • Köztisztviselő voltam, még mindig tudok röhögni ezen a témán. Tovább...
 • Ez most komoly? Nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek! Szóval: diplomás... Tovább...
 • FELHÁBORÍTÓ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ezen a felületen ilyet leírni, gyomo... Tovább...
 • "Habár elsőre alacsonynak tűnik a köztisztviselői bértábla illetményal... Tovább...
 • "Habár elsőre alacsonynak tűnik a köztisztviselői bértábla illetményal... Tovább...
 • Ezt a bértáblát honnan vették? A 2011. évi CXCIX. törvény [ Kttv. ] 1.... Tovább...
 • Most leírja és megmagyarázza" a cikk írója, hogy ki és mennyit kereshe... Tovább...
 • A mindenkori tárgyév költségvetési törvényében meghatározott köztisztv... Tovább...